Diabetul zaharat: o boala de actualitate

diabet_sursa_shutterstockDiabetul zaharat este, probabil, singura boala fata de care medicul are o dubla responsabilitate, aceea a terapiei cat si cea a educatiei pacientului. Diabetul zaharat se caracterizeaza printr-o productie insuficienta de insulina, ceea ce conduce la hiperglicemie, adica la cresterea nivelului glucozei in sange.

Se cunosc doua tipuri principale de diabet zaharat:
tipul 1 sau diabetul zaharat insulino-dependent, deoarece pacientii necesita injectii cu insulina pentru a-si stapani dezechilibrul glicemic;
tipul 2 sau diabetul zaharat insulino-independent, cu debut tardiv si care asociaza frecvent obezitatea.

Uneori, diabetul zaharat poate fi consecinta administrarii unor medicamente sau a anumitor afectiuni, drept pentru care se numeste diabet zaharat secundar.

2 % din populatia globului este diabetica
Studiile de specialitate subliniaza faptul ca 2% din populatia globului este diabetica.
Cauzele diabetului difera in functie de tipul bolii dar in ansamblu, acestea sunt:
• interventia factorilor genetici (ei joaca un rol, indiferent de tipul diabetului);
• obezitatea (care reprezinta cauza cea mai frecventa de aparitie a diabetului zaharat tipul 2);
• sedentarismul sau un stil de viata aflat in legatura cu lipsa miscarii sau a practicarii unei activitati fizice in mod constant;
• patern dietetic si nutritional neadecvat si nesanatos;
• infectiile virale.

Simptomele bolii
Simptomele diabetului zaharat nu sunt evidente adesea. De cele mai multe ori, boala evolueaza silentios si se evidentiaza doar cu ocazia unui control de rutina. Semnele si simptomele depind de tipul diabetului zaharat, cat si de timpul scurs de la debutul inaparent al bolii pana in momentul stabilirii diagnosticului. In general, simptomele diabetului se afla in corelatie cu nivelul glucozei in sange.

Simptomele diabetului includ:
• sete si foame crescute;
• urinare frecventa (poliurie);
• pierdere in greutate in contextul unui apetit normal (valabil pentru diabetul zaharat tipul 1);
• stare de oboseala;
• greata si voma;
• incetosarea vederii;
• infectii ale pielii, in special cu fungi (ciuperci) sau uneori, chiar infectii bacteriene
severe;
• intarzierea vindecarii ranilor;
• formarea de abcese si infectii dentare;
• infectii urinare;
• instalarea comei (doar in situatia in care diabetul zaharat a scapat de sub control);
• cresterea riscului de aparitie a cetoacidozei (la diabeticii de tipul 1).

Ce este diabetul zaharat?
Mecanismul aparitiei sau instalarii diabetului zaharat este prezentat in cele ce urmeaza:
• diabetul reprezinta un dezechilibru care impiedica tesuturile corpului sa utilizeze anumite tipuri de hidrocarbonate alimentare;
• prin urmare, aceste hidrocarbonate se vor acumula in sange sub forma de glucoza si pot trece in urina;
• insulina este secretata in mod normal de catre pancreas si este eliberata in sange ori de cate ori nivelul zaharurilor este crescut (dupa masa);
• insulina are rolul de a readuce nivelul zaharurilor la valori normale;
• cand insulina este secretata insuficient, nivelul zaharurilor sanguine ramane crescut, conducand, in timp, la complicatiile diabetului prin distructia diferitelor organe.

Tratamentul bolii
Nivelul normal al glucozei sanguine este 60-110 mg%. Cand valorile depasesc 170-180 mg%, glucoza apare in urina. Complicatiile diabetului intereseaza in special rinichii, inima, creierul, ochii si picioarele.
Tratamentul complex sau managementul diabetului presupune includerea pacientilor in doua categorii:
• aceia a caror boala poate fi controlata doar prin dieta si exercitiul fizic;
• aceia care necesita medicatie corespunzatoare (antidiabetice orale sau injectii cu insulina), alaturi de dieta controlata si de exercitiul fizic practicat in mod regulat.
Dieta diabeticului presupune asigurarea:
• necesarului nutritional complet;
• mentinerii in limite normale a nivelurilor zaharurilor sanguine;
• scaderii ponderale;
• programului regulat de servire a meselor.
Exercitiul fizic:
•    reprezinta o componenta importanta a terapiei diabeticului;
• asigura utilizarea zaharurilor sanguine;
• creste sensibilitatea organismului la insulina, asigurand o mai buna utilizare tisulara sau periferica a acesteia;
• trebuie sa fie practicat in mod regulat spre a nu se produce fluctuatii ale glucozei sanguine.

