Dr. Adriana Motoc: “Un tratament antiviral bine condus are sanse mari de reusita”

DoctorDat fiind ca infectia cronica cu virusul hepatitei C reprezinta o problema majora de sanatate publica in Romania, am decis sa stam de vorba cu un specialist pentru a afla mai multe despre aceasta cumplita boala. Despre tratamentele prezente in spitale la ora actuala, dar si despre eficienta acestora va lasam sa aflati chiar de la dna dr. Adriana Motoc, medic primar specializat in tratamentul bolnavilor cu hepatita, de la Spitalul “Victor Babes”, Bucuresti.

Tonica: Care este, in acest moment, situatia tratamentului necesar hepatitei C?

Dr. Adriana Motoc: In lume, exista multe tari in care se aplica, inca, terapia antivirala standard (Peginterferon si Ribavirina). Insa, la nivel global, in 34 de tari, este disponibila terapia tripla (Peginterferon, Ribavirina si Boceprevir), ultima metoda de tratament a infectiei cu virusul hepatic C, mult mai eficienta, si care creste sansele de vindecare de 3 ori la pacientii cu esec terapeutic anterior. De asemenea, sunt in cercetare combinatii de medicamente (in general, asocieri de trei-patru medicamente noi), fara Interferon, care par foarte atractive din punct de vedere al eficientei (ajung la eradicare virala pana la 90% din cei tratati) si al tolerantei (mult mai putine reactii adverse). Pentru pacientii cu o infectie cronica fara boala hepatica severa, este probabil timp sa asteptam incheierea studiilor si aducerea pe piata a acestor terapii fara Interferon. Pentru pacientii cu boala hepatica severa (cu fibroza gradul 3 sau 4), aceasta asteptare poate duce la decompensare, este riscant sa nu fie tratati cu terapiile disponibile in prezent.

Tonica: Cea mai importanta intrebare pusa de oameni este: „Hepatita C se poate vindeca complet? Ce ne puteti spune despre aceasta temere a oamenilor?

Dr. Adriana Motoc: Poate ar fi bine sa citam ghidul EASL (Asociatia Europeana de Studiul Ficatului) din 2011, care, in urma multor studii efectuate, a concluzionat: daca la 1 an si 2 ani dupa terapia antivirala, viremia (efectuata prin metode sensibile, cu prag de detectie 15 U/ml) este nedetectabila si transaminazele sunt normale, pacientul se considera „vindecat” si poate fi scos din evidenta. De mentionat, insa, ca anticorpii VHC raman pozitivi mult timp, poate toata viata, fara a avea semnificatie de boala.

Tonica: Tratamentul curent pentru hepatita cronica C in Romania poate include doua terapii, desi, la nivel global, a fost implementata deja tripla terapie. Cu ce vine mai nou acest tratament la care apeleaza si doctorii din Romania?
Dr. Adriana Motoc:
Terapia tripla (alcatuita din Peginterferon, Ribavirina si un antiviral direct) este mult mai eficienta, ducand, la un mare procent din pacientii tratati, la eradicare virala (pana la 80%). Din pacate, in Romania, nu este inca compensat si cel de-al treilea medicament. Speram ca autoritatile sa realizeze faptul ca situatia din Romania, in ceea ce priveste infectia cu virusul hepatic C, este o problema de sanatate publica si sa includa acest nou medicament pe lista celor compensate, astfel incat pacientii sa poata beneficia de acelasi tratament ca si vecinii lor europeni.

Tonica: Ce implica acest tratament, pe ce perioada se intinde si care este costul lui?
Dr. Adriana Motoc: Costul triplei terapii este putin mai mare decat al terapiei standard cu doua medicamente, dat fiind faptul ca se adauga inca un medicament, iar reactiile adverse sunt, uneori, mai severe (de exemplu: anemia, eruptiile tegumentare, intoleranta digestiva), durata terapiei fiind variabila (in functie de produs, gradul de fibroza, raspunsul la un eventual tratament anterior).

 

Tonica: Ce categorie de pacienti bolnavi de hepatita C pot apela la acest nou tratament?
Dr. A. M.: Cel mai mare beneficiu (rata cea mai mare de eradicare virala) s-a obtinut la pacientii cu recadere dupa terapia standard. In cazul acestor pacienti, tripla terapie duce la  rezultate foarte bune. Persoanele naive (care nu au mai primit terapie niciodata) au, de asemenea, o rata foarte buna de succes. Pentru pacientii la care se poate astepta un raspuns antiviral slab la terapia dubla (factori genetici nefavorabili, fibroza severa, viremie mare la start si, mai ales, un raspuns lent in scaderea viremiei), tripla terapie trebuie luata in considerare ca o metoda de tratament cost-eficienta. Chiar si persoanele care nu au raspuns deloc la terapia standard (viremia la 3 luni nu a scazut corespunzator) au o sansa din trei de a eradica virusul cu terapia tripla.

shutterstock_54957166Tonica: Dat fiind ca hepatita C este o boala cronica, spuneti-ne ce presupune tratamentul care este disponibil acum si in Romania si ce implica acesta.
Dr. A. M.: Terapia disponibila acum in Romania, atat pentru pacientii naivi, cat si pentru retratamente, este bi-terapia standard cu Peginterferon si Ribavirina.

