O primavara fara alergii

shutterstock 92810902In sfarsit… primele zile caldute de primavara. Este timpul sa deschidem larg geamurile, sa bagam in sifonier hainele groase de iarna, sa iesim in parcuri sau gradini si sa ne indreptam catre cea mai apropiata farmacie pentru a ne reface stocul de medicamente impotriva alergiei. Daca intampini primavara de fiecare data cu nasul infundat si ochii umezi, ar fi cazul sa vorbim despre alergiile sezoniere impotriva carora poti lupta chiar daca te confrunti cu ele de mai mult timp incoace. Alergiile au si o componenta genetica si se dezvolta inca din copilarie, insa la unele persoane apar dupa expunerea la anumiti factori de mediu.



 

Sezonul polenului

Primavara, alergiile se manifesta din ce in ce mai puternic, iar sezonul polenului incepe chiar mai devreme decat ne-am astepta, mai ales in cazul anumitor polenuri. Polenul poate incepe sa apara imediat ce temperaturile cresc simtitor. Tocmai de aceea, medicamentele impotriva alergiilor sezoniere ar trebui administrate inca de la sfarsitul lunii februarie. Alergiile creeaza un raspuns inflamator, precum un foc mocnit, asa ca trebuie sa invatati sa le controlati. In general, printre medicamentele tip OTC utilizate pentru a controla alergiile se numara spray-urile nazale topice, corticosteroizii care se inhaleaza si antihistaminicele: orale si decongestionante.

 

Mediul inconjurator si alergiile

Nimanui nu ii face placere sa stea in casa intr-o zi placuta de primavara. Daca lucrezi afara, in gradina, indicat ar fi sa porti o masca de protectie pentru sarcini cum ar fi tunsul ierbii, greblatul frunzelor sau spalatul masinii. In functie de cat de severa este alergia, in farmacii exista mai multe tipuri de masti. Ar trebui totusi sa eviti sa lucrezi in gradina sau sa te plimbi prin parcuri in zilele cand bate foarte tare vantul. Sa nu crezi ca tinand ferestrele inchise te vei simti mai bine pentru ca aproximativ o treime din ceea ce se intalneste pe afara ajunge si in interior. Controlul calitatii aerului si a climatului de acasa este un factor foarte important, de aceea exista anumite filtre ce amelioreaza simptomele alergiei, ce capteaza  parazitii microscopici nocivi.

 

Substantele care provoaca alergii

Pentru a preveni alergiile sezoniere, trebuie sa eviti substantele care iti provoaca crize. Testele cutanate facute de catre medicii specialisti depisteaza cu usurinta alergenii inhalatori, astfel incat si tratamentul sa fie unul potrivit. Pe langa tratamentele medicamentoase, exista si remedii naturiste pe care le poti incerca astfel incat sa poti observa daca simptomele se imbunatatesc sau nu. Ceaiul de urzica sau tinctura de urzica au efect antihistaminic. 3-4 cesti de ceai de urzica vor ameliora congestia nazala, precum si stranutul. Musetelul este, de asemenea, benefic in cazul ochilor inflamati deoarece detine proprietati antiinflamatorii. Uleiul de menta este decongestionant, iar inhalarea aburilor ceaiului de menta contribuie la eliberarea cailor respiratorii. Din pacate, polenul nu poate fi evitat. Sa nu uitam nici de faptul ca de indata ce ajungi acasa trebuie sa iti schimbi hainele de strada cu unele de casa.

Primavara aceasta, ia toare masurile necesare pentru a tine alergiile la distanta!

 

Text: Ruxandra Raica