Alimentatia femeilor insarcinate

Piramida alimentara a gravideiIn anumite perioade ale vietii, fiecare femeie se confrunta cu un deficit de vitamine si minerale. Aceasta lipsa se acutizeaza mai ales pe timpul sarcinii. Ceea ce se stie mai putin este faptul ca atunci cand ne hotaram sa devenim mamici trebuie sa constientizam si importanta administrarii  de vitamine si minerale, atat pentru sanatatea noastra, cat si a copilului. La fel de importante sunt si cele trei ecografii pe care trebuie sa le facem pe parcursul sarcinii.

Specialistii spun ca pe timpul sarcinii, aportul de nutrimente creste cu 185%. De ce avem nevoie de acestea? “  Suplimentele de vitamine si minerale in afara de faptul ca imbunatatesc starea de sanatate a mamei si fatului, previn malformatiile congenitale, greutatea mica la nastere si nasterea prematura”, a explicat prof.dr.Andrew E. Cziezel, director stiintific al fundatiei pentru Controlul Comunitar al Bolilor Ereditare, Budapesta (Ungaria), cu ocazia prezentei sale in tara noastra  la lansarea unui produs prenatal, cu eficienta dovedita stiintific.
 
10.000 de copii se nasc anual cu malformatii
Anomaliile congenitale, cele cardiace si neurologice, apar foarte devreme, practic inainte de nastere, rapindu-i copilului orice sansa de a avea o viata normala. Statisticile arata ca anual, in tara noastra se nasc 10.000 de copii cu malformatii, din totalul celor 230.000 de nasteri. Cele mai frecvente sunt anomaliile cardiace, urmate de defectele de tub neural (DTN). DTN se caracterizeaza prin lipsa creierului sau a cutiei craniene la nastere sau malformatii ale maduvei spinarii. Cauzele aparitiei DTN sunt genetice, tinand insa si de statusul nutritional (lipsa acidului folic si a vitaminei B12 favorizeaza aparitia anomaliilor). Din fericire, aceste malformatii sunt printre putinele care pot fi prevenite. Validitatea studiilor stiintifice referitoare la suplimentarea periconceptionala cu vitamine, minerale si oligoelemente a fost confirmata de un studiu randomizat, condus de prof. Andrew Czeizel, efectuat pe 5000 de femei insarcinate. Studiul a aratat ca o suplimentare cu multivitamine continand 0,8 grame de acid folic, administrata incepand cu 1- 3 luni inaintea conceptiei si pe parcursul trimestrului de sarcina reduce semnificativ riscului aparitiei DTN.

Sfaturi pentru o sarcina sanatoasa
Modificarea dietei este esentiala in mentinerea si ducerea la bun sfarsit a unei sarcini. De exemplu, este important nu numai sa consumam vegetale, dar sa si stim cum sa le preparam (fierberea distruge 50% din vitaminele si mineralele continute). Din dieta gravidei nu trebuie sa lipseasca pestele, carnea de vita, carnea de porc si carnea de pui (in aceasta ordine), sparanghelul, mazarea, fructele etc. Medicii recomanda evitarea ficatului de pui (si, in general, a tuturor organelor de animale) si un aport zilnic de 0,8 mg de acid folic. Din pacate, numarul gravidelor care recurg la suplimente nutritive este scazut in tara noastra. Aceeasi situatie se inregistreaza si in ceea ce priveste ecografiile pe care ar trebui sa le efectueze orice femeie care are o sarcina fara probleme (trei ecografii), pe parcursul celor noua luni de sarcina. Astfel ar putea fi depistate din timp eventualele anomalii. Insa, asa cum sustine si conf.dr. Radu Vladareanu, de la spitalul Elias din Capitala, in momentul de fata in tara noastra nu exista programe populationale  de educatie in acest domeniu, lipsa acestora reflectandu-se in numarul copiilor care se nasc cu malformatii.

Text: Mirela Marin