Evitarea certurilor de Sarbatori

sarbatori-sursa_shutterstockIn preajma sarbatorilor de iarna, fiecare dintre noi ar trebui sa avem sufletele incarcate de bucurie, de lumina si speranta. Sa avem in acele zile o deschidere mai mare a sufletului, pentru a strange relatiile de cuplu, familiale si sociale si sa ne manifestam bucuria intalnirii cu cei dragi.
Ce se intampla insa daca in relatia de cuplu apar probleme, apar divergente de opinii, certuri si chiar agresivitate? In toate cuplurile, indiferent de situatia sociala sau materiala, apar probleme de comunicare si de intelegere a mesajelor transmise. Este adevarat insa ca, pentru unii, problemele se pot rezolva printr-un simplu dialog, repet, DIALOG, in timp ce, pentru altii, el nu exista. Iar cand aceste neintelegeri apar de Sarbatori, este cu atat mai grav.

Cum putem sa ne imbunatatim relatia de cuplu?
1. Cauta intai sa intelegi modul de a gandi si de a actiona al partenerului. Intelege-i reactiile, astfel vei putea sa i te adresezi de la acelasi nivel.
2. Afla daca mesajul transmis a fost bine inteles. Primim uneori raspunsuri care nu corespund asteptarilor noastre si asta poate semnifica o intelegere defectuoasa a mesajului.
3. Spuneti lucrurilor pe nume, fara a incerca sa menajati partenerul in detrimentul vostru. Cuplurile care vorbesc despre fiecare suparare a lor si comunicarea este facuta intr-o maniera comprehensiva si in deplin calm sunt in mod sigur mult mai fericite.
4. ”Inmuiati“ discutia. Se spune “Tonul face muzica!”. De aceea depinde de tonul pe care il ai in momentul inceperii unei discutii. Daca vei argumenta discutia pe un ton calm, atunci discutia nu va fi cu remarci critice la adresa ta.
5. Accepta influenta partenerului – un cuplu are succes in extenso, daca si partenerul accepta influenta din partea partenerei. Daca ea spune: ”Dragul meu, as avea nevoie de tine joi!”, iar el raspunde: ”Planurile mele sunt facute deja si nu le voi schimba!”, acest barbat este intr-o relatie care se clatina. Abilitatea unui barbat de a fi convingator pentru partenera, precum si vice-versa, este crucial, pentru ca femeile sunt gata de a pune in practica si a accepta influenta barbatului lor. Iar un parteneriat adevarat exista atunci cand si sotul poate fi capabil sa faca acest lucru. Insa nu accepta influenta celor din afara cuplului.
6. Invata sa repari si “sa te scoti” cu argumente solide si adevarate. Cuplurile fericite stiu cum sa repare o situatie inainte ca lucrurile sa iasa de sub control si aceasta presupune: 
•  sa schimbi topica frazei cu ceva ce nu a fost relatat;
•  sa folosesti remarci pline de intelegere: “Stiu ca ti-a fost greu saptamana asta si ca ai avut mult de lucru!”;
•  sa folosesti din plin umorul;
•  sa faci sa fie clar pentru ceilalti ca problema este doar a cuplului vostru;
•  sa oferi semne de apreciere pentru partener si pentru sentimentele ei sau ale lui.
7. Daca simtiti ca lucrurile scapa de sub control, luati 20 de minute pauza si cadeti de acord sa continuati cand veti fi mai calmi. Nu ezitati sa cereti ajutor, nu este o rusine. In ultimul timp, si la noi exista consilieri matrimoniali sau psihologi specializati in terapia de cuplu. Unele cupluri nu recunosc ca au probleme sau, daca o fac, trece multa vreme pana sa caute ajutor specializat.

Existenta ca si cuplu pentru cat mai multa vreme presupune sa convietuiti intr-un climat pozitiv si sa va faceti depozite de fericire si intelegere la banca de emotii pentru eventualele momente dificile care ar putea urma.

Psiholog Sorina Cristea
[email protected]
0721 697 207