Efectele negative ale tabagismului asupra femeilor

fumatFumatul, “marea epidemie” a lumii moderne

Fumatul este o “epidemie” cu care se confrunta lumea moderna si care produce anual mai multe victime decat SIDA, alcoolul, abuzul de droguri, accidentele de circulatie, crimele, tentativele de suicid si incendiile la un loc.

Tabagismul sta la originea unor boli foarte grave, indeosebi cancere, boli cardiovasculare si boli respiratorii cronice. Este apreciat faptul ca el este cauza a doua milioane de morti pe an in tarile industrializate, dintre care aproximativ jumatate din decese survin inaintea varstei de 65 de ani.

Majoritatea fumatorilor cunosc faptul ca tutunul contine nicotina, insa putini oameni cunosc ca, in afara de aceasta, in fumul de tigara se mai afla alte aproximativ patru mii de substante chimice, dintre care peste trei sute sunt toxice pentru om si patruzeci si trei sunt cancerigene.

  • Efectele nicotinei

Nicotina relaxeaza musculatura, avand un efect anxiolitic si diminuand emotiile negative. La nivelul creierului activeaza o avalansa de hormoni si neurotransmitatori, astfel ca dozele mari pot produce o stimulare asemanatoare celei produse de cocaina.

Imbunatateste atentia si invatarea, stimuland centrul recompensei din creier. Un alt efect consta in reducerea apetitului, ceea ce face ca persoanele fumatoare sa aiba o greutate corporala mai scazuta.

Nicotina produce modificari fiziologice care sunt raspunzatoare de instalarea tolerantei, dependentei fizice si a sindromului de sevraj.

  • Efectele negative ale tabagismului asupra femeilor

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, in tarile industrializate, o parte din cele doua milioane de decese pe an legate de consumul de tigari este reprezentata de femei.

Se apreciaza ca riscul de mortalitate cardiovasculara creste de zece ori la femeile care fumeaza si care utilizeaza si pilula contraceptiva. Anticonceptionalele combinate cu nicotina pe perioade lungi de timp pot provoca infart miocardic la o varsta foarte tanara, in jur de treizeci de ani.

De asemenea, in cazul in care femeia este gravida, tabagismul poate genera un avort spontan si intarzia cresterea copilului. Fumatul cauzeaza o incidenta mare a nasterilor premature, o ingrosare a placentei cu un risc crescut de placenta praevia. Copiii mamelor fumatoare au la nastere o greutate mai mica si un risc crescut de a contacta infectii.

Renuntarea la fumat ar fi bine sa se faca inainte de a ramane insarcinate sau imediat dupa.

Expunerea femeilor insarcinate la fumul de tigara poate provoca mai tarziu moartea subita a nou-nascutilor, in primul an de viata, din cauza faptului ca nicotina ajunsa in sange inca din perioada intrauterina se fixeaza pe un receptor din creierul acestora si deregleaza centrii respiratori. Specialistii sunt de parere ca nicotina poate provoca un stop respirator in timp ce nou-nascutii dorm.

La menopauza, fumatoarele sunt expuse unui risc mai crescut de osteoporoza. De altfel, la femei, tutunul este asociat cu cancerul de san, de col uterin, de stomac, pulmonar si ovarian.

Alte efecte ale fumatului sunt infertilitatea in cazul femeilor, deprimarea sistemului imunitar, accentuarea ridurilor faciale, carente de vitamine etc.

 

  • Renuntarea la fumat

Exista un tip de terapie care presupune stabilirea si implementarea unui program de tratament. Terapia cognitiv-comportamentala are trei faze importante, dupa cum urmeaza:

  1. Faza de pregatire – revizuirea motivelor pentru abandonarea fumatului si a gradului de dorinta pentru a intrerupe fumatul. Se stabileste o data precisa pentru intrerupere. Se realizeaza un jurnal cu numarul tigarilor fumate zilnic si cu motivele pentru care a fost fumata fiecare tigara.
  2. Faza de intrerupere – controlul impulsurilor, evitarea situatiilor care conduc la fumat, inlocuirea cu altceva in situatiile in care nu pot fi evitate.
  3. Faza de mentinere – identificarea situatiilor cu risc crescut de recadere, repetarea comportamentului de abstinenta, implicarea in alte activitati de tip recompensator.

 

Text: Ioana Corina Marcu

Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei

ioanacorinamarcu.wordpress.com