Dereglarile hormonale – ce ar trebui sa stii despre ele?

dereglari hormonaleStarea noastra de bine este dependenta, vrem nu vrem, de hormoni. Iar noi femeile stim asta cel mai bine, pentru ca simtim influenta acestora in fiecare luna, in apropierea menstruatiei, cand ne confruntam cu schimbarea starii de spirit din cauze pur hormonale. Stim deci ca atunci cand apare un dezechilibru hormonal, atat fizicul, cat si psihicul nostru au de suferit.



Invata sa deosebesti dereglarile hormonale!

Dereglarile hormonale pot avea mai multe surse: disfunctii ale tiroidei, paratiroidei, hipofizei, suprarenalelor, ovarelor sau hipotalamusului. Fie ca aceste glande functioneaza la capacitate redusa, fie ca produc hormoni in exces, organismul resimte dezechilibrele si ne da diverse semnale de alarma. Ne putem da seama ca avem de-a face cu o dereglare hormonala daca avem urmatoarele simptome:

  • senzatia de oboseala permanenta, hipertensiunea, hiperglicemia, reducerea masei musculare, scaderea densitatii osoase, scaderea imunitatii si starile de iritabilitate pot indica o dereglare a glandelor corticosuprarenale
  • cresterea in greutate, insotita de senzatia de somnolenta, de stari depresive, crampe musculare, intoleranta la frig, constipatia, menstruatia abundenta, uscarea pielii pot indica o disfunctie a tiroidei, de obicei hipotiroidism sau o disfunctie a glandei pituitare (hipofiza)
  • lipsa de concentrare, dereglarile ciclului menstrual, nervozitatea, dereglari ale somnului, pierderea in greutate, transpiratia abundenta, intoleranta la caldura pot fi indicii ale hipertiroidismului
  • scaderea tensiunii, pierderea apetitului, hipoglicemia, durerile de cap, lipsa apetitului, slabiciunea musculara, tulburarile menstrale, tulburari digestive, depresia, hiperpigmentarea pielii pot indica o disfunctie a suprarenalelor (boala Addison)
  • rotunjirea fetei, ingrosarea gatului, aparitia unor vergeturi roz, acneea, pilozitatea in exces, hipertensiunea, tulburarile menstruale, fragilizarea vaselor de sange, indica o disfunctie a hipofizei, numita boala Cushing.
  • absenta menstruatiei sau perioadele foarte mari de timp prezente intre aparitia mennstruatiei, sangerarile vaginale anormale, cresterea pilozitatii, ingrasarea tenului si a parului, aparitia matretii, acneea, starile despresive, pot indica prezenta sindromului ovarelor polichistice.

Cauze psihologice ale dereglarilor hormonale

Uneori, emotiile si gandurile noastre pot afecta si ele echilibrul hormonal. Nu esti doar ceea ce mananci, ci si ceea ce gandesti. Asa cum ne putem alege cu diverse boli pe fond nervos, la fel ne putem deregla si hormonii in functie de starea psihicului nostru. Lipsa ovulatiei si amenoreea (lispa menstruatiei) apar uneori la persoanele foarte preocupate de control, perfectioniste, foarte critice cu ele insele si care pun foarte mare presiune asupra propriei persoane. Sindromul ovarelor polichistice este asociat la nivel subconstient cu sentimente de inferioritate si slabiciune.

Hipotiroidismul apare de multe ori la persoanele introvertite, care au dificultati in a-si exprima gandurile si care tin in ele emotiile negative. Felul in care te simti in pielea ta, in care te raportezi tu la tine, poate declansa reactii ale glandelor endocrine. De aceea, atunci cand dezechilibrele hormonale par a nu avea o cauza clara, poate ar fi bine sa cauti raspunsul si in interiorul tau…

Tratamentul dereglarilor hormonale

Pentru a sti insa cu exactitate cu ce fel de tulburare hormonala ne confruntam si cat de tare ne afecteaza, este necesar sa ne facem un set de analize complexe. Tratamentul consta de obicei in administrarea de hormoni (pe cale orala, sub forma de plasturi pe piele sau inele vaginale) si este stabilit de catre medicul endocrinolog sau de catre ginecolog. De multe ori insa, pentru rezolvarea acestor probleme este nevoie sa ne schimbam si stilul de viata: stresul, lipsa activitatii fizice si regimul nesanatos de alimentatie sunt factori importanti si demni de luat in seama in aparitia dereglarilor hormonale.

Cand dereglarile hormonale nu sunt insa foarte mari, pot fi reglate si cu ajutorul unor tratamente naturiste. Cretisoara este un bine-cunoscut reglator hormonal, fiind eficienta atat in cazul tulburarilor menstruale, cat si pentru diminuarea simptomelor provocate de menopauza. De asemenea, mladitele de zmeur (regleaza secretia hormonala ovariana), lemnul-dulce, roinita (eficienta in caz de anxietate, stari de iritabilitate si oboseala), mararul (stimuleaza secretia de estrogen) sau branca ursului (pentru cresterea fertilitatii) sunt plante care au actiune benefica in tulburarile hormonale.

Text: Bianca Badescu