Cu infertilitatea la terapeut

infertilitateaCuplurile care nu reusesc sa aiba un copil pe cale naturala sunt cupluri cu probleme de fertilitate. Stresul resimtit de parteneri din cauza acestor dificultati de a procrea este foarte mare. Intensitatea sa este resimtita pana si de ceilalti membri ai familiei.

De ce dorinta de a avea un copil este asa de mare?

Este vorba de ceea ce se cheama loialitate familiala. Ce este aceasta? Loialitatea familiala inseamna un fel de continuitate afectiva si biologica de la o generatie la alta. Este foarte important ca aceasta continuitate sa se realizeze intre persoane de acelasi sange. Asadar, rudenia biologica si ereditatea sunt aspecte semnificative in aceasta poveste.

Multi barbati si multe femei trec printr-o serie de presiuni exterioare si interioare de a avea copii, deoarece acestia simt ca doar dand viata unor alte fiinte umane pot contribui la mentinerea identitatii familiei lor, a traditiei si a miturilor acesteia. Altfel, se simt “ratati” sau “incapabili” din acest punct de vedere.

 

De la suferinta la invidie

Pentru cuplurile cu probleme de infertilitate si pentru familiile acestora, actul reproducerii nu este la fel de simplu ca pentru celelalte cupluri sanatoase si fertile. Adica nu implica doar alegerea partenerului, actul sexual, sarcina si nasterea.

In cazul acestor cupluri pot aparea implicatii psihologice ale incapacitatii de a procrea resimtita ca fiind dureroasa si traumatizanta. Mai pot aparea sentimente de inadecvare si invidie fata de celelalte cupluri care pot avea copii.

De asemenea, infertilitatea obliga de cele mai multe ori la un contact prelungit cu cadrele medicale specializate in tratarea infertilitatii, dar si cu consilierii psihologici intim implicati in viata cuplului. Aceasta perioada poate fi mai lunga decat s-ar fi asteptat partenerii de cuplu. Astfel ca oboseala, epuizarea si deznadejdea se pot instala pe nesimtite perturband starea generala de sanatate si emotionala a acestora.

 

Ajutorul de specialitate, necesar

In Statele Unite ale Americii, unele clinici isi indruma frecvent pacientii cu probleme de reproducere spre persoane care sa le ofere consiliere, dar aceste clinici sunt putine la numar.

Unii pacienti solicita singuri ajutorul fie pentru ca recunosc faptul ca au nevoie de suport de specialitate in timpul unei perioade depressive, sau fiindca au nevoie de un ajutor in ceea ce priveste alegerea unei optiuni de tratament.

Terapeutii de familie pot juca un rol semnificativ in sustinerea acestor cupluri si a familiilor lor aflate in plina criza de dezvoltare. Ajutorul poate fi solicitat in orice stadiu al tratamentului infertilitatii de la diagnosticul initial.

In timpul terapiei se pot descoperi cauze psihologice ascunse care provoaca aceasta inabilitate de a concepe copii sau de a duce la bun sfarsit o sarcina. Se pare ca astfel de parteneri care trec prin probleme de infertilitate prezinta in acelasi timp dileme personale complexe si provocatoare fie cu ei insisi, fie cu ceilalti. Rezolvate, acestea pot debloca aceasta capacitate innascuta de a avea copii.

Riscul cel mai mare al acestei perioade critice este insasi ruptura cuplului. Si asta, deoarece aceste dileme sau conflicte interioare macina incet dar sigur sufletul partenerilor, consecintele asupra vietii lor de cuplu sau de familie fiind dramatice.

 

Text: Ioana-Corina Marcu

Consilier psihologic experientialist sub supervizare – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei

ioanacorinamarcu.wordpress.com