Cum se manifesta depresia

cum se manifesta despresiaCu totii avem parte de urcusuri si coborasuri in viata, ne simtim tristi si fara nicio speranta. Dar daca sentimentele de goliciune si disperarea pun stapanire pe viata ta, s-ar putea sa te confrunti cu o depresie. Foarte multe persoane utilizeaza cuvantul „depresie” pentru a exprima sentimente precum tristetea, furia, dezamagirea, insa depresia este mai mult decat atat.

Cu toate acestea, unele persoane depresive nu se simt triste deloc, ci sunt doar lipsite de viata, apatice, furioase, agresive, agitate. Indiferent de simptome, depresia nu inseamna doar tristete. Este o problema care interfereaza cu capacitatea de a lucra, de a studia, manca, dormi. Dar mai multe despre cum se manifesta depresia aflati din randurile de mai jos.

 



Depresia: semne si simptome

Simptomele depresiei inlcud lipsa de energie care conduce, la randul sau, catre lipsa interactiunii sociale, sentimentul de inutilitate pe care oamenii il resimt in episoadele depresive cand au impresia ca nu sunt buni de nimic si ca nimeni nu ii apreciaza. Stima scazuta de sine, apatia, vinovatia sunt manifestari des intalnite ale depresiei. Depresia se manifesta si prin probleme de somn. Aproximativ 80% dintre persoanele cu depresie sufera de insomnie. Fluctuatiile de greutate sunt des intalnite in caz de depresie. Unele persoane isi pierd pofta de mancare in timpul episoadelor depresive, altele insa nu si-o pot stapani. Sa nu uitam de problemele de concentrare, greutatea de a lua anumite decizii sau de a-si aminti anumite lucruri. In aceeasi masura intervine si pierderea libidoului, agitatia, iritabilitatea, dureri inexplicabile de cap, muschi, de stomac, de spate etc.

 

Depresia: cum se manifesta

Am amintit mai sus principalele simptome ale depresiei. Practic, tot acest cumul de sentimente – oboseala permanenta, inutilitatea, disperarea, rusinea, gandurile de suicid – conduce la izolarea sociala, la retragerea din cercul de prieteni, la pofta de viata scazuta, in cateva cuvinte: starea aceea – fara chef -, care se manifesta de dimineata si pana seara. In momentul in care aceste sentimente ne urmaresc timp de doua-trei saptamani, am putea spune ca este vorba, intr-adevar, de o depresie. Depresia poate aparea la persoanele de orice varsta, atat la tineri cat si la varstnici.

 

Depresia, factor de risc pentru suicid

Depresia reprezinta un risc major in ceea ce priveste suicidul. Cu cat disperarea si lipsa sperantei sunt mai adanci, cu atat gandurile de suicid sunt mai dese. Daca o persoana are astfel de ganduri, atunci acest lucru ar trebui sa te alarmeze. Alte semne care ar trebui sa dea de gandit sunt: anumite afirmatii de genul „lumea ar fi mai buna fara mine”, actionarea cu imprudenta precum travesarea strazii la culoarea rosie a semaforului, schimbari bruste de atitudine, de la depresie la o stare de calm si fericire.

 

Cum se manifesta depresia la femei, barbati si copii

Barbatii asociaza depresia cu o stare de slabiciune si cu emotiile excesive. Iar barbatii recunosc mai putin sentimentele de stima scazuta de sine si lipsa de speranta. Barbatii spun ca sunt obositi, iritati, ca si-au pierdut interesul in ceea ce priveste munca, dar si hobby-urile. Alte semne ale depresiei la barbati inlcud furia, agresivitatea, violenta. Chiar daca ratele depresiei sunt mai mari la femei fata de barbati, barbatii sunt mai expusi riscului de suicid. La femei, depresia se poate instala si ca urmare a unor a schimbari hormonale. Femeile sunt mult mai predispuse la a experimenta sentimente de vinovatie, mananca mult, dar pot suferi si de tulburari afective sezoniere. La adolescenti, sentimentul de iritabilitate este cel mai fecvent simptom, iar daca nu este tratata, depresia poate conduce catre probleme la scoala, in familie, abuz de alcool, droguri etc.

 

Text: Ruxandra Raica