Depresia poate fi invinsa

depresie-shutterUneori auzim la cei din jurul nostru declaratii de genul acesta: “Nu am nici o placere si nici o bucurie de la viata”, “Somnul este pentru mine o binecuvantare. Sa fiu inconstienta este singura cale de a scapa din starea ingrozitoare in care ma aflu”, “Ma gandesc la sinucidere si planuiesc cum sa o fac”. Aceste afirmatii apartin unei persoane afectate de depresie. S-a estimat ca unul din cinci oameni a suferit sau sufera de aceasta boala.

Depresia este o stare medicala in care pacientul este puternic afectat psihic de evenimente din viata sociala sau personala. S-a estimat ca aproximativ jumatate din cei cu depresie clinica nu au primit un diagnostic si un tratament corect chiar daca manifestarile au fost grave.  Acest lucru ar putea sa fie cauzat de faptul ca anumite simptome precum oboseala, scaderile sau cresterile in greutate, insomnia sunt deseori atribuite in mod gresit altor boli. 

De ce esti trist?
Depresia este deseori asociata cu experiente dificile ca suparari, stres, ruperea unei relatii. Depresia clinica (nu mai are legatura cu nefericirea) este un raspuns anormal la situatiile de stres si implica schimbari in structura biochimica a creierului. Cand cineva este depresiv are un nivel scazut al serotoninei (hormonul care controleaza buna-dispozitie). Nu s-au facut destule cercetari in acest sens incat noi sa putem stii sigur daca nivelul scazut de serotonina conduce la depresie sau invers.

Depresia poate fi tratata?
Exista mai multe optiuni terapeutice. Antidepresivele pot sa va ajute sa aveti o stare mai buna dar acestea nu vor trata adevaratele cauze. Discutiile cu un psiholog pot rezolva problemele individuale ce tin de structura psihica a individului. In multe cazuri medicul de familie va sugera o combinatie a tratamentelor pentru a ataca si cauzele si simptomele. El va prescrie un antidepresiv dar si o terapie de consiliere sau sedinte de psihoterapie. Aparitia depresiei presupune de fiecare data un caz special si tratamentul trebuie sa fie diferentiat in functie de particularitatile personale. Exista multe medicamente disponibile pe piata, asa ca daca remarcati ca pastilele care v-au fost recomandate nu dau rezultate, solicitati medicului sa va schimbe tratamentul. Este important sa urmati tratamentul timp de 6-7 saptamani si apoi sa continuati inca noua luni dupa ce ati revenit la situatia normala, ca sa preveniti recidivarea depresiei.

Voi  deveni dependent de antidepresive?
Antidepresivele nu creeaza dependenta dar fiti atenti [i nu opriti brusc tratamentul. Ele au o actiune de durata asupra corpului [i lipsa lor poate provoca reactii adverse. Daca depresia revine, trebuie sa va adresati neaparat [i terapeutului. Nu mariti doza de medicamente crezand ca astfel va veti vindeca mai repede. 

Recunoaste simptomele
Daca ati inceput sa simtiti dintr-o data patru sau mai multe din simptomele de mai jos in ultimele doua saptamani s-ar putea sa fiti depresiv si sa fie necesar sa aveti nevoie de ajutor:
– Nu va puteti bucura de lucrurile care in mod obisnuit va faceau placere;
– Scaderea energiei si senzatia ca sunteti mereu obosit;
– Aveti somul agitat, dormiti prea mult ori prea putin;
– V-ati pierdut pofta de mancare sau mancati in exces;
– Beti si fumati mai mult decat de obicei;
– Va simtiti trist in cea mai mare parte a timpului;
– Sunteti agitat mereu;
– Aveti dificultati de concentrare si in luarea deciziilor;
– Senzatie de vina si inutilitate;
– Aveti sentimentul ca viata nu are valoare;
– V-ati pierdut increderea de sine;
– Aveti dureri fizice nejustificate;
– Ganduri de sinucidere;
– Dorinta de a evita alti omeni;
– Scaderea poftei sexuale.

Ajutati-va singuri!
Planul de auto-ajutor in 6 puncte :
1. Faceti cateva exercitii fizice in fiecare zi. Chiar si o plimbare in jurul blocului poate sa va ajute sa va ridicati moralul.
2. Mancati sanatos si includeti in dieta multe fructe proaspete si vegetale. Oamenii care sunt depresivi se simt obositi. Puteti diminua acest simptom asigurandu-va ca dieta este bogata in nutrimente.
3. Mergeti la doctorul de familie, spuneti-i cum va simtiti si ca va ganditi ca ati putea avea o depresie, daca ati identificat simptomele. Intrebati despre tratamentele disponibile.
4. Aflati cat mai multe despre depresie. Daca intelegeti boala, veti putea sa o controlati mai bine.
5. Incercati medicina alternativa pe langa tratamentele traditionale: aromaterapie, reflexologie, yoga, acupunctura, homeopatia si hipnoterapia, tehnici care va vor ajuta sa va relaxati.
6. Incercati sa contactati oameni care sufera/au suferit de depresie. Boala va poate izola si cateodata este greu sa vorbiti despre ceea ce simtiti cu cineva care nu a trait a[a ceva. Uneori chiar discutiile cu prietenii sau rudele sunt o problema. Alaturandu-va celor care cunosc boala puteti sa aveti dialog pe acelea[i teme, sa va impartasiti sentimentele cu cei care vor intelege prin ceea ce treceti pentru ca [i ei au avut experiente asemanatoare.

Text: Adriana Iordan