Durerea si mecanismele ei misterioase

durereaFie ca este de scurta durata si de mica intensitate, fie ca se intinde pe perioade lungi de timp sau este foarte intensa, este clar ca durerea nu poate fi ignorata. Aceasta senzatie neplacuta pe care fiecare om o experimenteaza la un moment dat in viata a suscitat dintotdeauna interesul oamenilor de stiinta… doar ca durerea se lasa greu deslusita si isi ascunde bine mecanismele.

 



Cu un pas mai aproape de cauzele durerii

 

Durerea este raspunsul corpului si al sistemului nervos la stimuli care sunt perceputi ca fiind daunatori sau periculosi. Migrenele, accidentarile la spate, zona zoster, artrita, neuropatia diabetica si cancerul sunt doar o parte dintre afectiunile care implica existenta durerii cronice. Peste o treime din populatia lumii sufera de durere persistenta sau recurenta. Iar durerea, ca insotitor permanent, nu este deloc usor de suportat. De aceea incercarile de a gasi cauzele si tratamentul pentru durere au fost nenumarate si au explorat cai dintre cele mai diverse.

Din descoperirile facute pana in acest moment, durerea cronica pare sa nu aiba doar cauze fizice, ci este rezultatul unei combinatii de anomalii fizice, emotionale, psihice si sociale. S-a observat ca de multe ori durerea persista si dupa disparitia stimulului fizic care a declansat-o initial, iar neputinta pacientului de a-si relua activitatea normala vine mai degraba din aceasta continuitate a durerii decit din accidentarea propriu-zisa. Problema cu durerea care persista este ca ea are si efecte imunodepresive, ceea ce inseamna ca inevitabil ne subrezeste rezistenta la boli.

 

Tehnici de gestionare a durerii: de la medicina clasica…la budism


Studiile moleculare genetice le-au permis cercetatorilor sa identifice moleculele implicate in propagarea durerii si in acelasi timp, oamenii de stiinta au reusit sa identifice schimbarile din sistemul nervos care stau in spatele durerii. Intensificarea activitatii neuronilor care declanseaza senzatia de durere se datoreaza unor schimbari in structura neuronala, in conexiunile dintre neuroni si alterarilor cantitatii si prorietatilor neurotransmitatorilor.

Studii efectuate de catre cercetatorii de la Universitatea din Stanford au aratat ca stimularea anumitor zone ale creierului poate aduce alinarea durerii si suprimarea stimulilor care o provoaca. Controlarea creierului prin diverse tehnici de management al durerii sau prin hipnoza, s-a dovedit a avea rezultate promitatoare.

O echipa de cercetatori germani a evaluat de exemplu cele mai populare tehnici de management al durerii pe termen scurt: acceptarea, distragerea si restructurarea cognitiva. Rezultatele au aratat ca acceptarea durerii a dus la o crestere a tolerantei la aceasta mai mare decat in cazul restructurarii cognitiv-comportamentale (tehnica prin care pacientii sunt invatati sa-si modifice evaluarea asupra disfunctiilor provocate de durere, pentru a-si imbunatati capacitatea de se confrunta cu ea, practic sa ii dea durerii un alt inteles). Mai mult, distragerea de la durere reuseste sa-i scada intensitatea chiar mai eficient decat acceptarea ei. Hipnoza pe de alta parte, reuseste sa opereze in sistemul nervos central, iar sugestia in hipnoza poate duce la scaderea severitatii durerii.

 

Budistii au propiul mod de a se confrunta cu durerea. Ei cred ca schimbandu-ti relatia cu durerea, reusind sa i te deschizi si sa-i dai atentie, inveti sa te eliberezi de suferinta. S-au facut si teste in care mai multe persoane erau puse sa-si tina bratul sub presiune intr-un vas cu gheata (procedura care provoaca durere foarte repede), prin care s-a studiat toleranta oamenilor la durere folosind doua tehnici: distragerea si intelegerea ei (acordand atentie senzatiei). S-a constatat ca distragerea functioneaza mai bine in primele minute, dar dupa mai mult timp, intelegerea durerii este cea care te ajuta sa o tolerezi mai usor. Pentru a intelege durerea, oamenii sunt invatati sa mediteze, concentrandu-se pe a-si simti pe rand doar cate o parte a corpului si controlandu-si respiratia.

Nimeni nu a putut descoperi pana acum in totalitate mecanismele misterioase din spatele durerii, insa oamenii de stiinta sunt mai aproape de dezvoltarea unor tratamente personalizate pentru diverse tipuri de durere. Iar atunci cand vom intelge cu adevarat durerea, probabil ca vom fi cu un pas mai aproape de a intelege viata…

 

Text: Bianca Badescu