Gaseste-ti stilul care ti se potriveste la masa: american, continental sau asiatic?

ps-femei-2-pencilchopsticksCum trebuie sa tinem tacamurile cand mancam? Daca tinem cutitul cu mana dreapta pentru a taia, atunci furculita ar trebui sa ramana in mana stanga, sau o mutam apoi pentru a manca? Daca avem insa mancare asiatica? Ce facem cu betisoarele? Raspunsurile la toate aceste intrebari le gasiti mai jos.

Cum mânuim furculita? Calea americana sau cea continentala?

Exista doua stiluri de a manca cu tacamurile, in functie de pozitia in care tinem furculita. Daca iti place sa tii furculita in mana dreapta, inseamna ca ti se potriveste stilul american. In acest stil, cand taiem o bucata de carne de exemplu, lasam cutitul pe marginea farfuriei si luam furculita in mana dreapta pentru a manca. E bine sa stim ca dintii furculitei ar trebui indreptati in sus.

Daca preferam sa mancam cu mana stanga, atunci putem alege stilul continental. In acest stil, vom tine furculita in mana stanga tot timpul, cu dintii intorsi in jos. Putem alege oricare dintre aceste doua stiluri, in functie de cum ne este mai usor, pentru ca amandoua sunt corecte.

Tacamurile… care, unde, in ce fel?

In plus, este necesar sa stiti ca exista mai multe tipuri de tacamuri.

Cutitele pot fi de 4 feluri: cutitul de masa, cel obisnuit, cutitul de friptura, mai ascutit decat cel de masa, cutitul de peste, cu lama lata in forma de arc de cerc si cutitul de unt  care se gaseste de obicei in partea din stanga sus a farfuriei. Cutitul de unt se foloseste doar pentru a intinde untul sau gemul, iar cutitul de friptura se gaseste de obicei in restaurant. Daca suntem la cineva acasa si nu avem un astfel de cutit, nu este politicos sa-l cerem, pentru ca este posibil ca gazda sa nu aiba unul.

Furculitele sunt si ele diferite: exista furculita de masa standard, furculita de salata mai scurta si mai lata si furculita de cocktail pentru aperitive din peste sau fructe de mare. Lingurile pot fi de supa, de ceai sau pentru ceaiul cu gheata o lingurita mai mica si cu o coada mai lunga.

Iti place mancarea asiatica? Cum folosim betisoarele!

 

Daca obisnuiti sa va duceti la restaurant chinezesti sau japoneze, stiti dejà ca in loc de tacamuri veti primi betisoare. Pentru ca noi suntem invatati de mici cu tacamurile, ne este mai greu sa ne obisnuim sa mancam cu altceva. Putem invata insa sa folosim betisoarele, daca tinem cont de cateva reguli.

  • Unul dintre betisoare trebuie sa fie asezat unde se indoaie degetul mare, la mijloc, iar celalalt trebuie sprijinit pe inelar. Betisoarele functioneaza pe principiul pensetei, trebuie sa apucam cu ele bucati din mancare si sa le tinem bine pentru a putea sa le ducem la gura.
  • Totusi, daca nu reusiti sa mancati cu betisoarele, puteti cere fara probleme ospatarului tacamuri normale.

Este cat se poate de simplu sa cunoastem cateva reguli pentru a sti cum sa mancam corect si frumos. Astfel, nu vom mai avea emotii indiferent la ce masa suntem invitati si oricat de pretentioasa ar fi.

 

Text: Bianca Badescu

Foto: pigeonhole.com