Excesul de greutate inainte si in timpul sarcinii afecteaza sanatatea fetusului

shutterstock_53644Excesul de greutate inainte si in timpul sarcinii poate avea consecinte grave asupra fetusului la maturitate, conform unui nou studiu in domeniu. Cercetarile anterioare au demonstrat faptul ca excesul de greutate al mamei poate avea un impact negativ asupra copilului la maturitate, insa nu se cunostea limita de greutate care sa duca la cresterea riscului de aparitie a obezitatii la varsta adulta a copilului.

Astfel, cercetatorii de la Universitatea Hebrew-Hadassah, Scoala de Medicina Braun de Sanatate Publica si cei de la departamentele de medicina si epidemiologie din cadrul Universitatii din Washington, Seattle, au gasit o corelatie directa intre excesul de greutate materna si tendintele supraponderalitatii in viitor ale copilului, si chiar aparitia unor afectiuni cum ar fi hipertensiunea arteriala si nivelul mare de zahar din sange al copilului.

Cercetarea s-a bazat pe analizarea unor informatii clinice a 1.400 de mame care au nascut in Ierusalim, intre anii 1974-1976. In datele furnizate se aflau, printre altele, si inregistrarile nasterii, greutatea mamelor inainte si in timpul sarcinii si greutatea copilului la nastere.

Cercetatorii au adunat date clinice suplimentare, printre care greutatea, tensiunea arteriala si nivelul de zahar plus indicele de masa corporala (IMC) si circumferinta taliei.

Rezultatele cercetarii au aratat clar o influenta negativa a excesului de greutate a mamelor asupra greutatii copiilor lor la varsta adulta. Prin urmare, se poate concluziona ca evitarea excesului de greutate la varsta adulta ar putea reduce acei factori de risc asociati cu efectele pre-sarcinii si excesul de greutate din timpul sarcinii.

Astfel, in urma studiului s-a constatat faptul ca mamele care au pus mai mult de 14 kg in timpul sarcinii au nascut copii cu un IMC mai mare decat cei care s-au nascut din mame care nu au castigat mai mult de noua kilograme pe timpul sarcinii. In ceea ce priveste circumferinta taliei, mamele supraponderale au nascut copii care la varsta adulta au avut circumferinta taliei cu aproape zece centimetri mai mare decat a celor care au fost nascuti de mame cu o greutate normala.

Comparatii similare au fost facute si in ceea ce priveste nivelurile de zahar si de grasimi din sange. Astfel, analizele cercetatorilor au indicat faptul ca toti cei nascuti din mame supraponderale prezinta caracteristici negative in ceea ce priveste sanatatea lor si a sperantei de viata, comparativ cu cei nascuti de mame care nu au castigat in greutate in timpul sarcinii.

Conform spuselor oamenilor de stiinta, mai exista si alti factori care pot influenta acest fenomen, spre exemplu prezenta unor trasaturi similare genetice ale mamei si copilului sau influentele de mediu in timpul sarcinii, insa acesti factori necesita investigatii suplimentare, au declarat cercetatorii. „Acum suntem siguri ca evenimentele care au loc in timpul sarcinii mamei vor avea consecinte negative de lunga durata in ceea ce priveste starea de sanatate a fetusului la varsta adulta”, a declarat dr. Hagit Hochner, cercetator principal al proiectului.

Prof. Orly Manor, care de asemenea a fost implicat in proiect, a adaugat: „Intr-o lume in care ne luptam cu o epidemie a excesului de greutate, este important sa se cunoasca factorii care duc la aparitia obezitatii. Acest studiu a fost realizat cu scopul ca, pe viitor, sa putem identifica aceste riscuri si sa putem interveni la momentul potrivit.”

Rezultatele au fost publicate recent in revista Circulation.

 

Text: Andreea Popescu