Febra fanului, o altfel de alergie sezoniera

Febra fanului, o altfel de alergie sezonieraAproape unul din cinci oameni se confrunta cu alergii sezoniere si tot unul din cinci oameni sufera de rinita alergica sezoniera, cunoscuta si sub numele de febra fanului.Febra fanului este o reactie alergica fata de anumite substante din mediu. Cum polenul plantelor polenizate de insecte este prea greu pentru a ramane in aer mult timp, vinovatii pentru febra fanului sunt copacii si ierburile. Statisticile arata ca 50-90% dintre persoanele care sufera de rinita alergica au antecedente in familie.

Alergiile sezoniere sunt mai putin frecvente in timpul iernii. Plantele emit polen in diferite perioade ale anului, insa simptomele febrei fanului pot afecta oamenii pe tot parcursul anului, in functie de sistemul lor imunitar.

 



  • Simptomele alergiilor sezoniere

Simptomele rinitei alergice variaza de la usoare la severe. Mai mult de atat, febra fanului este deseori asociata cu probleme de sanatate, cum ar fi astmul sau eczemele. Cele mai frecvente simptome ale rinitei alergice includ:

– stranut

– nas infundat sau rinoree apoasa

– lacrimare abundenta si prurit ocular (mancarime a ochilor)

congestii nazale

Simptomele mai putin frecvente pot include: dureri de cap, dificultati de respiratie, tuse sau respiratie suieratoare.

  • Primavara

Copacii sunt responsabili pentru cele mai multe alergii de primavara. Mesteacanul este vinovatul principal in regiunile nordice, 15 si 20% dintre locuitorii acestor zone fiind afectati de polen. Alti copaci din America de Nord care produc alergie sunt cedrul, castanul, salcia si plopul.

  • Vara

Adevaratele vinovate ale alergiilor de vara sunt ierburile, in special anumite buruieni. Aproximativ 90% dintre suferinzii de febra fanului reactioneaza la polenul de iarba, motiv care ii face cei mai cunoscuti alergeni de pe planeta.

  • Toamna

Toamna este sezonul alergiilor. La nivel mondial, exista mai mult de 40 de specii de Ambrosia, o buruiana al carei polen poate cauza rinita alergica, astm alergic, conjunctivita alergica, rinoconjunctivita alergica. Aceasta se gaseste in special in regiunile temperate din America de Nord si de Sud. Cresterea buruienilor este greu de controlat si consecintele alergiilor produse de acestea pot fi deosebit de grave.

  • Iarna

Iarna, ??cei mai multi alergeni din aer se afla in stare latenta. Vremea rece poate aduce mult-dorita perioada de respiro pentru multe milioane de oameni ce se confrunta cu febra fanului, in schimb, in acest sezon, oamenii isi petrec mai mult timp in casa. Astfel ca, pentru cei predispusi la alergii sezoniere, alergenii din aer sunt inlocuiti cu cei din interior, cum ar fi mucegaiul, parul de animale si acarienii.

Din fericire pentru cei care sufera de aceste tipuri de alergii – cunoscute sub denumirea de “rinite alergice perene” – alergenii din interior sunt mai usor de eliminat din mediu decat omologii lor din natura. Pentru a scapa de alergenii din interior trebuie sa fie luate anumite masuri de precautie:

– spalarea lenjeriei de pat, cel putin o data pe saptamana, in apa foarte fierbinte

– eliminarea covoarelor si mobilei tapitate

– curatarea si dezinfectarea locurilor in care se poate produce mucegai

– curatarea suprafetelor mucegaite si a oricarui spatiu in care s-ar putea forma mucegai, inclusiv in umidificatoare si aer conditionat

  • Diagnosticul si tratamentul febrei fanului

Febra fanului este, de obicei, mai usor de diagnosticat decat alte alergii. Aparitia simptomelor doar in anumite perioade ale anului poate fi un indiciu ca o persoana sufera de rinita alergica sezoniera. Medicul va controla pacientul in urechi, nas si gat pentru a confirma diagnosticul.

Tratamentele impotriva febrei fanului sunt in general aceleasi, indiferent de alergen. Cel mai bun medicament pentru febra fanului este evitarea. De exemplu, cei predispusi la acest tip de alergie ar trebui sa opteze pentru aparatele de aer conditionat mai degraba decat pentru ventilatoarele de tavan in timpul verii. Ei ar trebui sa tina, de asemenea, ferestrele inchise si sa poarte masti in zilele cu vant.

Evitarea alergenului nu este intotdeauna o optiune, insa exista multe tratamente disponibile. Din cauza faptului ca unele medicamente impotriva alergiei pot avea efecte secundare, cum ar fi somnolenta, ameteli si confuzie, majoritatea oamenilor se orienteaza de multe ori catre tratamentele alternative.

Text: Andreea Popescu