Cum sa scapi de depresie

Cum sa scapi de depresieIntr-un articol anterior ti-am oferit mai multe informatii despre cum se manifesta depresia, despre simptomele ei, dar si despre factorii de risc. De data aceasta insa vei afla din randurile de mai jos cum sa scapi de depresie. Atunci cand o persoana este depresiva, se simte de parca nu va mai putea iesi niciodata din acel con de umbra in care se afla. Oricum ar fi, chiar si cea mai severa depresie poate fi tratata. De la terapie, la medicatie si pana la schimbarea stilului de viata, exista mai multe modalitati de a scapa de depresie.

 



Sfaturi pentru a scapa de depresie

Schimbarile in ceea ce priveste stilul de viata sunt eficiente in cazul depresiei. Exercitiile fizice cresc nivelul de serotonina, de endorfine si declanseaza dezvoltarea unor noi celule si a unor noi conexiuni ale creierului, la fel cum fac si antidepresivele. O plimbare de jumatate de ora pe zi te va face sa treci mai usor peste depresie. Alimentatia are, apoi, un rol deosebit de important, atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea mentala. Ar trebui sa renunti la dulciuri si la zahar si sa consumi alimente care sa te ajute sa-ti pastrezi energia. Daca vrei sa scapi de depresie, este foarte important sa te odihnesti asa cum trebuie. Privarea de somn exacerbeaza tristetea, oboseala si asa mai departe. Ai nevoie de cel putin 7 ore de somn pe noapte. Reducerea stresului te poate ajuta, de asemenea, sa scapi de depresie. Munca in exces si persoanele care nu-ti fac bine trebuie sa dispara din viata ta.

 

Scapa de depresie cu ajutorul psihoterapiei

Psihoterapia este extrem de eficienta in ceea ce priveste depresia. Lucrurile pe care le poti invata in cadrul sedintelor de terapie te ajuta sa deprinzi anumite abilitati pentru a intelege mecanismul depresiei si pentru a preveni revenirea ei. Exista mai multe tipuri de terapie disponibile. Trei dintre metodele cel mai des utilizate sunt terapia cognitiv-comportamentala, terapia interpersonala si cea psihodinamica. Uneori se utilizeaza o abordare mixta. Pentru a scapa de depresie, unele tipuri de terapie te invata tehnici de evitare a gandirii negative si de folosire a abilitatilor comportamentale. Terapia ofera o privire de ansamblu asupra factorilor care au contribuit la instalarea depresiei, precum anumite relatii, dar si asupra modului in care iti poti seta anumite limite sanatoase si in care poti manipula problemele vietii.

 

Depresia si cauzele medicale

Daca esti deprimat iar modificarile stilului de viata nu te-au ajutat sa depasesti problema, cauza poate fi una medicala. Terapia si antidepresivele te pot ajuta. Nu vei scapa de depresie pana in momentul in care problema de sanatate nu este identificata si tratata. Medicul trebuie sa se asigure ca nu iei medicamente care sa aiba efecte secundare in ceea ce priveste depresia. Exista foarte multe medicamente care pot cauza simptome precum tristete, oboseala, pierderea placerii etc. Hipotiroidismul este o afectiune care poate afecta, de exemplu, starea de spirit.

Tratamente alternative si complementare pentru a scapa de depresie

Remediile pe baza de plante, vitaminele si suplimentele pot lucra impreuna pentru a te ajuta sa scapi de depresie. Atentie insa, pentru ca unele plante pot avea si efecte secundare. Nu uita de tehnicile de relaxare precum yoga, meditatia, tehnica de respiratie. Acupunctura este o tehnica folosita in scopuri terapeutice si se pare ca are rezultate promitatoare.

 

Text: Ruxandra Raica