Crioterapia: frumusete si sanatate “de gheata”

Crioterapia frumusete si sanatate “de gheata”Nu stiu daca ati vazut vreunul dintre filmele ce au speculat  ideea ca oamenii pot fi “conservati” prin inghetare ani in sir, chiar decenii, si in care protagonistul, dupa un dezghet serios, se trezeste in alt secol, usor confuz si totusi neschimbat. Mie insa mi-a placut aceasta idee si m-am gandit de multe ori ca ar fi extraordinar ca “inghetul” sa faca astfel de minuni.

Deocamdata nu sunt semne ca achizitionarea unui congelator pe marimea noastra ne-ar ajuta sa supravietuim peste secole, insa “tratamentul cu gheata” este eficient in rezolvarea altor probleme, deloc neglijabile.

Crioterapia sau criochirurgia este un tratament foarte putin invaziv care foloseste frigul extrem pentru a ingheta si a distruge tesuturile bolnave sau nedorite. Crioterapia a revolutionat domeniul antiaging, dar este folosita si in scop medical, in tratamentul diverselor boli.

Grasimile “se ard” cu gheata

Desi, in mod normal, ne gandim ca mai degraba elimini grasimile prin topire decat prin inghetare, totusi acestea reactioneaza mai puternic la frig. O temperatura foarte scazuta le poate distruge pentru totdeauna. Exista o procedura care foloseste aceste temperaturi extreme  pentru a inlatura grasimea de pe abdomen sau fese. Un aparat special raceste pielea timp de o ora pentru a sparge celulele grase fara a-ti afecta pielea. Cand racesti celulele grase, le ranesti si astfel este trimis un mesaj la ADN-ul celulei. In acest mod se incepe procesul de distrugere, finalizat cu moartea celulei. Schimbarile nu apar imediat, pentru ca dureaza intre 3 si 8 saptamani ca sa fie drenate de catre corp prin sistemul limfatic. Metoda este foarte putin dureroasa si noninvaziva. Grasimea este redusa cam cu 20% dupa prima interventie si merge pana la 50% in zona abdomenului.

Ridurile sunt netezite cu un ac inghetat

Exista o tehnologie antirid ce presupune introducerea unui ac inghetat in nervul facial responsabil de producerea ridului. Muschiul se relaxeaza astfel si pielea se intinde. Mai intai este aplicat un anestezic, apoi doctorul introduce intre 1 si 5 ace inghetate si foarte subtiri in nerv pentru a-l slabi, astfel incat sa permita relaxarea muschiului. Rezultatele sunt imediate, insa metoda are inca riscuri.

Crioterapia pentru tratarea afectiunilor canceroase

Crioterapia se foloseste nu doar pentru infrumusetare, ci si pentru tratarea diverselor leziuni ale pielii, tumori, cancer de prostata, de ficat, de san sau de col uterin. Sunt facute tomografii pe care doctorii le folosesc pentru a-i ghida catre locurile care necesita tratament. Celulele canceroase sunt supuse unor temperaturi extreme, procedura semanand cu cea pentru indepartarea celulelor grase. Tumoarea este inghetata si incepe sa dispara. S-a constatat o reducere cu pana la 77% a tumorilor canceroase tratate prin crioterapie. Recuperarea este mai usoara decat in cazul indepartarii tumorilor prin metode chirurgicale si durerile sunt mai mici dupa interventie.

Crioterapia este totusi un tratament localizat, nu poate interveni in cazul cancerelor raspandite in mai multe parti ale corpului. Crioterapia presupune in cazul celulelor canceroase efectuarea unei mici incizii in zona cu probleme, pentru introducerea aplicatorului care raspandeste nitrogen in zona afectata, inghetand-o.

Riscurile constau in faptul ca prin crioterapie exista posibilitatea sa fie afectate si structurile sanatoase de langa cele afectate: de exemplu bila, in cazul tratamentului pentru ficat, sau uretra, in cazul tratamentului pentru rinichi. Cu toate acestea, este insa o alternativa buna pentru tumorile din zone in care este dificil de ajuns.

Crioterapia este o metoda noua, folosita deja cu succes, chiar daca nu se cunosc inca toate efectele sale secundare, in special cele pe termen lung.

Text: Bianca Badescu