Dependent de citit? Si noua ne plac cartile bune!

despre-cititCum te simti atunci cand citesti? Te simti ca si cum ai pica intr-o gaura neagra, o cadere lenta prin buzunarul unei alte dimensiuni? Nu stii cum ai ajuns acolo, dar probabil te-ai impiedicat si ai cazut prin portalul alunecos de cuvinte si metafore. Caderea este graduala si inceata si treptat uiti cine esti! Amintirile, temerile, durerile, starile de anxietate si tot ce este atasat de sufletul tau se dizolva asa cum se dizolva cerneala in apa. Devii la fel de goala ca o pagina care odata era goala, dar dintr-o data nu mai e alba, ci este colorata, plina de fabule care par reale. Privesti viata prin ochii altcuiva, esti imbracata cu hainele altcuiva, apar noi temeri si bucurii, incepi sa simti, pentru oameni necunoscuti si obiecte imaginare, lucruri pe care le simti pentru cei din viata ta. Este imposibil ca toate aceste lucruri sa apara fara ca ceva sa se schimbe in creierul tau. Orice cititor adevarat stie ca pasiunea de a citi nu este doar un hobby, ci un stil de viata.



Vedem si simtim lucruri care nu sunt acolo!

Este ceva mai atragator decat o descriere perfecta? Este ceva mai provocator decat sa mirosi ceva ce nu exista? O scriere buna are puterea de a stimula senzori in care practic putem mirosi tradafirii si simti pumnii. Cand citim o metafora buna, zone ale creierului nostru, asociate cu mirosul si simtul tactil, se aprind la propriu, in acelasi fel in care s-ar aprinde daca am simti o manusa de piele sau am atinge un vas fierbinte.

Avem prieteni imaginari!

Personajele fictive nu sunt fictive deloc, le purtam cu noi in acelasi fel in care purtam amintirile cu cei dragi. Poti citi despre o femeie creata de mintea altcuiva, dar temerile, durerile, suferintele pe care le simte sunt atat de reale cand le citesti, incat ar putea fi chiar ale tale.

Devenim alti oameni!

Cititul ne ajuta sa devenim mai empatici. E locul in care devenim oameni mai buni, e locul unde cuvintele bune ne invata despre cele rele. Invatam sa facem fata anumitor situatii cu ajutorul lucrurilor pe care le citim.

Calatoria in timp este reala!

Potrivit unui studiu realizat de cercetatori ai Universitatii Emory din SUA, schimbarile neurologice create de metafore si conexiunile sociale create de fictiune sugereaza ca cititul unui roman te poate transpune in trupul protagonistului. Practic, iti ofera posibilitatea sa intri pe deplin in gandurile si sentimentele altor persoane. Doar citind, creierul tau se poate schimba atat de mult, incat practic te poti simti intr-o alta lume. Doar fictiunea are puterea sa iti schimbe starea mentala, doar o carte buna iti poate schimba viata si te poate face sa crezi ca poti experimenta viata intr-o alta dimensiune.

Text: Maria Camelia Diaconu