Pacientii care sunt asigurati pot depune la Casele de Asigurari cu care medicii de familie au contract (indiferent de domiciliu) un dosar, intocmit de un medic specialist, care contine dovezi despre necesitatea terapiei antivirale (date despre boala), copie de pe actul de identitate si dovada calitatii de asigurat. Aceste dosare sunt procesate in ordinea depunerii lor si sunt aprobate intr-un interval de pana la 1 an. Terapia la naivi dureaza 24 sau 48 de saptamani (in functie de unii parametri), cu sanse de eradicare virala de aproximativ 50%. Retratamentul pacientilor cu recaderi dureaza 48 sau 72 de saptamani, cu sanse de reusita in jur de 20%.
Pentru pacientii care nu au raspuns la tratament, nu exista, in prezent, nicio solutie de tratament antiviral acceptata. Acestia ar putea avea, totusi, o sansa, daca autoritatile din Romania ar lua decizia de a introduce noul medicament (ce s-ar adauga la celelalte doua deja compensate de Casa Nationala de Asigurari, Peginterferon si Ribavirina) pe lista de medicamente compensate.

Tonica: La ce riscuri sunt expusi oamenii care sufera de aceasta boala, dar care aleg sa nu se trateze?
Dr. A. M.: Din cauza faptului ca boala este foarte  “ascunsa”, fara simptome sau cu semne discrete (astenie, balonari), lipsita de spectaculozitate (cum ar fi prezenta durerilor, icterul, analizele foarte modificate), precum si din cauza reclamei negative pe care unii pacienti o popularizeaza (in general, cei care au avut experiente neplacute in timpul tratamentului si care sunt mai dispusi sa impartaseasca aceste trairi negative decat cei care suporta relativ usor tratamentul), din pacate multi pacienti nu doresc sa primeasca terapie antivirala si se amagesc cu terapii naturiste (e adevarat, fara reactii adverse, dar si fara eficienta) si cu diete excesive. Ei nu sesizeaza gravitatea acestei afectiuni decat in stadiul de ciroza decompensata sau cancer hepatic, cand boala ii doboara, ii chinuie, dar cand nu mai este nimic de facut. Pacientilor le este mai frica de un an de terapie antivirala, decat de multi ani de chin datorat bolii hepatice severe. Un tratament antiviral bine condus (o monitorizare atenta, tratarea prompta a reactiilor secundare) are sanse mari de reusita si sanse mici de a produce efecte nedorite semnificative pe termen lung.

 

Tonica: Care sunt sansele ca un pacient bolnav de hepatita C sa se poata vindeca in totalitate in urma tratarii?
Dr. A. M.: Poate ar fi bine sa citam ghidul EASL (Asociatia Europeana de Studiul Ficatului) din 2011, care, in urma multor studii efectuate, a concluzionat: daca la 1 an si 2 ani dupa terapia antivirala, viremia (efectuata prin metode sensibile, cu prag de detectie 15 U/ml) este nedetectabila si transaminazele sunt normale, pacientul se considera “vindecat” si poate fi scos din evidenta. De mentionat, insa, ca anticorpii VHC raman pozitivi mult timp, poate toata viata, fara a avea semnificatie de boala.

 

Tonica: Care sunt simptomele de debut ale unei hepatite acute virale cu virus hepatic C?

Dr. A. M.: Uitati de „simptome de debut”, exista numai „simptome de sfarsit”: ascita (umflarea burtii cu apa), icter, sangerari, oboseala extrema, mancarimi de piele etc (adica ciroza decompensata sau cancerul hepatic). Mai exista si asa-numitele manifestari extrahepatice: unele boli de piele (lichen plan, vasculita), boli autoimune, reumatismale, tiroidita, diabetul zaharat, unele afectiuni oculare etc.

Tonica:
Stiu ca tot mai multi doctori au incercat sa arate lumii adevarul despre aceasta boala, insa si in ziua de astazi mai exista cazuri in care pacientii nu stiu ce implica aceasta boala. Intrebarea noastra este: ce stiu cu adevarat pacientii bolnavi de hepatita C despre boala lor?
Dr. A. M.: Pacientii stiu ceea ce le spunem noi:  mass-media, internetul si noi, medicii specialisti. Este foarte important ca  pacientii sa primeasca informatii si sfaturi competente, pe intelesul tuturor, care sa ii conduca la constientizarea problemei pe care o au, la lupta cu aceasta problema cu mijloacele existente la un moment dat. Hotararea unui pacient de a se monitoriza sau a se trata corespunzator trebuie luata de catre acesta dupa ce a inteles bine toate aspectele medicale, sociale, psihologice legate de aceasta afectiune. Noi, medicii curanti, trebuie sa gasim timpul necesar sa discutam (pe parcursul mai multor consultatii), cu fiecare pacient infectat cu virusul C, deoarece fiecare reprezinta o constelatie absolut particulara de factori si trebuie abordat in toata complexitatea sa.

Tonica: Ce asteptari aveti de la pacientii pe care ii tratati, dar si de la tratamentul pe care il recomandati pacientilor?
Dr. A. M.: Cred ca si noi, medicii, avem aceleasi asteptari ca si pacientii nostri: sa le fie bine, sa ii vindecam daca este posibil si, in tot cazul, sa nu le facem rau. Daca nu am fi confirmat si noi in clinica noastra o rata mare de succes a terapiei (aproximativ 50%), nu am fi reusit sa sustinem o terapie antivirala care, uneori, nu este usor de suportat de catre pacienti si care reprezinta o mare grija pentru medicul curant. Bucuria cea mai mare este atunci cand, dupa o perioada dificila pentru echipa pacient-medic-asistenta-familie, le putem da pacientilor vestea ca viremia la 6 luni dupa terapie este nedetectabila (pacientul a obtinut raspuns virusologic sustinut), ceea ce reprezinta o sansa de 90% de vindecare. Rata de recaderi dincolo de acest interval este foarte mica (aproximativ 1%).

Text: Andreea Popescu