Copilul tau are nevoie de mai mult decat un set de rechizite scolare

 

shutterstock_3069208Vacanta s-a sfarsit, scoala a reinceput, iar copiii au nevoie de mai mult decat un set de rechizite scolare pentru a da rezultate bune la scoala. Asa cum atletii se hranesc pentru a concura in diferite competitii, copiii au nevoie de mancare sanatoasa pentru a invata.
Este bine stabilita teoria ca nutritia si invatarea merg mana in mana. Anumite alimente imbunatatesc functionarea creierului, memoria, concentrarea si starea de spirit.

Celulele creierului au nevoie de de doua ori mai multe calorii decat orice celule din organism. Neuronii si celulele creierului comunica intre ele, transmitand in mod constant informatii in tot corpul. Un creier obosit si o nutritie neadecvata vor impiedica creierul copilului si chiar pe cel al unui adult sa retina informatii. Creierul se bazeaza in cea mai mare parte pe carbohidrati, iar painea, cerealele, pastele si fructele contin cantitatea de carbohidrati necesari creierului pentru o buna functionare a acestuia.
Urmatoarele sfaturi va vor ajuta sa alimentati creierele copiilor intr-un mod sanatos si eficient.

 

•    Incepeti cu micul dejun

Este foarte clar ca performantele scolare sufera in cazul in care micul dejun este sarit. Studiile arata ca micutii care sar peste micul dejun sunt mai putin atenti la ore si au mai putina energie in activitatile scolare, comparativ cu cei care mananca dimineata. Pregatiti copilului dumneavoastra un mic dejun format din cereale, paine prajita, lapte, fructe sau iaurt, pentru ca nivelul glucozei din sange sa creasca pentru a da energie functiilor cerebrale.
Fulgii de ovaz sunt foarte buni la micul dejun pentru ca indicele glicemic este mic, ceea ce inseamna ca organismul ii digera incet, oferind astfel energia necesara pentru intreaga zi. Din categoria alimentelor cu indice glicemic scazut fac parte si iaurtul, laptele, soia, merele, portocalele, perele si fructele de padure.

•Includeti gustari intre mese

Gustarea dintre mese trebuie sa mentina un flux constant de glucoza pentru creier. Glucoza imbunatateste productia acetilcolinei (primul neurotransmitator identificat atat la nivelul sistemului nervos central, cat si la nivelul sistemului periferic), care permite neuronilor sa transmita mesaje creierului.
Pentru a preveni “exodul de creier” la jumatatea diminetii, pregateste-i micutului tau la pachet fructe intregi. Gustarile de la pranz trebuie formate din biscuiti, cereale integrale, branza degresata, fructe, lapte sau soia.


•Organismul copiilor are nevoie de apa

Organismul are nevoie de apa pentru a transporta oxigen si substante nutritive la celulele creierului. Furnizarea de apa la fiecare masa si intre gustari, precum si in timpul acestora este importanta, pentru a putea fi evitata deshidratarea.

• Fierul este absolut necesar pentru memorie

Nivelurile de fier scazute din sange (feritina) – chiar si in absenta anemiei – pot afecta concentrarea si memoria la copii. Cele mai bune surse de alimente care contin fier sunt: carnea rosie, fructele uscate, fasolea, legumele si nucile. In plus fata de alimentele bogate in fier, un supliment de multivitamine si minerale ii va ajuta pe copii sa ramana concentrati asupra cursurilor predate la scoala.


•Alimente bogate in omega 3

Grasimile de tip omega 3 au roluri complexe in organism, iar beneficiile lor sunt: imbunatatirea functiei cerebrale la toate grupele de varsta, dar in special la copii, lupta impotriva infectiilor, alergii, eczeme, sanatatea pielii, scad colesterolul rau, asigura sanatatea retinei. Acizii grasi omega 3 din peste, in special DHA, sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului. Creierul duce la o slabire a excitabilitatii fibrelor nervoase si, fiindca toate glandele endocrine si exocrine depind de acestea, urmeaza o diminuare a secretiilor, ceea ce genereaza diferite tulburari fiziologice. Astfel, creierul este, indirect spus, un consumator de calorii. Pestele (somon, sardele) contine acizi omega 3 si ajuta memoria si alte functii ale creierului, prezentand  una  dintre cele mai bune surse de seleniu mineral. In cazul in care copilului dumneavoastra nu ii place pestele, incercati alimente imbunatatite cu DHA, cum ar fi laptele, iaurtul, branza sau ouale.

•    Alimente ce contin colina

Acest compus este produs in organism, dar se gaseste, de asemenea, si in multe alimente. Functiile creierului sunt sprijinite prin aportul suplimentelor de colina din creier, iar astfel acetilcolina ia parte la procesul de memorare a amintirilor facand posibila cresterea capacitatii de efort intelectual.
Pentru cresterea si mentinerea nivelului de colina din organism este recomandat consumul de alimente care contin aceasta substanta cum ar fi: galbenusul de ou, arahide, mazare, soia, peste, lapte, branza, legume in special broccoli, varza, conopida.

•VITAMINA E

Vitamina E permite, datorita actiunii antioxidante, prevenirea aparitiei cancerului pentru ca protejeaza celulele sanatoase ale organismului de radicalii liberi si agentii poluanti, intareste sistemul imunitar; permite o mai buna irigare sangvina in intregul organism; atenueaza senzatia de oboseala, amelioreaza randamentul psihic, ajuta organismul sa se recupereze dupa efort sustinut. Aceasta vitamina se gaseste in uleiurile vegetale, margarina, seminte de floarea-soarelui, migdale, alune, legume cu frunzele verzi precum: spanacul, varza, salata etc.

•Alege fructe de padure

Afinele, capsunele, zmeura si murele contin antocianine (pigment solubil in apa si regasit in corpul plantelor, mai precis la nivelul vacuolelor celulare). Afinul contine si niveluri ridicate de vitamina A si C care, in combinatie cu pigmentul antocianina, imbunatatesc acuitatea vizuala si pot preveni sau ajuta tratarea unor boli de ochi precum retinita pigmentoasa, glaucomul, miopia etc.

Text: Andreea Popescu