Dieta mediteraneana previne aparitia bolii Parkinson

-0a0a0a0a0a0a0a0a84515212Dieta mediteraneana, bogata in fructe, legume si peste, poate reduce la jumatate riscul aparitiei bolii Parkinson, fapt descoperit in urma unui nou studiu, realizat de cercetatorii de la Universitatea din Tokyo. Acestia au dezvaluit ca obiceiurile alimentare sanatoase pot reduce riscul aparitiei Parkinsonului cu 46%. Constatarile sugereaza ca o dieta sanatoasa ar putea avea un rol-cheie in prevenirea acestei boli, a raportat Daily Mail.

Desi nu este clar de ce anumite alimente ar putea avea un efect protector, unele cercetari sugereaza ca boala numita Parkinson apare atunci cand celulele din organism sunt supuse unui proces daunator numit stres oxidativ. Acest lucru se intampla in cazul in care substantele nocive ajung in organism, de obicei printr-o dieta saraca in nutrienti, si ataca celulele sanatoase.

Fructele, legumele si pestele contin toate nivelurile de antioxidanti, care pot ajuta la blocarea acestui proces. Boala Parkinson este o afectiune ce poate deveni extrem de dificila pentru persoanele care se confrunta cu ea. Aceasta boala este cauzata de distrugerea celulelor cerebrale responsabile cu producerea dopaminei, fapt care genereaza aparitia unui tremor usor ce se poate amplifica apoi pana in momentul in care persoana respectiva nu mai poate intreprinde activitati cotidiene normale.

Desi nu exista niciun leac pentru aceasta boala, exista medicamente pentru controlarea gradului de severitate al simptomelor prin compensarea lipsei de dopamina – un produs chimic care actioneaza ca un “agent de semnal” intre anumite parti ale creierului, ce implica miscarea si coordonarea.

In cel mai recent studiu, cercetatorii din Tokyo au evaluat obiceiurile alimentare a 249 de persoane diagnosticate cu Parkinson si le-au comparat cu cele ale unui numar de 368 de voluntari sanatosi. Ei i-au impartit in trei grupuri. Din primul grup au facut parte cei care au urmat diete sanatoase si au consumat fructe proaspete, legume, peste, legume uscate, ciuperci si alge marine, voluntarii din al doilea grup, numit “Vest”, au consumat  carne rosie si alimente bogate in grasimi animale si cei din al treilea grup au consumat alimente combinate consumate de voluntarii din cele doua grupuri.

Rezultatele au aratat ca persoanele din primul grup care au adoptat o dieta sanatoasa si au mancat alimente vegetale si peste au avut un risc mult mai mic de a dezvolta Parkinson comparativ cu celelalte grupuri care au mancat alimente ce nu aveau niciun efect protector asupra organismului.

Studiul a fost publicat in Jurnalul European de Neurologie.

 

Text: Andreea Popescu