Exista tratamente anticelulita cu adevarat eficiente?

tratamente_anticelulitaCelulita este o problema tipic feminina, cu care aproape toate reprezentantele sexului frumos se lupta cu toate armele posibile. Doar ca celulita nu se lasa invinsa usor, iar multe dintre tratamentele aplicate ori par fara efect, ori au un efect prea putin observabil. Asa ca celulita isi face de cap in continuare si pare un adversar indestructibil. Intr-adevar, majoritatea produselor anticelulitice sunt ineficiente si, deocamdata, nimeni nu a descoperit crema miraculoasa care sa faca celulita sa dispara in totalitate.

Desi sunt si barbati care au celulita, aceasta este mult mai des intalnita la femei, in zona soldurilor si feselor. Contrar a ceea ce se crede, celulita nu apare doar la persoanele supraponderale – si cele slabe sunt afectate. Printre cauzele aparitiei celulitei sunt schimbarile hormonale, grosimea pielii si factorii ereditari. De asemenea, pe masura ce pielea devine mai putin elastica odata cu inaintarea in varsta, si celulita este mai usor observabila.

 



Tratamente anticelulita care functioneaza

Multitudinea de produse anticelulitice disponibile pe piata ne deruteaza si este bine sa stim ca doar cateva dintre ele au cu adevarat efecte. Daca te gandesti sa te apuci de o “cura” anticelulita, atunci ia in considerare urmatoarele lucruri:

  • Terapia prin masaj. Exista aparate speciale care strang zonele cu celulita ale pielii si le maseaza. Folosesc o tehnica numita Endermologie, care presupune strangerea si aspiratia pielii, si a fost recunoscuta in SUA de FDA (o agentie a Departamentului American pentru Sanatatea Populatiei) ca reducand temporar aspectul de coaja de portocala al pielii. Acest aparat produce o stimulare mecanica a tesutului tegumentar si realizeaza un masaj intens al pielii, stimuland secretia de colagen si micsorand depozitele adipoase. Este nevoie de 10-12 tratamente pana sa apara schimbarea si, ulterior, este nevoie de sedinte de intretinere pentru a mentine rezultatele. Costul tratamentului este destul de ridicat – aproximativ 30 de euro/sedinta.
  • Terapia cu laser si radiofrecventa. Terapia anticelulita cu radiofrecventa combina masajul sau aspiratia pielii cu stimularea pielii prin lumina infrarosie si radiofrecventa. Aceasta tehnica se bazeaza pe folosirea curentului electric de radiofrecventa care se propaga in tesuturi si determina contractarea fibrelor de colagen. Astfel, pielea devine mai tonica si stratul adipos este redus. Cealalta terapie combina masajul cu actiunea laserului. Rezultatele incep sa se vada de la prima interventie, insa ambele terapii necesita mai multe sedinte de tratament. Actiunea lor dureaza totusi pana la 6 luni. Aceste terapii sunt chiar mai scumpe decat primele, costul unei sedinte ajunge pana la doua-trei sute de euro.
  • Renuntarea la fumat este de asemenea unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face daca vrei sa-ti reduci celulita. Fumatul afecteaza tesuturile conjunctive si acest lucru dauneaza aspectului pielii.
  • Miscarea regulata si mentinerea unei greutati normale sunt doua lucruri esentiale pentru combaterea aspectului de coaja de portocala al pielii. Prin acestea nu se elimina in totalitate celulita, insa pielea devine ferma si tonica. Incearca sa mentii o dieta saraca in grasimi saturate si in zahar (care sunt unii dintre cei mai favorizanti factori pentru aparitia celulitei) si inlocuieste-le cu multe fructe, legume, cereale integrale si proteine. In plus, incearca sa faci miscare macar 30 de minute in fiecare zi.

Ce nu ajuta la combaterea celulitei?

Pentru ca acum stiti cateva dintre terapiile anticelulita care functioneaza, trebuie sa stiti si care dintre tratamentele existente pe piata sunt doar false promisiuni. Nu exista dovezi stiintifice care sa ateste eficacitatea cremelor anticelulita, a suplimentelor alimentare anticelulita sau a impachetarilor de la saloanele de infrumusetare. Nici consumul de apa in cantitati mari nu elimina in fapt celulita, ci doar ajuta la hidratarea tesuturilor.

De asemenea, liposuctia – procedura prin care se aspira grasimea de sub piele cu ajutorul unui tub – ajuta la reconturarea corpului, dar nu elimina celulita si, in plus, o poate face sa arate chiar mai rau.

Femei fiind, nu prea putem sa evitam aparitia celulitei, insa o putem tine sub control si ii putem minimiza impactul asupra aspectului pielii daca recurgem macar la 2 dintre terapiile propuse mai sus.


Text:
Bianca Badescu