Durerile de spate. Prim ajutor.

durerea_de_spate_shutterstockOdihna nu este o solutie pentru cei cu dureri de spate. Miscati-va , mergeti sau inotati fara sa va fortati, vitati ca durerea sa va copleseasca.

Repaus sau miscare …, ezitarea incepe in primele zile cand simtim o durere in regiunea lombara. Trebuie  sa ne odihnim sau sa ne ocupam de o activitate fizica lejera?

“Repaosul la pat nu este recomandat”, ne sfatuiesc medicii. Teoria imobilizarii la pat a facut istorie. Numeroase studii dovedesc acest lucru. Trebuie sa fim realisti. Intensitatea durerii este cea care dicteaza regulile jocului. Diferite crize de lumbago sunt intolerabile, iar repausul la pat este singura pozitie suportabila.

 

Caile de vindecare posibile (medicamente, psihoterapie sau o centura) pot fi prescrise de medic pentru a diminua intensitatea durerii.  Calmarea durerii este importanta, dar trebuie sa ne propunem si trecerea la activitati lejere. Bineinteles ca exista limite. Nu trebuie sa fortati, sa faceti miscari  care determina aparitia durerii. Atentie la excese, inca nu puteti aduce de la piata sacosi grele sau nu puteti muta un dulap.



Eercitii dupa criza de dureri de spate

Durerea lombara evolueaza in cateva zile. Uneori este  vorba de doua-trei saptamani. Poti face exercitii, dar cand si cum? Inainte de a da cateva sfaturi despre activitatile sportive trebuie sa corespundeti la cateva conditii: ca nu exista nici o leziune musculara sau deformatie a coloanei vertebrale si ca nu este vorba de criza de lumbago care se repeta. Se recomanda pacientilor, dupa ce criza a trecut, plimbari, ski fond, natatie. Este interzis motocrosul sau maratonul. Uneori durerea persista 2-3 saptamani in ciuda efortului pacientului si a tratamentului. Este necesara o radiografie si un set de analize. Daca investigatiile nu releva nici o anomalie specifica, exercitiul este benefic (masaj, psihoterapie) si determina cedarea durerii.

Faceti fata crizelor de dureri de spate

Durerea si imobilizarea risca sa-l faca pe pacient sa patrunda intr-un cerc vicios. Ii este rau, deci nu se poate misca, muschii isi  pierd supletea, reflexele scad. Sunt izolati pe plan familial, social si profesional. Pentru a face fata crizelor pacientul trebuie educat: miscare, balneoterapie, kinetoterapie. O durere netratata risca sa reapara si sa devina cronica. Cand durerea apare fiecare miscare ingreuneaza viata profesionala. Trebuie sa obisnuiti corpul cu efortul. Este vorba de un program de “reconditionare” a efortului.  Pacientul trebuie sa se cunoasca pe sine si sa actioneze cu prudenta fata de anumite activitati sportive riscante, de exemplu tenis. Sporturile acceptate sunt marsul, inotul sau ciclismul. Esential este sa alegi ceea ce iti face placere.

Exercitiile pentru durerile de spate pot fi completate cu medicamente. Mai pot fi folosite infiltratiile sau centurile. Nu exista sporturi rele si sporturi bune. Important este sa cunoasteti fiecare miscare si sa o urmati pas cu pas. Trebuie inceput cu incalzirea, apoi urmeaza exercitiile. Nu puteti investi intr-o racheta profesionala daca nivelul dumneavoastra la tenis este mediu.

Atentie!
Invatati sa va cunoasteti corpul si sa-l ascultati cand primiti semnale de alarma. Nu exagerati si nu fortati. Nu ezitati sa cereti ajutorul medicului. Atentie la miscarile bruste necontrolate si la pozitiile proaste.

3 exercitii simple pentru durerile de spate

In fiecare zi cate 5-10 minute, incercati miscarile urmatoare.

1. Intinderea muschilor dorso-lombari
Asezati-va pe un scaun, burta se indoaie fara sa miscati bazinul (de 10 ori).

2. Intinderea muschilor gambei posterioare
Culcati-va  pe spate, fara sa-l indoiti, indoiti un picior, luati pulpa cu mainile si ridicati piciorul (de 10 ori pe fiecare parte).

3. Ameliorarea pozitiei bazinului
Culcati-va fara sa indoiti spatele, cu bratele intinse de-a lungul corpului, picioarele indoite, sprijinite de mobila. Ridicati capul si umerii (de 10 ori). Faceti acelasi exercitiu dar veti executa o rotatie; ridicati umarul drept spre genunchiul stang (de 10 ori) si invers (de 10 ori).

Siati ca…

– Intensitatea durerii dicteaza regulile jocului;
– Nu va lansati in activitati sportive fara a fi siguri ca nu aveti leziuni musculare, nici deformatii ale coloanei vertebrale si ca nu suferiti de lumbago;
– Sportul este excelent pentru lombosciatici. Tonifica atat corpul cat si spiritul. Trebuie sa fiti intr-o conditie fizica buna pentru a incepe exercitiile.
– Alaturi de intretinerea fizica, medicul trebuie sa sprijine pacientul. Pe termen lung, durerea poate fi o sursa de anxietate. Pacientul trebuie ajutat sa depaseasca acel moment.

 

Text: Diana Kalas