Crosul seniorilor, organizat in scopul informarii barbatilor in ceea ce priveste afectiunile prostatei

Crosul_Seniorilor_dupa_startPeste 150 de persoane au venit astazi la Crosul Seniorilor organizat in parcul IOR din Bucuresti de catre Asociatia Romana de Urologie (ARU), cu sprijinul Primariei Sectorului 3 si GlaxoSmithKline (GSK), alaturi de partenerii media, RoClub Maraton si Centrul de Nutritie Superfit. Dintre acestia, 60 de persoane s-au inscris la Cros.

Crosul Seniorilor, organizat cu ocazia „Saptamanii Europene a Urologiei 2012”, face parte din campania de informare si educare a populatiei in privinta problemelor induse de afectiunile prostatei, precum si despre necesitatea stringenta a controlului medical si a tratarii corecte a acestor afectiuni.

Startul crosului s-a facut din zona ESPLANADA, participantii urmand un traseu de aproximativ 3,14 km. Atat participantii la cros, cat si celelalte persoane prezente la eveniment au avut ocazia sa discute cu medicii despre simptomele aferente afectiunilor prostatei si despre potentialele pericole generate de ignorarea simptomelor. De asemenea, toti barbatii care au participat la cros au avut acces la o consultatie gratuita asigurata de medicii urologi prezenti la eveniment.

Un numar foarte mare de barbati sufera de afectiuni ale prostatei. In Romania, din cei 3 milioane de barbati de peste 50 ani, in jur de 900.000 manifesta simptome sugestive pentru  HBP (hiperplazie benigna de prostata), potrivit estimarilor Asociatiei Romane de Urologie. Totodata, din cei 900.000 de romani care manifesta HBP, doar 200.000 se trateaza lunar (Sursa: ARU).  Mai mult, in fiecare an, in Romania, apar in jur de 45.000 de noi cazuri de HBP, conform aceleiasi surse. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare, in contextul in care, anual, mor aproximativ 250.000 de barbati din cauza cancerului de prostata, in intreaga lume. Cancerul de prostata este a doua cauza de deces la nivel mondial, locul intai fiind ocupat de cancerul pulmonar.

Desi, in ultimii ani, numarul pacientilor diagnosticati cu boli ale prostatei a crescut, multi barbati aleg sa nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, nu urmeaza niciun tratament, considerand ca aceste simptome sunt un “dat al varstei”.  Mai mult, doar 50% dintre romanii care sufera de HBP fac anual testul PSA (antigenul specific prostatic) care depisteaza precoce cancerul de prostata.

Obiectivul Asociatiei Romane de Urologie este de a informa cat mai multi potentiali pacienti despre incidenta si gravitatea bolilor prostatice, in incercarea de a diagnostica precoce aceste boli si, astfel, de a evita complicatiile redutabile ce pot aparea in timp.

 

Text: Andreea Popescu