Luna martie – perioada de varf pentru aparitia herpesului bucal

shutterstock 130813895Herpesul bucal este localizat in jurul gurii si nasului si este cauzat de virusul herpes simplex 1. Practic, vorbim despre o boala infectioasa si de obicei prima contaminare apare in copilarie, atunci cand parintele raspandeste infectia copilului. Herpesul bucal se caracterizeaza printr-un manunchi de vezicule dureroase ce contin in interior un lichid transparent. Se poate transmite atunci cand sarutam o persoana care are deja un herpes bucal sau daca de exemplu utilizam aparatul de ras al unei persoane infectate.

Luna martie sau, mai bine spus, inceputul primaverii reprezinta perioada de varf pentru aparitia herpesurilor bucale ca urmare a faptului ca sistemul imunitar este slabit si a lipsei unor vitamine.

 



Simptomele herpesului bucal

Primele simptome ale herpesului bucal includ durere in jurul gurii si buzelor, febra, durere in gat, umflarea ganglionilor gatului. Copiii de obicei saliveaza inaintea aparitiei leziunilor herpetice. Dupa aparitia veziculelor, herpesul bucal se sparge si apar scurgeri de lichid, dupa care se formeaza o crusta ce poate disparea dupa doua saptamani. Pentru unii oameni pot fi foarte dureroase, iar unele persoane au acest virus in organism, insa nu se declanseaza.

 

Tratamentul herpesului bucal

Herpesul bucal se poate vindeca de la sine in decursul catorva zile. Totusi, exista tratamente pentru a scapa de leziunile herpetice mai repede decat in mod natural. Printre tratamente se numara cremele, unguentele si pastilele. Din pacate, odata ce patrunde in organism, virusul herpes simplex va ramane in corp pentru tot restul vietii.

 

Ce sa facem la inceput de primavara pentru a preveni aparitia herpesului bucal

Asa cum aminteam mai sus, sistemul imunitar joaca un rol deosebit de important. La inceput de primavara, ca urmare a alimentatiei din timpul iernii si a sedentarismului, sistemul imunitar este scazut, astfel incat el nu poate lupta impotriva virusului. O dieta bogata in vitamine, mai ales C, A, B12 si E, este mai mult decat recomandata. Fructele proaspete, legumele cu frunze verzi care apar primavara bogate in vitamina C reprezinta secretul. Ardeiul gras, patrunjelul, ceapa verde, usturoiul, alimentele bogate in magneziu precum spanacul, fasolea verde sau mazarea verde sunt perfecte pentru aceasta perioada. Nu este recomandat consumul de citrice pentru ca pot irita zona. Forma lichida de vitamina C aplicata direct pe herpes ajuta la tratamentul umflaturii alaturi de tablete.

 

Remedii naturale

Studiile arata ca acidul glicirizinic prezent in natura in planta de lemn dulce ajuta la inhibarea virusului ce conduce la aparitia herpesului bucal. Poti incerca sa aplici direct pe rana putina pudra de lemn dulce sau o poti amesteca, desigur, cu putina crema. La primele semne ale aparitiei herpesului ai putea aplica si o compresa cu gheata care temporar te va face sa te simti mai bine. Pentru a calma durerea, inmoaie un tampon de vata in lapte rece. Laptele rece poate vindeca herpesul inca de la primele semne. Extractul de aloe vera este in aceeasi masura eficient, la fel si uleiul de cocos. Sa nu uitam nici de traditionalul remediu cu pasta de dinti, lasata nu mai mult de 30 de minute. Pasta nu trebuie sa fie mentolata deoarece poate provoca arsuri.

 

Prevenirea herpesului bucal

Pentru a te tine la distanta de infectia cu acest virus nu trebuie sa saruti persoanele infectate sau sa utilizezi aceeasi vesela. Odata ce ai capatat acest virus, trebuie sa eviti stresul, gripa, sa folosesti crema cu protectie solara, balsam de buze. Nu uita sa te speli frecvent pe maini.

Pentru ca frumusetea trebuie sa fie fara imperfectiuni, farmacistii Catena va recomanda Plasturele Anti-Herpes Compeed, care ajuta la vindecarea herpesului rapid si fara nicio urma. Mai multe detalii aici.

 

Text: Ruxandra Raica