Copilul meu consuma droguri?

Copilul  meu consuma droguri?Toti parintii se intreaba daca copiii lor au avut curiozitatea sa ia droguri. Statisticile nu ne linistesc pentru ca 80% dintre baieti si 50% dintre fete au incercat macar o data sa ia droguri.

Care sunt simptomele consumului de droguri?
Cei care consuma canabis sau marijuana au ochii rosii (tigara degaja un miros diferit de cel obisnuit de tutun). Consumatorii de heroina sau cocaina au pupilele foarte mici sau foarte dilatate in functie substanta si cantitatea consumata. Aceste substante au tendinta de a-i crea o stare de somnolenta adolescentului. Isi manifesta dorinta pentru activitatile nocturne. Nu trebuie sa uitati de medicamentele luate abuziv sau de alcool care au aceeasi efecte ca si drogurile.

Cum trebuie sa reactionati?
Nu trebuie sa va interogati copilul ca sa aflati cat mai multe lucruri despre viata lui. Nu veti obtine nimic!  Primul pas este sa incercati sa raspundeti la trei intrebari care va vor ajuta sa depasiti acest moment si apoi sa actionati pozitiv.

De ce copilul meu se drogheaza?
Intrebarea se leaga de problemele familiale. Parintii nu cunosc preocuparile copilului, de exemplu ca are o gradina secreta si ca aceasta gradina nu este intotdeauna roz. Parintii doresc sa afle daca copilul lui se drogheaza dar uita alte aspecte importante, cum ar fi cele comportamentale. Important este sa discute despre droguri si efectele acestora. Criza adolescentei nu dureaza decat unu – doi ani, iar fazele de deprimare cateva saptamani, dar pot reveni. Adolescentul este in permanent conflict cu el insusi si cu parintii, pentru a-si afirma personalitatea. Este o stare normala, trecatoare, fluctuanta in timp insotita de stari de deprimare. Adolescenta nu este generatoare de toxicomanie, dar poate aparea tentatia de consuma droguri. Starea de indispozitie a adolescentului poate fi cauzata de anumite evenimente petrecute in familie: deces, divort, o situatie putin discutata (somajul este considerat rusinos pentru parinti), educatia stricta, traumatisme psihice (violenta fizica, agresiuni sexuale) sau alte evenimente care nu sunt cunoscute sau observate de familie. Cauzele frecvente ale indispozitiei la copii sunt problemele legate de somn: cosmaruri, somnambulism, enurezis. Dar nici unul din aceste semne nu sunt grave sau determinante. Nici unul dintre aceste semne nu este grav, insa trebuie sa alarmeze parintii. Nu ezitati sa consultati medicul.

De ce ma intreb tocmai acum daca copilul meu se drogheaza?
Cand parintele isi pune aceasta intrebare el este constient ca exista o o ruptura in relatia cu fiul sau. Cauza este legata tot de problemele familiale. Adolescentul nu va sta toata viata langa parinti, fapt care nu este intotdeauna acceptat de catre acestia. Comportamentul lor posesiv determina reactii violente din partea copilului. Uneori aceste replici sunt datorate tranchilizantelor. Cum poate un parinte sa recunoasca o indispozitie? Parintii au problemele lor: tulburari de comportament, deceptii, traumatisme, esecuri. Ei doresc mai mult sau putin inconstient ca urmasii lor sa reuseasca. Nu vor sa repete aceleasi greseli ca si ei. El trebuie sa indeplineasca dorintele parintilor. Acest fapt poate sa fie traumatizant. Comportamentul si exigentele parintilor fata de revendicarile adolescentului devin de neinteles. Rolul parintilor este de a discuta si de a explica atitudinea si alegerile lor.

“Mi-a transmis mesaje prin care imi arata ca se drogheaza si ii este rau!”
Drogurile au o caracteristica: dependenta. Nu te poti opri atunci cand doresti. Nu este o afacere de vointa. Un consumator dependent nu–si da seama de ceea se intampla, dar dependenta il va determina sa vada ca nu poate sa se opreasca. Apelurile catre cei apropiati incep sa prinda contur. Nu este usor sa discuti despre ceva interzis (consumul de droguri) sau pur si simplu nu indraznesti, insa tanarul va transmite anumite mesaje. Cele mai frecvente semne sunt: o seringa ascunsa prost, o lingura al carei fund este afumat de o bricheta sau o bucata de vata patata de sange. Uneori tinerii prezinta pe anumite parti ale corpului urme de injectie (hematom, flebite, mai mult sau mai putin infectate). Poate sa fie vorba si de tatuaje care atesta folosirea drogurilor. Alteori se observa semnele unei tentative de sinucidere. Parintii nu trebuie sa neglijeze aceste semne considerandu-le trecatoare. Vorbiti copiilor despre droguri pana nu vor afla de la altii. Fiecare varsta are mesajul ei. Nu putem sa explicam aceleasi lucruri unui copil mic si unui adolescent. Ei nu au aceleasi asteptari si potential. Cel mic va dori sa stie care sunt normele, ceea ce este periculos. Pentru el pericolul este sinonim cu durerea, boala sau pedeapsa. Cuvantul legii, chiar daca el nu stie ce inseamna, poate fi amintit in discutie. Mesajul este: “nu este bine, face rau, este interzis”.
Adolescentul va dori sa stie ce este drogul si care sunt consecintele lui asupra sanatatiiAbordati direct problematica drogurilor: Ce sunt? Ce consecinte au asupra sanatatii? In cadrul discutiei, lasati adolescentului libertatea de a  discerne intre bine si rau.

Retineti!
Discutati orice cu copilul vostru! Chiar daca ati avut o zi grea la servicu, nu va ascundeti de copil. El trebuie sa va cunoasca atunci cand sunteti obosit, stresat sau fericit. Astfel riscati sa aveti un copil deprimat!    

Text: Dr. Corina Turcu