Efectele secundare ale dragostei

0a0a0a0a0a0a88155Dragostea – toti o cautam si cand o gasim… inevitabil ne face rau. Raul de dragoste, asemeni raului de masina, iti poate incurca destul de tare “calatoria”. Atunci cand te indragostesti pana peste cap, nu poti dormi, nu poti manca, ti se accelereaza bataile inimii si uneori chiar si sanatatea incepe sa ti se subrezeasca…

Dragostea, un drog

Impactul dragostei asupra creierului este comparabil cu cel al cocainei. Cand ne indragostim, se activeaza acele zonele ale creierului care sunt cele mai “bogate” in dopamina, lucru ce semnaleaza satisfacerea unei nevoi profunde… nevoia de dragoste. Atunci cand ne indragostim, exista o activare puternica a sistemului de motivare-recompensa, acelasi care se activeaza si la cei care consuma droguri.

Mai multe studii au aratat ca substantele chimice a caror secretie este stimulata de dragoste pot avea si un impact negativ asupra sanatatii. Cand suntem indragostiti, corpul trebuie sa faca fata unei furtuni de emotii, nivelul adrenalinei creste si corpul are de suferit – unele femei incep, de exemplu, sa faca infectii urinare in urma indragostirii. In plus, dragostea dezactiveaza reteaua neuronala asociata cu evaluarea critica a altor oameni. De aceea, atunci cand suntem indragostiti, nu vedem nici greselile flagrante ale partenerului.

Dragostea iti fura somnul si apetitul

Odata cu aparitia dragostei in viata noastra, somnul parca dispare – acesta este efectul cantitatii mari de dopamina care ne invadeaza. De aceea simtim ca avem foarte multa energie, ca putem face orice si nu ne simtim obositi. Pofta de mancare ne scade si ea, si atunci cand ne indragostim, dar si cand ne despartim de persoana iubita. De aceea, dragostea slabeste… nu doar pe cantar, ci si rezistenta organismului.

Toti cei care s-au indragostit tare vreodata stiu ca, in prima faza, gandurile par ca se fixeaza obsesiv asupra persoanei care ne-a prins in vraja sa. Dragostea romantica se manifesta ca o obsesie si astfel ajungem sa ne gandim in detaliu la fiecare gest, cuvant sau privire a celuilalt. Din cauza noii coloraturi pe care o capata viata atunci cand intervine dragostea, multi oameni alearga neobositi dupa acest sentiment… doar ca noi nu suntem construiti sa suportam aceasta stare pentru o perioada foarte lunga de timp, pentru ca ne poate afecta sanatatea.

A fi sau a nu fi… indragostit?

Presiunea in piept este un alt simptom al iubirii patimase. Aceasta presiune resimtita semnifica, de fapt, panica. Cercetatorii au descoperit ca, atunci cand ne indragostim, initial se intensifica activitatea in zona creierului asociata cu frica. Ameteala si fluturii in stomac sunt alte efecte secundare ale indragostirii. Fluturii pe care ii simtim in stomac se datoreaza eliberarii de cortizol, dopamina si noradrenalina. Astfel de reactii se intalnesc si dupa o despartire: unele persoane simt durere in piept, ameteala, greata si chiar vomita.

Si cand incepe, si cand se termina, dragostea are cu certitudine efecte secundare mai putin placute… Iar cand alergam dupa ea nu ne gandim inainte daca suntem destul de robusti fizic si psihic ca sa-i facem fata, desi uneori n-ar strica sa reflectam mai mult asupra acestui aspect…

Text: Bianca Badescu