Dreptaci sau stangaci? Miturile, diferentele si misterele din spatele acestei impartiri

shutterstock_256775Tin minte ca, atunci cand eram la scoala, ma uitam mirata la colegii mei stangaci cand scriau: tineau mana intr-o pozitie ciudata si felul lor de a scrie parea cumva chinuit. Mai tarziu am inteles ca a fi stangaci intr-o lume a dreptacilor iti poate crea cateva probleme, deoarece majoritatea lucrurilor sunt concepute pentru a le fi la indemana celor 90% de persoane dreptace.

Doar 1 din 10 oameni sunt stangaci si 85% dintre ei se considera mai ciudati si mai neindemanatici decat media, dar si mai inteligenti si mai creativi. Pe de alta parte, mai putin de 1% din populatia globului are privilegiul de a fi ambidextra. Oamenii de stiinta cauta de mult timp raspunsul la intrebarea “de ce isi folosesc oamenii mai mult o mana decat pe cealalta?”.

Diferentele dintre dreptaci si stangaci

Desi jumatatile creierului nostru au o anatomie similara, anumite sarcini sunt lasate mai mult in grija uneia dintre ele. Acest lucru se intampla din motive de eficienta, pentru ca, daca aceste actiuni ar fi controlate simultan de ambele emisfere, s-ar pierde mult din energia si puterea creierului.

A fost descoperita si o gena specifica persoanelor stangace: LRRTM1. Statisticile arata ca sansele ca doi parinti stangaci sa aiba un copil stangaci sunt de 25%, fata de 10% la parintii dreptaci. Si la animale s-a observat aceasta diferentiere intre dreapta si stanga: cimpanzeii isi folosesc mai mult o anumita mana, in timp ce cainii au si ei o laba preferata. Cu toate acestea, in lumea animala, raportul de folosire a partii drepte sau stangi este de 50-50, spre deosebire de oameni unde avem o majoritate a dreptacilor.

A fi stangaci… un semn rau?

Ne poate oferi istoria indicii asupra acestei disproportii intre stangaci si dreptaci? Acum cateva decenii, profesorii obisnuiau sa pedepseasca elevii care scriau cu mana stanga si nici parintii nu erau mai ingaduitori cu odraslele lor stangace. In antichitate, existau prejudecati si superstitii in legatura cu persoanele care isi foloseau mai mult mana stanga, pentru ca acest lucru era considerat un semn rau. Urme ale acestor prejudecati se pastreaza in cateva limbi.

Exista insa si motive stiintifice pentru care a fi stangaci este un semn rau. Gena specifica stangacilor, LRRTM1, este asociata si cu schizofrenia, o boala psihica ce, odata observata la anumiti stangaci, este posibil sa-i fi facut si pe stramosii nostri sa-i considere blestemati. In plus, au fost gasite corelatii si intre alte boli precum colonul iritabil sau alcoolismul si aceasta gena.

Pe de alta parte, exista si dovezi ca stangacii sunt mai inteligenti si inzestrati artistic decat dreptacii. Patru dintre presedintii Americii au fost stangaci: Gerald Ford, George Bush, Bill Clinton si actualul presedinte, Barack Obama.

Ce mana ne folosim ne poate ajuta sa intram putin in interiorul creierului unei persoane, sa aflam mai multe despre abilitatile, tendintele si deficientele sale, insa nu putem prezice pe baza acestui fapt daca o sa fie mai destept sau de ce boli va suferi, pentru ca totul face parte pana la urma dintr-un tablou mult mai complex.

Text: Bianca Badescu

Sursa: livescience.com