Disfunctiile sexuale nu tin cont de varsta

disfunctiile_sexuale-sursa_shutterstockNu exista barbat, dupa cum nu exista femeie care sa nu fi trecut printr-un episod pasager de disfunctie sexuala. Printre cauzele care stau la baza acesteia se numara o viata dezordonata, stresanta, fara miscare si cu o alimentatie dezechilibrata – ce duce frecvent la scaderea energiei corpului si, ulterior, la modificari endocrine. Scade nivelul de testosteron (in cazul barbatilor) si se reduc unii mediatori chimici neuronali (cum este serotonina, considerata hormonul “fericirii”). Toate acestea favorizeaza depresia, iritabilitatea, insomnia etc.

In timp ce problemele sexuale masculine se impart in disfunctii erectile (impotenta) si tulburari de ejaculare (acestea putand fi rezultatul unor probleme de sanatate – boli cardiovasculare, diabet zaharat, afectiunile prostatei), cele feminine constau in scaderea libidoului, senzatia de uscaciune a vaginului, dispareunia (dureri in timpul actului sexual) sau lipsa orgasmului.  

Problemele de erectie, un subiect tabu
In tara noastra, sintagma “probleme de erectie” este inca stigmatizanta. Barbatii simt stanjeneala si disconfort, se simt handicapati fizic. Un handicap sexual este trait diferit de un barbat, fata de o femeie, deoarece, spre deosebire de barbat, femeia are modalitati de a masca acest handicap. Intr-o lucrare recent consultata am descoperit o statistica surprinzatoare: 87% dintre femei au mimat, macar o data, orgasmul la sfarsitul unui act sexual, spune dr. psih. Augustin Cambosie, psihoterapeut la Centrul de Acupunctura-Homeopatie, Bucuresti si totodata presedintele Federatiei Romane de Psihologie. Potrivit dr. Cambosie, ignorand aceasta problema, majoritatea barbatilor ignora consecintele nefaste pe care acest lucru l-ar putea avea asupra vietii lor.

Un roman din patru sufera de disfunctie erectila
Statisticile arata ca un roman din patru, cu varsta peste 35 de ani, sufera de disfunctie erectila (DE), in timp ce la nivel mondial circa 140 de milioane de barbati au aceeasi problema. Cu toate ca satisfactia sexuala reprezinta o componenta foarte importanta a vietii, circa 95% dintre barbati refuza sa apeleze la ajutorul unui specialist.

Disfunctiile sexuale si varsta la care acestea apar
Multa vreme s-a crezut ca disfunctiile sexuale sunt specifice oamenilor trecuti de prima tinerete, insa timpul a dovedit contrariul. De exemplu cuplurile tinere aflate la inceput de drum, in care partenerii au intre 18 si 25 de ani, nu sunt ocolite de…probleme sexuale. “Indivizii intre 18 si 25 de ani sunt persoane care nu si-au terminat procesul de maturizare psihica, si care continua sa se dezvolte, in pragul unor decizii foarte importante de viata. Pe langa alti vectori care sunt in plina maturizare, apare si cel sexual. Din punct de vedere biologic, atat exponentul feminitatii, cat si cel al masculinitatii se asteapta sa fie maturat la varsta de 18 ani, numai ca la om vorbim de o psihosexualitate“, explica dr.psih.Cambosie. Relatia sexuala in cuplu este dependenta atat de factori interni cat si externi.

Relatii de dependenta
Sunt multe relatii care, potrivit dr.psih.Cambosie, raman “agatate”, deoarece sexul merge foarte bine intre parteneri. La polul opus sunt cele in care sexul nu mai…merge, insa nivelul socio-cultural ii permite barbatului sau femeii sa puna acest lucru in discutie. In fine, in alte cupluri partenerii chiar doresc sa rezolve aceasta problema, motiv pentru care apeleaza la ajutor. “Poate fi vorba de o nepotrivire sexuala care pleaca dintr-o nepotrivire de atitudine psihologica fata de actul sexual sau o nepotrivire fizica a actului sexual. De obicei, o viata stresanta face ca viata sexuala sa fie aruncata pe un prim loc si sa devina un scop in sine – sindromul Don Juan-ului, care nu este caracteristic numai barbatului. Pot aparea insa si probleme individuale – disfunctie erectila, ejaculare precoce (la barbati), sexualitate anorgasmica, dureri in timpul actului sexual (la femei). Faptul ca o femeie cu o mentalitate adolescentina nu are experienta sexuala, face ca in aceste situatii sa se declanseze panica, putandu-se ajunge chiar la o ruptura a relatiei. Rezolvarea acestor probleme se gaseste la confluenta dintre o atitudine medicala si una psihologica. Insa partenerii unui cuplu sunt tentati sa se abtina de la una din laturi (“Nu imi mai place de iubitul meu si refuz actul sexual pe motiv ca ma doare”). Barbatii au tulburari de dinamica sexuala pe care uneori le “rezolva” dand vina pe factori externi sau pe partenera.

Nu exista randament sexual 100%
Specialistii sustin ca nu exista randament sexual 100%, insa una este sa existe un episod izolat si alta este ca el sa se repete si sa defineasca relatia. “Psihosexualitatea depinde de foarte multi factori. Important este ca in cazul in care ne confruntam cu astfel de probleme, sa nu le ignoram deoarece ele nu dispar de la sine. Oamenii nu isi dau seama ca problemele pot fi tratate. Nu trebuie sa existe o jena fata de medic, deoarece, mai devreme sau mai tarziu, tot aici se va ajunge”.

Text: Mirela Iordache