Fibrilatia atriala – o afectiune aparent inofensiva a inimii care ne pune viata in pericol

Fibrilatia atriala – o afectiune aparent inofensiva a inimii care ne pune viata in pericolFibrilatia atriala, una dintre cele mai frecvente tulburari de ritm cardiac, este o afectiune ignorata de multi dintre cei care o au, insa ea poate provoca mari probleme de sanatate pe termen lung. Inima aflata in fibrilatie bate neregulat si nu pompeaza suficient sange, fapt ce duce la stangnarea sangelui, formarea de cheaguri, crescand de 5 ori riscul de a face accident cardiovascular.



Cum ne poate afecta viata fibrilatia atriala?

In Romania sunt aproximativ 200 000 de persoane diagnosticate cu fibrilatie atriala, insa se estimeaza ca numarul acestora este mai mare in realitate. Dr. Oana Nastase, medic cardiolog la Spitalul Fundeni, ne-a declarat ca dintre pacientii sai, aproximativ 25% sufera de fibrilatie atriala.

Pentru ca initial fibrilatia atriala este resimtita doar ca o bataie rapida a inimii, multi pacienti ignora acest simptom, nestiind ca, in timp, fibrilatia le poate afecta puternic sanatatea. Netratata, aceasta afectiune poate duce la atacuri vasculare cerebrale, infarct sau ischemia membrelor. In urma acestor evenimente, pacientul isi poate pierde viata sau poate ramane cu sechele cum ar fi tulburarile de vorbire, de memorie sau locomotorii.

De altfel, tulburarile de memorie sunt mult mai prezente la persoanele varstnice care au fibrilatie atriala, desi de multe ori acestea sunt puse pe seama varstei inaintate sau a altor afectiuni.

Factorii de risc care pot duce la fibrilatie atriala sunt:

– Cardiaci: hipertensiunea arteriala, boala coronariana ischemica, bolile cardiace congenitale, bolile valvulare, insuficienta si stenoza mitrala

– Non-cardiaci: obezitatea (care este un factor suficient in sine pentru a provoca fibrilatia atriala), diabetul zaharat, bolile tiroidiene, bolile acute pulmonare sau renale, exercitiul fizic intens, stresul si fumatul, colesterolul si trigliceridele marite

Tratamentul fibrilatiei atriale

Fibrilatia atriala se trateaza cu anticoagulante, cel mai folosit tratament fiind cel cu acenocumarol. Tratamentul se face pe toata durata vietii, iar dozele de medicament se modifica permanent. Tocmai de aceea pacientii trebuie sa-si faca periodic testul INR (pentru masurarea vitezei de coagulare a sangelui). Pe piata exista insa la ora actuala aparate speciale, cu ajutorul carora pacientii isi pot face INR-ul acasa, fara sa mai fie nevoiti sa se deplaseze la un laborator de analize.

Desi multi dintre pacientii cu fibrilatie atriala se trateaza cu aspirina, medicii avertizeaza ca aceasta functioneaza doar in 25% dintre cazuri, de aceea este nevoie de un tratament special, prescris de medic conform nevoilor si specificului fiecarui pacient. Pe piata a fost introdus recent si un tratament inovator care, atunci cand este urmat, nu mai necesita masurarea INR-ului. Problema este insa ca acest medicament este mai scump si ca inca nu exista un antidot pentru el.

Pentru depistarea persoanelor care sufera de aceasta problema, Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor, Societatea Romana de Cardiologie, Societatea Nationala pentru Medicina de Familie, Societatea Romana de Neurologie si Directia de Sanatate Publica Bucuresti si-au unit fortele in campania “Spune ce ai pe inima!”. In cadrul campaniei, 614 persoane au beneficiat de consult cardiovascular, iar 162 au fost depistate cu fibrilatie atriala.Campania va continua si in lunile urmatoare si se va extinde si in alte orase ale tarii. Mai multe detalii puteti afla pe: www.facebook.com/spuneceaipeinima

 

Mergi la medic si afla daca inima ta e bine mai devreme, decat mai tarziu!

Text: Bianca Badescu