Evaluarea leziunilor cutanate cu ajutorul dermatoscopiei

Dermatoscopia cutanata este, in momentul de fata, cea mai sigura si simpla metoda de evaluare a leziunilor aparute la nivelul pielii si, totodata, o metoda de depistare precoce a cancerului de piele, precum si a altor boli inflamatorii de la nivelul dermului. Alunitele si pistruii, desi aduc un plus de farmec unei persoane, trebuie investigate si, in cazul in care se observa aparitia unor anomalii, trebuie extirpate. Mai multe detalii va invitam sa aflati de la domnul doctor Ion Zegrea, medic specialist in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva si, totodata, membru al Asociatiei Chirurgilor Plasticieni din Romania si membru al Societatii Internationale de Chirurgie Estetica si Plastica.



Tonica TV: Ce este dermatoscopia si ce presupune aceasta procedura?

Ion Zegrea: Dermatoscopia este un procedeu sau o analiza imagistica care presupune fotografierea, cu un obiectiv care mareste de pana la 100 de ori, a diferitelor formatiuni cutanate aparute la nivelul pielii.

Tonica TV: Ce putem preveni si depista cu ajutorul dermatoscopiei?

Ion Zegrea: In primul rand, se pot depista anomaliile alunitelor si se poate preveni transformarea acestora in formatiuni maligne sau carcinoame.

Tonica TV: Cand este indicat sa ne supunem unui test dermatoscopic?

Ion Zegrea: Un astfel de test este indicat in momentul in care avem multe leziuni pe piele si este imposibil sa le excizam o singura data. Acestea ar trebui investigate si tinute sub observatie, insa daca avem doua sau trei alunite cu anomalii, atunci este recomandat sa le excizam.

Tonica TV: Cand ar trebui sa ne ingrijoram cu privire la alunite? Cum arata o alunita atipica?

Ion Zegrea: Daca o alunita isi mareste dimensiunea intr-o perioada foarte scurta de timp sau isi schimba culoarea sau marginea sa nu mai este regulata, atunci ar trebui sa mergem la un control dermatoscopic cat mai repede.

Tonica TV: Cat de des ar trebui sa ne supunem unui test dermatoscopic daca avem alunite atipice in numar mai mare?

Ion Zegrea: Daca medicul specialist considera ca nu este cazul sa se intervina operator, ci acea leziune trebuie sa se tina sub observatie, atunci se recomanda ca, la 6 luni, sa se repete aceasta analiza.

Tonica TV: Dupa depistarea unei probleme, care este urmatorul pas?

Ion Zegrea: Urmatorul pas este, fara discutie, excizia, in limita de siguranta oncologica a acelei leziuni.

Tonica TV: Este indicat ca operatia de extirpare sa fie facuta vara sau iarna?

Ion Zegrea: Nu exista nicio contraindicatie privind anotimpul, singura grija pe care trebuie sa o avem este legata de expunerea la soare, deoarece orice cicatrice, daca este metabolic activa, adica in primele 8-10 luni dupa excizie, care se bronzeaza, va ramane bronzata pentru totdeauna.

Tonica TV: Sunt persoane carora le apar alunite foarte mult intr-o perioada foarte scurta de timp. Si acelea trebuie investigate?

Ion Zegrea: Daca unei persoane ii apar mai multe alunite intr-o perioada scurta de timp, este indicat sa mearga la medicul specialist si acesta sa puna diagnosticul corect si sa decida daca trebuie urmarita sau excizata.

Text: Madalina Manole