Cum te poti feri de infectiile genitale?

infectii genitaleInfectiile genitale afecteaza ambele sexe, desi la prima vedere putem crede ca ele sunt specifice doar femeilor. Acestea se manifesta sub forma unor senzatii suparatoare la urinare (nevoia de a urina frecvent, senzatia ca urina nu s-a eliminat complet) si pot merge pana la dureri in abdomenul inferior.

Bacilii Doderlein existenti in vagin au rolul de a mentine un PH acid (3,8 – 4,2) si o flora echilibrata care practic este o arma eficienta de lupta cu infectiile. Acidul lactic si peroxidul de hidrogen produsi de lactobacili au rolul de lupta cu bacteriile, fungii, parazitii si virusurile. Daca pH-ul devine alcalin, scade numarul de lactobacilli si creste numarul organismelor patogene. Infectiile genitale sunt cauzate de prezenta unei bacterii care poate, dupa o perioada destul de mare de la infectare, sa se manifeste prin secretii suparatoare si mirositoare, dureri la urinare sau disconfort in timpul actului sexual.



Factori care favorizeaza aparitia infectiilor genitale

Exista factori care influenteaza scaderea rezistentei la infectii cum sunt: consumul de antibiotice, bolile cu transmitere sexuala, contactul sexual, stresul, dieta deficitara in regimurile de slabire, scaderea imunitatii organismului, scaderea nivelului de hormoni (estrogeni) la menopauza etc.

Flora se poate dezechilibra si prin neglijarea sau exagerarea igienei intime. Igiena intima precara, folosirea toaletelor publice si a piscinelor nedezinfectate corespunzator pot fi o cauza a acestor infectii. Insa si o igiena exagerata in zona genitala prin folosirea dusurilor vaginale mai des decat este cazul poate genera o deteriorare a mucoasei din zona genitala care se poate transforma in infectie.

Masuri care ne ajuta la prevenirea infectiilor genitale

 

In timpul menstruatiei trebuie sa acordam o atentie sporita igienei prin spalarea mainilor inainte si dupa schimbarea absorbantelor, care vor fi schimbate la intervale de maximum patru ore (cele externe) si la doua ore (cele interne).

Pantalonii mulati, colantii din materiale sintetice pot sa favorizeze sau sa intretina infectiile din zona genitala.

Produsele de igiena intima trebuie alese cu grija astfel incat sa aiba un pH corespunzator, lenjeria intima sa fie din bumbac, absorbantele sa fie de preferinta externe si din materiale antialergice.

Spalarile in zona genitala se vor face cu respectarea sensului fata – spate pentru a evita patrunderea bacteriilor din zona anala in zona genitala.

Prezervativul este un mijloc sigur de prevenire a transmiterii infectiilor si bolilor cu transmitere sexuala, desi ramane riscul transmiterii directe prin contactul cu zonele infectate ale pielii din zona genitala.

De asemenea, nu trebuie sa folosim obiectele care apartin altor persoane ca: aparate de ras, ace, seringi etc.

Ce facem daca ne-am ales totusi cu o infectie genitala?

Daca am avut nesansa de a contracta o infectie genitala, trebuie sa avem grija sa nu intrerupem tratamentul la disparitia primelor simptome, ci numai la indicatia medicului. Deoarece unele dintre aceste infectii pot fi asimptomatice, daca avem unele indicii trebuie sa consultam un medic de specialitate, iar in cazul in care am avut contacte cu alte persoane, trebuie sa le avertizam si pe acestea pentru a se supune testelor si tratamentelor.

Cercetarile de ultima ora recomanda folosirea probioticelor in afectiunile urogenitale, tulpinile probiotice dovedindu-se eficiente in tratarea infectiilor urogenitale. Dieta zilnica trebuie sa contina probiotice pentru a contracara efectul nociv al conservantilor din mancare si al imunitatii scazute. L.Rhamnosus este una dintre tulpinile cele mai studiate din lumea probioticelor avand un efect pozitiv asupra sanatatii, prin reducerea infectiilor fungice vaginale si urinare.

Text: Bianca Badescu