Dialogu, mai important decat sexualitatea

Dialogul este mai important decat sexualitateaDialogul, ca si comunicarea prin expresie si gest sunt esentiale in stabilitatea cuplului, fiind de doua ori mai importante decat compatibilitatea sexuala dintre partenerii de viata. Expresia fetei joaca un rol la fel de important ca si dialogul, iar comunicarea non-verbala (gestica) asociata cu dialogul scade in mod considerabil tensiunile din cuplu. In familiile care cunosc acest secret nu exista acte de violenta, iar numarul divorturilor scade considerabil.
 
Ce este dialogul? Ce importanta are intr-un cuplu?
Sunt intrebari aparent banale, la care, surprinzator, numai 8% dintre tinerii casatoriti si 5% dintre adultii familisti pot oferi un raspuns apropiat de realitate. Peste 90% fac grave confuzii intre o conversatie de tip “monolog” si dialog, ignorand total comunicarea prin expresia fetei sau prin gestica.

 In cadrul unui chestionar mai complex, conceput de catre psihologii romani, au figurat intrebarile “Ce este dialogul in cuplu?” si “Ce importanta are dialogul intr-o familie?” Rezultatul interpretarilor stiintifice a aratat ca in Romania, ca si in tarile vestice, dialogul atat non-verbal cat si verbal, se poate spune ca, practic, a disparut din relatiile de cuplu. Astfel, putini dintre cei chestionati stiau ca a purta un dialog inseamna, printre altele, un real duel de opinii, de expresii, mimica si gesturi, legate de o dezbatere  a unei idei, fie ca este vorba de pretul cartofilor, fie de o anume opinie politica. Conflictele de opinie erau confundate cu cearta.

Concluzia studiului, la care au participat ?i specialistii britanici de la Sectia de neurostiin?e din cadrul universitatii din Londra a fost ca lipsa comunicarii in cuplu se datoreaza scaderii drastice a nivelului cultural. Omul “modern” este mult prea obosit, fizic si psihic, pentru a putea asimila informatie prin lectura unor carti. El este obligat sa inghita subcultura oferita de posturile TV comerciale, care-l transforma pas cu pas, intr-un fel de robotel. Ignorarea importantei dialogului conduce la certuri asociate cu acte de violenta, extrem de frecvente in 80% din familiile americane si europene, divort (21%) si, uneori, chiar la omucideri (2% in medie).

Casatorii

Din dragoste

Din interese materiale

FEMEI

Lipsa de comunicare

48%

71%

Alterarea vietii sexuale

28%

25%

Alte cauze

24%

4%

BARBATI

Lipsa de comunicare

51%

82%

Alterarea vietii sexuale

22%

9%

Alte cauze

27%

9%

15 pasi pentru armonie in cuplu
1. Discutia dintre parteneri trebuie sa aiba loc intr-un cadru detensionat, relaxat.
2. Este de preferat ca partenerii sa evite dialogul despre un subiect mai delicat, atunci cand unul dintre ei este obosit sau cand a avut o zi mai proasta.
3. Abordarea unui subiect interesant pentru ambii parteneri.
4. Micile acuze ori reprosuri aduse celuilalt trebuie strecurate delicat, printre laude si aprecieri. In acest mod, el le va percepe mult mai reailst.
5. In orice dialog, problemele personale nu trebuie puse pe primul plan.
6. Dialogul trebuie sa fie cat mai colorat, bogat in relatari placute din trecut, deoarece aceste amanunte reduc starea tensionata care poate transforma un dialog intr-o cearta.
7. Comunicarea poate fi stimulata de intrebari la care partenerilor sa le placa sa raspunda.
8. Tonul conversatiei trebuie sa fie placut si melodios, fara exagerari artificiale de intonatie.
9. La fiecare conversatie, trebuie abordate teme cat mai diverse.
10. Subiectul trebuie schimbat imediat, atunci cand unul dintre parteneri devine tacut, casca ori da alte semne de plictiseala.
11. Excesul de intrebari banale creste iritabilitatea, crescand tendinta naturala de descarcare a impulsurilor.
12. Expresia usor zambitoare este cea mai recomandata pentru dialog.
13. Oricare dialog devine monoton, in cazul in care nu apare o contradictie de idei, urmata de un duel de argumente.
14. Glumele non-agresive, strecurate in dialog dau o culoare placuta conversatiei. Acelasi lucru este valabil si in cazul dezbaterii unor probleme de cuplu extrem de importante.
15. Partenerii nu trebuie sa faca exces de gesturi, care pot enerva sau distrage atentia, dar un plus de tandrete nu strica niciodata.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana