Somnul excesiv, la fel de daunator precum somnul insuficient

SomnulSunt sigura ca si tie ti s-a intamplat macar o data sa-ti cada “ochii in gura” de somn, sa casti pana iti dau lacrimile si sa nu te poti abtine sa nu te gandesti la momentul in care vei ajunge acasa si te vei baga in patul tau moale. Esti la birou, casti intr-una si ai observat ca seful tau se uita chiar insistent la tine, te scuzi spunand ca nu prea ai dormit, desi stii ca tu, de fapt, ai dormit mai mult decat de obicei. Te-ai gandit ca poate ai aceste simptome tocmai pentru ca ai dormit mai mult decat era necesar?

 

  • Somnul in exces dauneaza sanatatii

Cu totii stim cat de important este sa ne odihnim suficient, chiar daca cei mai multi dintre noi nu respecta acest lucru. Totul, de la obezitate la boli cardiovasculare la un sistem imunitar slabit, a fost atribuit privarii de somn. In medie, o persoana petrece aproximativ 33% din viata dormind. Deci, cand ne dam seama ca dormim prea mult? Ce se intampla daca tocmai ai dormit cu 2% mai mult? Ce zici de 7%? Oare excesul de somn poate face la fel de rau sanatatii noastre precum privarea de somn? Si daca da, de ce?

 

  • De ce nu este bine sa dormi mai mult decat este necesar

Conform WebMD, nevoia de somn a unui om depinde de varsta si de nivelul de activitate, precum si de obiceiurile alimentare si de stilul de viata adoptat. Chiar daca este recomandat sa dormim intre sapte si noua ore, sunt anumite perioade in care ne dorim sa dormim mai mult de atat. Russell Sanna, director executiv la Harvard Medical School Division of Sleep Medicine, sustine ca oamenii au nevoie de somn mai mult decat de obicei atunci cand sunt in convalescenta dupa boli, dupa interventii chirurgicale majore sau dupa o schimbare radicala de fus orar.

Cu toate acestea, doar pentru ca poti dormi timp de 12 ore, asta nu inseamna si ca ar trebui s-o faci. Prea mult somn ocazional nu prezinta riscuri mari asupra sanatatii, dar daca dormi in mod constant prea mult si te trezesti ametita, poate n-ar fi rau sa te consulte un medic.

Somnul prelungit este asociat cu o tulburare cunoscuta sub numele de hipersomnie. Cei care sufera de hipersomnie trag cate un pui de somn in mod repetat pe tot parcursul zilei si, de obicei, in momente nepotrivite (cum ar fi la locul de munca sau chiar in mijlocul unei conversatii). Simptomele includ anxietate, neliniste, pierderea poftei de mancare si probleme de memorie, precum si disfunctii in medii sociale.

Excesul de somn a fost asociat cu boli tiroidiene, boli de rinichi si de ficat, depresie si dementa.

 

Text: Andreea Popescu