Constipatia la copil – Tratament homeopat

Constipatia la copil - Tratament homeopatSe considera ca un copil este constipat atunci cand scaunele sale sunt dure, uscate, rare (o data la 2-3 zile). Totusi, daca ele au o consistenta normala, nu se poate vorbi de constipatie.  La sugar, constipatia este o problema de alimentatie. Copilul alaptat la san este rareori constipat. Daca totusi se intampla, constipatia se datoreaza fie unei ratii insuficiente de lapte, fie unei constipatii a mamei (caz in care se va interveni in regimul alimentar al acesteia).  O cauza frecventa a constipatiei copilului mic poate fi pierderea apei prin transpiratie, situatie in care se recomanda hidratarea copilului.



La copilul mai mare, constipatia are aceleasi cauze ca la adulti.

Aceasta survine deoarece tranzitul intestinal este prea lent. Sunt recomandate alimentele al caror tranzit intestinal este rapid (laptele acidulat) sau cele care lasa deseuri consistente (cereale, legume, fructe). Se vor evita produsele care contin ciocolata, zahar si carne. Frecvent, constipatia temporara se poate datora bolilor care provoaca febra, pierderea apetitului, imobilizare la pat. Constipatia se poate autointretine: copilul are dureri la defecare, deci se va abtine.

Ce poate afecta sanatatea copilului?

La originea constipatiei pot fi si cauze psihice: anxietatea si relatiile conflictuale din familie. De exemplu, copilul a fost pedepsit cand a fost invatat sa faca pe olita sau copilului ii este frica sa mearga la toaleta (intuneric sau spaima de paianjeni). De asemenea, este important sa luam in considerare diagnosticul de boala Hirschprung, care consta in distensie abdominala (umflare excesiva), voma, intarziere in crestere, scaune explozive, perioade alternante de constipatie si diaree.

Anamneza privind istoricul suferintei si examenul clinic pot fi de ajuns pentru a pune diagnosticul de constipatie cronica la copil. Daca exista un istoric de durere la defecatie se poate face inspectie locala pentru descoperirea unei fisuri sau a dermatitei perianale. Nu se recomanda efectuarea tuseului rectal. Examenul parazitologic al materiilor fecale poate aduce date in plus pentru diagnostic.

Ce recomanda homeopatul?

Tratamentul consta in masuri igienico-dietetice si, daca este cazul, in administrarea de remedii homeopate care pot fi date copilului de la orice varsta fara efecte secundare.

Dieta se va ajusta in mod corespunzator:
– se vor adauga cereale la micul dejun;
– se va da copilului sa rontaie bucatele de morcov sau telina;
– se adauga mazare, fasole sau linte in supe sau mancaruri;
– se va folosi painea neagra.
Scopul tratamentului este de a asigura un scaun pe zi, de consistenta normala, care poate fi evacuat fara efort. Medicul homeopat poate alege unul sau mai multe remedii, in functie de simptomatologia pe care o prezinta copilul. Dozele de remedii se vor ajusta continuu, dupa necesitati.

Iata cateva remedii utile in astfel de situatii:

– remediul Alumina: senzatie de uscaciune si prurit anorectal, cu dificultate de evacuare chiar si a scaunelor reduse ca volum.
– remediul Bryonia: scaunul este uscat, voluminos, aglomerat, existand si o uscaciune a mucoaselor.
– remediul Lycopodium: constipatie cu nevoie de scaun, cu materii fecale dure, mici, fragmentate. Este prezenta o dorinta mare de dulciuri, foame intensa la inceputul mesei care insa dispare dupa primele inghitituri.
– remediul Nux vomica: exista senzatia frecventa de scaun, in special dupa mese, dar spasmele impiedica o evacuare completa.

Retineti!
Recapatarea senzatiei de nevoie de defecatie este un semn bun pentru evolutia copilului. Succesele realizate de copii trebuie rasplatite, iar tratamentul va dura cateva luni, pentru a permite recuperarea deplina a functiei intestinale.

Text: Dr. Bancila-Szanto Ecaterina, medic medicina generala competenta homeopatie,
Cabinetul DENISA MEDICA ARAD, tel.0744.836.962