De ce sunt băieții, bărbații de mâine, dezordonați?

Dacă băieții sau bărbații dezordonați au mereu o scuză, când vine vorba de fetele sau femeile mai puțin prietene cu ordinea și disciplina, ele nu sunt deloc iertate nici în prezent. Și nu este vorba de o simplă constatare, ci rezultatul unor studii publicate recent, care confirmă ceva ce multe femei știu deja instinctiv: treburile casnice sunt în responsabilitatea sexului frumos. Dar nu pentru că bărbații nu ar duce la fel de bine la capăt orice își propun sau că nu observă când în jurul lor este haos. Iar cercetările au scos la iveală ce face diferența între genuri.

Indiferent dacă un individ crede sau nu în ele, obiceiurile sociale influențează comportamentul, susțin cercetătorii care le-au studiat. Și când vine vorba de gen, percepțiile și așteptările cu privire la treburile casnice au fost și sunt printre cele mai greu de schimbat.

Farmaciştii Catena recomandă pentru bărbaţi Triple Eight, un sampon impotriva caderii parului, imbogatit cu cafeina, ce stimuleaza radacina firului de par, acesta devenind mai puternic.

„Toată lumea știe care ar putea fi stereotipul sau așteptările, așa că, chiar dacă nu le susțin personal, le va afecta comportamentul”, chiar dacă spun că au opinii progresiste despre rolurile de gen, a spus Sarah Thébaud, sociolog la Universitatea din California, Santa Barbara, și autorul unui studiu care a avut ca subiect această diferență.

Chiar și atunci când bărbații spun că împart treburile casnice în mod egal, datele arată că nu o fac cu adevărat. Și la birou, femeile își consumă din timp cu treburi pe care le fac în mod regulat și acasă, față de bărbați.



Ce spun studiile despre băieții și bărbații dezordonați

Un studiu publicat în 2019 în Sociological Methods & Research a încercat să explice de ce fetele și femeile fac mai multe treburi casnice decât băieții sau bărbații. Cercetătorii au efectuat un experiment pentru a descoperi ce conduce la un astfel de comportament.

Au arătat unui număr de 624 de persoane o fotografie a unei sufragerii și a unei bucătării dezordonate – vase pe blaturi, o măsuță de cafea aglomerată, pături împrăștiate – şi versiunea curată a aceluiași spațiu.

Rezultatele au dezmințit scuza veche că femeile au o toleranță înnăscută mai scăzută la dezordine. Bărbații observă praful și dezordinea, dar pur și simplu nu au aceleași standarde sociale pentru curățenie, a mai constatat studiul.

O diferență importantă, totuși, a fost modul în care participanții au evaluat locuitorul ipotetic al camerei. Au avut tendința să spună că locația curată părea mai dezordonată când li se spunea că o femeie locuiește acolo decât atunci când li se spunea că este vorba de un bărbat.

O altă diferență cheie: spre deosebire de femei, participanții au spus că bărbații dezordonați nu ar fi judecați de vizitatori sau nu s-ar simti inconfortabil dacă ar avea vizitatori.

„Se pot activa stereotipuri negative despre bărbați dacă sunt dezordonați, dar este nesemnificativ pentru că nu există consecințe sociale așteptate pentru asta”, a spus Thébaud, care a realizat studiul cu sociologii Sabino Kornrich de la Emory și Leah Ruppanner de la Universitatea din Melbourne.

Și nu s-a pus nicio clipă la îndoială capacitatea barbatilor a face treburi casnice, după cum o spun chiar cercetătorii.

„Pot conduce afaceri, dar nu își pot da seama când trebuie dat un mop (n.r. prin casă). Nu este, desigur, o lipsă de abilități, ci mai degrabă privilegiul și normele de gen care le permit să-și negocieze calea de a ieși din acest tip de activitate”, spune despre barbati Jill Yavorsky, sociolog la Universitatea Carolina de Nord, Charlotte – SUA.

Acest fapt sugerează că, dacă bărbații sunt în general mai dezordonați decât femeile. Iar rădăcina acestui decalaj s-ar putea legat de cât de multe este împinsă povara curățeniei asupra femeilor dintr-un soi de obișnuință socială. Percepția se potrivește cu distribuția treburilor în practică: spre exemplu, în S.U.A., femeile petrec în medie aproximativ o oră pe zi curățând și spălând rufe, în comparație cu aproximativ 20 de minute pe zi pentru bărbați. Iar când vine vorba de relaxare, bărbații au în medie cu aproximativ jumătate de oră mai mult timp liber pe zi decât femeile.

Ce se spune despre copiii dezordonați

Deși nu cunoșteau nicio cercetare privind dezordinea în rândul copiilor, cercetătorii au observat că această diferență bazată pe sex în realizarea sarcinilor apare încă din copilărie. Un studiu a constatat că apare deja la băieți și fete la vârsta de 8 ani. Iar o analiză a Centrului de Cercetare Pew (Pew Research Center) din Washington – SUA, indică faptul că în timpul anului școlar, fetele cu vârsta cuprinsă între 15 și 17 ani petrec în medie aproximativ 4,4 ore de muncă casnică pe săptămână, comparativ cu 2,8 ore pentru băieți.

„Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că băieții și fetele tind să aibă preocupări similare cât sunt mici, fapt ce se schimbă mai apoi pe parcursul anilor, când devin maturi. Spre exemplu, după căsătorie, bărbații tind să dedice mai mult timp carierei și rezultatelor bănești obținute în urma activității lor”, a mai explicat Yavorsky.

Tipare se formează pe măsură ce copiii internalizează normele de gen. Fetele, mai atrage atenția Yavorsky, sunt în general încurajate să „practice curățenia [și] să se mândrească cu înfățișarea cuiva, fie că este vorba de aspectul lor corporal sau de propria lor casă”, în timp ce băieții sunt de obicei îndreptați mai mult către „să fie lipsiți de griji, aspri și să aibă „mai mult” din categoria de lucrurilor importante de care să le pese în afară de curățenie.” Însă atât pentru băieți, cât și pentru fete, abaterea de la aceste norme poate atrage mustrări din partea adulților din jurul lor, fie ei părinți sau profesori, de exemplu.

Iar tiparele legate de treburile casnice ale copiilor par să fie modelate de părinții lor, la un anumit nivel. Adesea, aceasta înseamnă că fetele petrec mai mult timp gătind și făcând treburile casnice cu mamele lor, iar băieții petrec mai mult timp cu tații lor având preocupări ce țin de bunăstarea locuinței – cum ar fi mici reparații prin casă sau preocupări ce țin de aprovizionarea cu toate cele necesare acasă. Dar bineînțeles, părinții ar putea face sau chiar reușesc să facă un efort suplimentar pentru a depăși aceste tipare.

Cercetările mai indică și că timpul petrecut de femei făcând treburile casnice tinde să scadă cu cât contribuie mai mult la venitul gospodăriei lor. Iar timpul petrecut de bărbați făcând treburile casnice în gospodăriile cu venituri duble tinde să crească atunci când aceștia lucrează de la distanță.

Adelina Mariş

Foto Shutterstock