Reguli de urmat
• sa poarte intotdeauna glucoza sau zahar asupra lor;
• sa anunte anturajul ca este diabetic;
• sa evite fumatul si consumul de alcool;
• daca este femeie si este gravida sau doreste sa devina gravida, sa renunte la antidiabeticele orale in favoarea injectiilor cu insulina (sub supraveghere de specialitate);
• daca intentioneaza sa dea urina la analiza, sa bea apa dupa ce a urinat prima oara in dimineata respectiva si dupa 30 minute, sa colecteze proba dorita;
• asemanator si pentru proba de urina colectata post-prandial (la 2 ore dupa ce se serveste masa, dupa ce a fost eliminata urina de la 1 ora si 30 minute);
• sa recolteze cel putin trei probe de urina in vederea aprecierii evolutiei diabetului (dimineata, la doua ore dupa masa de pranz si la doua ore dupa cina);
• orice diabetic trebuie sa stie sa-si verifice nivelul glucozei sanguine;
• nu-si va schimba dioptriile decat daca diabetul este sub control strict pentru o perioada de 4-6 saptamani;
• sa-si verifice valorile hemoglobinei glicozilate la un interval de 3-4 luni.

Complicatiile diabetului
• retinopatie (suferinta la nivelul retinei ochiului, care poate conduce la orbire);
• nefropatie (poate conduce la insuficienta renala);
• ateroscleroza (poate conduce la accident vascular cerebral, infarct miocardic, scaderea circulatiei periferice de la nivelul picioarelor);
• neuropatie periferica (poate conduce la amorteli si dureri la nivelul mainilor si picioarelor);
• disfunctie sexuala (ce conduce in final la impotenta datorata afectarii nervilor);
• infectii ale pielii si ale tractului urogenital;
• tulburari neurovegetative diverse.

Cele 7 principii ale managementului diabetului
1. Descoperiti tipul diabetului pe care-l aveti.
2. Ingrijiti-va sistematic.
3. Invatati cum sa controlati boala.
4. Tratati valorile crescute ale glucozei saguine.
5. Monitorizati nivelul glucozei sanguine.
6. Identificati si preveniti problemele pe termen lung ale diabetului.
7. Controlati-va complicatiile bolii si tratati-le.

Alegeti un stil de viata corect si sanatos
• Evitati alimentele si bauturile dulci;
• Mancati la ore regulate;
• Preferati cerealele si alte alimente bogate in fibre si sarace in grasimi;
• Serviti fructe cel putin de doua ori pe zi;
• Serviti legume cu frunza verde cel putin de doua ori pe zi;
• Alegeti carnea slaba de pasare si peste, branzeturi degresate si mai putin de 3-4 oua saptamanal;
• Nu gatiti cu ulei si nu folositi sarea la pregatirea mesei;
• Mentineti-va in permanenta un nivel al activitatii fizice, practicand activitati sportive aproape zilnic (ciclismul, mersul in pas alert, exercitii aerobice);
• Atingeti si mentineti un nivel rezonabil al greutatii corporale (indexul masei corporale, care reprezinta raportul dintre greutate si inaltime la patrat, ar trebui sa fie cuprins intre 19-25);
• Evitati excesul de zahar, gem, miere, ciocolata, lapte condensat, inghetata, struguri, prajituri, fursecuri, sucul de fructe;
• Evitati alimentele pline de grasimi, precum carnea grasa, salamurile, carnatii, cartofii prajiti, smantana, uleiurile si untul;
• Evitati sa fumati;
• Consumati cu moderatie vegetale precum porumbul, cartofii si morcovii, lapte si produse lactate degresate total sau partial;
• Puteti consuma oricate legume cu frunza verde, ceai, cafea, apa minerala plata, bomboane fara zahar, popcorn degresat, sucuri neindulcite.

Retineti!
Dupa cum se poate observa, diabetul zaharat este o boala cu o pondere nu doar crescuta dar si in crestere, afecteaza deopotriva ambele sexe, indiferent de varsta, indiferent de mediul de provenienta (desi exista ponderi crescute in anumite zone ale lumii), se asociaza cu obezitatea, necesita ingrijire si supraveghere deosebita, cat si un management coerent al starii de fond dar si al complicatiilor sale.

Text: Dr. Georgiana-Ozana Tache
Doctor in stiinte medicale
Medic primar recuperare medicala
Centrul “Medical Care”
Sef sectie Spital Clinic de Urgenta Floreasca
Sef lucr.UMF “Carol Davila”, Bucuresti