Crampele abdominale: cauze si preventie

res-principala (restulin galerie)Termenul crampe abdominale se foloseste pentru a desemna o serie de simptome si senzatii diferite. De obicei, oamenii folosesc acest termen atunci cand se refera la durerile aparute oriunde in zona abdominala, intre piept si zona pelvina. Ca atare, lista potentialelor cauze este destul de mare. Printre organele aflate in aceasta zona se numara stomacul, intestinul subtire, ficatul, vezica biliara si pancreasul.



Cauzele durerilor abdominale

Fie ca vorbim despre o durere moderata de stomac, despre o durere ascutita sau de crampe stomacale, acestea pot avea numeroase cauze. Printre acestea se numara indigestia, constipatia, virusurile la stomac, crampele menstruale, sindromul de colon iritabil, intoxicatiile alimentare, alergiile alimentare, intoleranta la lactoza, ulcerul, boala inflamatorie pelvina, hernia, calculii biliari, endometrioza, boala Crohn, infectii ale tractului urinar, boala de reflux gastroesofagian, apendicita. Crampele abdominale sunt asociate cu diareea, constipatia, balonarea, flatulenta. La femei, crampele abdominale pot fi asociate si cu menstruatia sau avortul spontan. Stresul poate fi, de asemenea, unul dintre factorii care conduce la aparitia crampelor abdominale.

Cand sa mergeti la medic

Durerile abdominale usoare pot sa dispara fara tratament. In unele cazuri, acestea necesita o vizita la medic. Daca durerea este severa si simti nevoia sa stai jos, daca experimentezi urmatoarele simptome, trebuie neaparat sa ceri ajutor de specialitate:

– Sange in scaun

– Febra mare

– Greata si varsaturi persistente

– Dificultati de respiratie

– Umflarea severa a abdomenului

– Dureri care dureaza de mai bine de 24 de ore

– Constipatie prelungita

– Senzatie de arsura la urinare

– Pierderea apetitului

– Scaderea inexplicabila in greutate

Diagnostic

Cauzele durerii abdominale pot fi stabilite printr-o serie de teste. De asemenea, medicul va face si un examen fizic. Va apasa usor cu mana diverse zone ale abdomenului pentru a verifica sensibilitatea si existenta umflaturilor. Se pot face teste RMN, ultrasunete, raze X. Apoi se mai pot face colonoscopii, endoscopii etc.

Cum poti preveni durerea abdominala

Poti minimiza riscul aparitiei crampelor abdominale cu ajutorul unei diete sanatoase si echilibrate. Trebuie sa bei apa, sa faci sport si poti apela si la dietele de detoxifiere. Niciodata nu trebuie sa te ridici de la masa cu burta plina. Daca suferi de o tulburare intestinala cum ar fi boala Crohn, trebuie sa urmezi dieta prescrisa de catre medic, iar daca suferi de boala de reflux gastroesofagian, nu trebuie sa mananci cu doua ore inainte de a merge la culcare. Daca adormi imediat dupa masa, pot aparea arsurile la stomac si crampele abdominale.

Text: Ruxandra Dumitrescu