Atentie la lipsa vitaminei D din corp – ne poate imbolnavi!

-0a0a0a0aerstock_53109547In sezonul rece, cei mai multi dintre noi sufera de lipsa vitaminei D din corp sau “vitamina soarelui”. Razele soarelui sunt cele care ne ofera cam 90% din vitamina D pe care o avem in corp – atunci cand caldura si lumina ultravioleta ajung la nivelul pielii, este activata productia acestei vitamine. Lipsa vitaminei D din corp este asociata cu aparitia mai multor boli: de la raceli, la diabet, boli de inima, scleroza si chiar cancer.

De ce este importanta vitamina D?

Vitamina D ajuta la absorbtia calciului in corp, vital pentru sanatatea oaselor si dintilor, si joaca un rol important in functionarea sistemului imunitar, pentru ca reduce inflamatiile din corp. Asa se explica si legatura cu bolile de inima si cancerul, inflamatiile cronice se pare ca ar fi responsabile pentru aceste boli. Intr-un studiu publicat in British Medical Journal, s-a aratat ca persoanele cu nivel ridicat de vitamina D in corp au un risc cu 40% mai mic de a face cancer de colon, fata de cele cu deficienta de vitamina D.  Un alt studiu a relevat faptul ca la copiii obezi cu lipsa de vitamina D, riscul de a face diabet de tip 2 este mai mare. Iar adultii cu deficienta de vitamina D au un risc cu 57% mai mare de a dezvolta diabet. Asta ca sa nu mai vorbim de problemele cu oasele pe care le provoaca lipsa acestei vitamine din corp.

Din ce ne luam necesarul de vitamina D?

Cu toate ca vitamina D este foarte importanta pentru sanatate, un sfert dintre copii si aproximativ o treime dintre adulti sufera de lipsa acesteia din corp. Iar aceasta deficienta se agraveaza in sezonul rece, cand soarele se zareste mult mai rar si are mult mai putina putere.

Problema apare si din folosirea excesiva a filtrelor de protectie solara. Se presupune ca aplicarea  cremelor cu filtru UV ne protejeaza impotriva cancerului de piele, dar, pe de alta parte, impiedica asimilarea vitaminei D, de aceea pe masura ce folosirea filtrelor solare a devenit mai intensa, oamenii au inceput sa sufere din ce in ce mai mult de lipsa “vitaminei soarelui”.

Interesant este ca si cercetatorii au descoperit ca dintre persoanele care sufera de cancer de piele, cele cu deficit de vitamina D prezentau cele mai agresive forme ale acestei boli. Pentru a asimila suficienta vitamina D, trebuie ca, pe parcursul verii, sa stam in fiecare zi la soare, cate 10-15 minute, fara filtru de protectie. Pentru ca atunci cand vara nu ne-am creat suficiente rezerve de vitamina D, iarna simtim lipsa ei si mai acut.

Se poate compensa aceasta lipsa prin alimentatie? Putem asimila vitamina D si din mancare, insa, de obicei, corpul nu reuseste sa obtina din ceea ce mancam necesarul zilnic de vitamina D. Ficatul si uleiul de peste sunt alimentele cele mai bogate in vitamina D, iar aceasta se regaseste, ce-i drept in cantitati mici, si in oua, in unele sucuri de fructe si cereale.

Lipsa vitaminei D, mai acuta la batrani si gravide

Persoanele cu cel mai mare risc de a suferi de lipsa vitaminei D sunt batranii peste 65 de ani, pentru ca, odata cu inaintarea in varsta, abilitatea corpului de a produce vitamina D se reduce. De asemenea, cei care au pielea inchisa la culoare produc mai greu vitamina D. Femeile gravide, cele care alapteaza si persoanele obeze sunt alte categorii care sufera de obicei din cauza lipsei de vitamina D si care ar trebui sa foloseasca suplimente alimentare ce contin aceasta vitamina. Durerile de oase si muschii slabiti sunt primele semne dupa care putem recunoaste lipsa vitaminei D din corp.

Text: Bianca Badescu