Diabetul, boala “tacuta”

diabet sursa shutterstockOficial, peste un milion de romani sufera de diabet zaharat, insa, potrivit prof.Constantin Ionescu Targoviste, directorul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “N.Paulescu” din Bucuresti, “la un bolnav cunoscut mai exista alti doi nediagnosticati”. Daca nu este tratat corect, diabetul poate cauza complicatii serioase, inclusiv boli de inima, orbire, colapsul rinichilor etc.

Factori de risc
Peste 90% din hrana noastra se transforma in glucoza (zahar) folosita de organism pe post de combustibil energetic. In cazul diabetului, fie pancreasul nu secreta suficienta insulina, fie corpul nu o poate folosi pe cea produsa, fapt care determina cresterea nivelului de zahar din sange.

Exista doua tipuri de diabet: tipul 1(insulino-dependent) si tipul 2 (nedependent de insulina). Diabetul de tip 2 apare la adulti si reprezinta 95% dintre cazurile de diabet diagnosticate. 

Boala nu apare din senin, existand cativa factori de risc:
obezitatea (indicele de masa corporala mai mare de 25);
– depozite de grasimi in jurul taliei si al stomacului;
– sedentarismul;
– varsta mai mare de 45 de ani;
– antecedente familiale;
– diabet in sarcina
– nasterea unui copil a carui greutate depaseste patru kilograme;
– intoleranta la glucoza;
– hipertensiune arteriala (140/90mm/Hg sau mai mare);

Simptome
In cazul adultilor, diabetul nu are un debut brusc. De fapt, la nivel mondial, milioane de persoane sufera de diabet fara sa stie acest lucru. Trebuie stiut ca boala debuteaza cu stari de oboseala la care, mai tarziu, se adauga si alte simptome: urinare frecventa (deoarece corpul incearca sa scape de surplusul de zahar din sange); sete excesiva ( organismul are nevoie de lichide pentru a inlocui apa pierduta); greata; vedere incetosata, senzatie de foame; pierdere in greutate; incidenta sporita a infectiilor; piele uscata; cicatrizarea lenta a ranilor.

Tratament
Netratat, diabetul poate cauza serioase probleme de sanatate (pierderea vederii, afectarea vaselor de sange si a nervilor etc.). De aceea, este foarte important sa va faceti un control medical pentru a stabili daca sunteti predispus la aparitia diabetului sau daca nu cumva ati dezvoltat deja boala. Tratamentul diabetului tip 2 presupune o dieta corecta, gimnastica, verificare zilnica a nivelului glucozei in sange, medicatie orala si/sau insulina. O persoana cu diabet trebuie sa renunte la fumat (deoarece fumatul favorizeaza aparitia complicatiilor in cazul diabetului). Aceasta trebuie sa-si controleze greutatea corporala si sa faca gimnastica. Dieta sa trebuie sa fie bogata in legume si fructe. Medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale si a colesterolului trebuie luate zilnic, chiar daca exista zile in care se observa o imbunatatire a starii de sanatate.

TABELUL BOLNAVULUI
Exercitii fizice:                             cel putin de trei ori pe saptamana, cate 30 de minute.
Verificarea glucozei din sange:    cel putin o data pe zi.
Verificarea pielii:                          in fiecare zi.
Verificarea picioarelor:                in fiecare zi.
Masurarea colesterolului:            o data sau de doua ori pe an.
Verificarea rinichilor:                   ori de cate ori apare o infectie urinara.
Control stomatologic:               la fiecare trei (sau sase) luni.
Control oftalmologic:                la fiecare sase luni.
Analiza de hemoglobina:           la fiecare trei luni.

Text: Mirela Marin