Cum te poti vindeca de timiditate?

cum-te-poti-vindeca-de-timiditateDaca esti o persoana timida, este posibil sa te simti deosebit de stanjenita in situatii sociale. Intalnirile cu ceilalti te epuizeaza, iti provoaca un gol in stomac si nu iti doresti decat sa te retragi intr-un colt rugandu-te sa nu iti tremure vocea atunci cand vei fi nevoita sa spui si tu ceva. Faptul de a sta de vorba cu strainii, de a explora situatii nefamiliare, de a actiona intr-un mod indraznet, neinhibat comportamental le produce timizilor anxietate si o suferinta care ii determina sa evite astfel de situatii. Astfel ca le trebuie foarte mult timp sa isi revina din orice situatie care le produce stres si in care capacitatea lor de rezilienta scade.



Te-ai nascut timid?

Timiditatea este intr-o oarecare masura determinata genetic, dar aceasta gena poate fi modificata substantial prin experientele de viata pe care le au copiii si prin modul in care sunt tratati de parinti si profesori. Bebelusii timizi si anxiosi tipa cand cineva isi drege vocea si plang fara ca cineva sa ii poata alina dupa aceea. Ei risca sa dezvolte la varsta adulta tulburari de anxietate. Studiile arata insa ca exista o corelatie foarte mica intre comportamentul timid la varsta de 3-4 ani si timiditatea la varsta adulta. Creierul uman este plastic si se schimba uluitor de mult sub influenta mediului. Un mediu relaxat si incurajator modeleaza comportamentul. O fata care are o predispozitie genetica spre timiditate se poate dezvolta intr-o adolescenta si adulta sociabila daca parintii ei nu ii protejeaza si cultiva timiditatea, ci o incurajeaza cu grija sa interactioneze cu alti copii. O sora sociabila si indrazneata poate transforma fratiorul timid intr-un baiat cu abilitati excelente de relationare sociala.

Renuntarea la gandirea negativa

Chiar daca etichetele pe care le-ai primit in copilarie au fost acelea de copil timid sau inhibat, nimic nu te impiedica acum sa actionezi si sa te comporti intr-un mod cat mai adaptat la realitate. Daca timiditatea este pentru tine o problema, cu siguranta iti poti dezvolta anumiti „muschi”, care au fost neglijati mult timp, si, prin antrenament, sa reusesti sa o depasesti.

Terapia prin expunere

Nu evita situatiile sociale, incearca sa cauti imprejurarile in care sa vorbesti in public. La inceput poti face acest lucru in grupul de prieteni si apoi in grupuri de persoane pe care nu le cunosti. Nu te ascunde intr-un colt gandind „Eu nu am nimic de spus”, ci incearca varianta: „Ce as vrea sa spun acum?”. Pentru a putea vorbi dezinvolt intr-un grup, trebuie sa iti realizezi de la inceput o strategie si sa inveti arta conversatiilor marunte. Abia apoi vei putea sa sustii conversatii cu mai mult sens. Chiar daca la inceput nu ti se va parea deloc confortabil, cu cat exersezi mai mult, cu atat te vei simti mai increzator in fortele proprii.

Relaxeaza-te!

Timiditatea vine la pachet cu o stare de anxietate care face sa iti bata inima cu putere si sa ai senzatii de greata si de gol in stomac. Exercitiile de respiratie, plimbarile in aer liber si baile aromate te pot ajuta sa te relaxezi. Imagineaza-ti apoi ca te afli la intalnirea care iti creeaza stari de neliniste si ca te descurci minunat. Incearca sa ai asteptari realiste. Nu te poti transforma peste noapte dintr-un timid consacrat intr-un cutezant fara limite. Insa, cu perseverenta si exercitiu, poti diminua timiditatea si te poti simti mai relaxat in majoritatea situatiilor sociale.

Text: Dana Comanescu