Pro sau contra anesteziei epidurale?

Pro sau contra anesteziei epidurale?

Doar tu poti decide daca doresti sau nu sa beneficiezi de anestezie epidurala in timpul nasterii. Care este rolul ei, care sunt manifestarile dupa realizarea procedurii, ce riscuri prezinta pentru nou-nascut, avantajele dar si complicatiile acestui tip de anestezie, le discutam cu dna Dr ginecolog, Andreea Stavri!



Ce este anestezia epidurala?

Anestezia epidurala este o metoda de ameliorare a durerii in timpul travaliului. Se realizeaza la nivelul coloanei vertebrale, de obicei la nivel lombar, cu rol de a diminua sau de a stopa complet senzatia de durere din timpul contractiilor uterine.

Care sunt pasii in realizarea acestei proceduri?

Manevra este realizata de medicul anestezist dupa o discutie in prealabil cu pacienta privind starea de sanatate, bolile asociate si eventualele complicatii ce pot aparea in contextul montarii unei anestezii de epidurala. Din punct de vedere tehnic, pacienta este pozitionata ori in decubit, lateral pe pat, in pozitie ghemuita, ori in sezut, cu spatele incovoiat. Se face o anestezie locala dupa palparea spatiilor vertebrale pentru stabilirea locului unde se va face anestezia, dupa care se monteaza cateterul peridural pe care i se injecteaza anestezicul.

Ce simte mama in timpul procedurii, este o procedura dureroasa?

Procedura in sine nu este dureroasa, tocmai din acest motiv se realizeaza prima anestezie, pentru a diminua disconfortul din timpul punctiei coloanei vertebrale, insa pacienta poate sa resimta o intepatura dureroasa sau o durere fulgeratoare pe unul dintre membrele inferioare.

Care sunt avantajele anesteziei epidurale?

Avantajele anesteziei epidurale tin, in primul rand, de confortul pacientei in timpul travaliului. De asemenea, prin aceasta anestezie asiguram analgezia in perioada de dupa nastere, precum si o dirijare mai buna a travaliului.

Exista si dezavantaje ale anesteziei epidurale?

Exista si dezavantaje legate de reactiile adverse imediate care pot aparea, si anume: scaderea tensiunii arteriale, senzatie de ameteala, greata, durere de cap reziduala sau parestezii reziduale. De asemenea, unul dintre dezavantaje poate fi prelungirea travaliului prin scaderea fortei contractile a uterului care poate creste riscul de operatie cezariana.

Pro sau contra anesteziei epidurale?Care sunt sansele ca aceasta anestezie sa nu-si faca efectul?

In functie de metabolismul fiecareia, se poate intampla ca anestezia sa prinda mai greu, reusind doar sa diminueze senzatiile de durere, pacienta resimtind durere doar pe o parte a corpului.

In ce masura este afectat fatul de aceasta procedura?

In principiu, acest tip de anestezie nu afecteaza fatul, insa, in contextul unei scaderi bruste de tensiune pentru o perioada mai mare de timp, poate diminua fluxul sangvin care ar trebui sa ajunga la fat si il poate afecta.

In ce conditii nu este recomandata aceasta anestezie?

Exista anumite situatii care contraindica anestezia epidurala. In situatiile in care pacienta urmeaza un tratament cronic cu medicamente anticoagulante sau exista anumite patologii de coloana vertebrala, se contraindica montarea anesteziei.

Text: Alexandra Lupu