De ce judecam mai aspru viitorul decat trecutul?

De-ce-judecam-mai-aspru-viitorul-decat-trecutul

De cate ori in viata voastra nu ati spus: “eu niciodata nu o sa accept asta”, sau “nu o sa permit sa mi se intample un anumit lucru”, sau daca mi se intampla voi lua imediat masuri? Si cu toate acestea, cand va aflati in fata faptului implinit, uitati sa mai faceti ce ati promis. Treceti peste, gasiti justificari si renuntati sa mai judecati asa de aspru lucruri care s-au intamplat, comparativ cu modul in care gandeati despre ele cand doar va gandeati ca s-ar putea petrece. In continuare vom vedea de ce ajungem sa ne comportam astfel, de ce judecam mai aspru viitorul decat trecutul.

“Daca m-ar insela l-as parasi fara sa clipesc”

Despre emotii estompate, judecata asupra viitorului si iertarea infidelitatilor

Atunci cand ne gandim la evenimente viitoare, tindem sa simtim emotii mai intense decat fata de situatii din trecut, s-a demonstrat in urma unei cercetari facute de Universitatea din Chicago. Faptul ca un eveniment s-a petrecut sau se va petrece afecteaza perceptia asupra  corectitudinii si moralitatii sale, astfel incat judecatile tind sa devina mult mai drastice cand ne gandim la insulte sau probleme care s-ar putea petrece, decat cand ne gandim la cele care deja s-au petrecut. Un exemplu foarte bun in acest sens ar fi perceptia femeilor despre infidelitatea barbatilor. Cand stai de vorba pe aceasta tema cu aproape orice femeie, va spune ca daca iubitul sau barbatul sau o va insela, il va parasi fara sa clipeasca. Cu toate acestea, in practica, rareori se intampla acest lucru. Foarte multe dintre femei continua sa stea langa parteneri infideli, iar unele dintre ele chiar ajung sa se invinovateasca sau sa le gaseasca justificari.

 

Intr-unul din experimentele studiului, participantii au fost intrebati ce simt in legatura cu un tonomat de bauturi racoritoare care a crescut preturile automat in sezonul cald. Cand li s-a spus ca acest lucru se va petrece luna urmatoare, participantii au simtit mai intens faptul ca ridicarea preturilor era incorecta in comparatie cu un alt grup caruia i s-a spus ca aparatul a fost setat sa creasca preturile cu o luna inainte. Astfel, oamenii simt ca o ofensa viitoare ar trebui pedepsita mai aspru. Poate tocmai de aceea exista vorba “niciodata sa nu spui niciodata”. Pentru ca atunci cand te gandesti la ceva viitor, tinzi sa fii mult mai aspru decat atunci cand acest lucru deja ti s-a intamplat. In aceasta idee probabil ca oamenii tind sa spuna “mai bine previi decat sa repari”.

 

Binele viitor este mai bun, iar raul trecut este mai putin rau

Faptul ca evenimentele viitoare declanseaza raspunsuri emotionale mai puternice se aplica si asupra lucrurilor bune. Rezultatele unui alt experiment au aratat ca donatiile in scop caritabil au facut oamenii sa se simta mai bine si sa le catalogheze ca fiind mai generoase atunci cand urmau a fi facute, decat atunci cand li s-a spus ca s-au petrecut in trecut. Probabil ati experimentat deja aceasta senzatie in viata de zi cu zi, atunci cand vi s-a promis un cadou de exemplu. Tindem sa fim mult mai entuziasmati cand suntem pe cale sa obtinem un lucru care ne place, decat la ceva timp dupa, cand emotiile tind sa se estompeze si lucrurile isi pierd din importanta.

 

De ce este viitorul mai evocativ decat prezentul?

In general, oamenii raspund la evenimentele viitoare cu emotii mai puternice ca o forma de pregatire personala pentru actiune, a spus Eugene Caruso, profesor in stiinta comportamentala la universitatea din Chicago. De aceea, chiar daca oamenii nu au control asupra evenimentelor pe cale sa se produca, aceast mod prestabilit de a reactiona la viitor persista.

 

Oamenii par sa se priceapa la rationalizarea si intelegerea experientelor emotionale. O data ce aceste evenimente au trecut, ele devin obisnuite si emotiile asociate cu ele devin mai putin intense. Aceasta poate fi si o explicatie a obisnuintei, un fenomen ce se instaleaza in fiecare dintre noi in legatura cu lucrurile care ne sunt familiare. Poate tocmai de aceea si dragostea, daca o legam de emotiile intense, tinde sa paleasca intr-o casnicie.

 

Daca raul din trecut este perceput mai putin dramatic decat raul viitor, o consecinta perversa a acestui fapt este faptul ca nedreptatile trecute vor fi privite cu o dorinta mai mica de a le pedepsi aspru decat faradelegile viitoare. De aceea, cei care intentioneaza sa se comporte imoral pot profita de pe urma faptului ca oamenii tind sa ierte mai usor transgresarile trecute decat pe cele viitoare. Acest lucru se poate aplica atat indivizilor, cat si corporatiilor sau guvernelor care decid sa se angajeze in actiuni riscante sau imorale, asteptandu-se ca si consecintele sa fie mai putin severe din moment ce evenimentele au avut loc.

 

Putem privi totusi si partea pozitiva a acestui fapt si anume ca acest fel de a reactiona ne ajuta sa depasim lucrurile neplacute prin care trecem mult mai usor. In definitiv ce s-ar intampla cu noi daca toate emotiile negative din trecut si-ar pastra intensitatea si s-ar acumula neincetat? Cel mai probabil nu am putea face fata.

 

Text: Bianca Badescu

Sursa: www.sciencedaily.com