Gastroenterita de iarna, pericol pentru copii

Cum iti feresti copilul de gastroenterita de iarna Nimeni nu spune ca nu-ti iubesti copilul, dar stii si cum il poti ajuta sa treaca fara probleme de sanatate peste sezonul rece? Daca nu, atunci afla de la noi mici secrete prin care vei reusi sa-l tii pe micutul tau departe de boli, chiar si de cele mai grave, precum gastroenterita de iarna. Netratata, ea poate provoca decesul bebelusului.

Gastroenterita de iarna este confundata usor cu afectiunile chirurgicale, precum apendicita si ocluzia intestinala. De aceea, trebuie sa fii atenta la primele semne, si anume deshidratarea, tulburarile nervos-centrale si circulatorii, cat si pierdere in greutate, de peste zece la suta. De asemenea, asociat simptomelor digestive, copiii pot prezenta simptome respiratorii, cum ar fi rinita, raluri in caile aeriene, eritem faringian, adenopatie cervicala si semne de otita medie. Altfel spus, precautia si profilaxia il scapa pe micut de aceasta afectiune medicala, mai ales in cazul sindroamelor imuno-deficitare.

500.000 de bebelusi mor anual
Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, gastroenterita de iarna provoaca cele mai multe cazuri de boala diareica acuta la copil, cat si o parte semnificativa din dece¬sele cauzate de deshidratare. Pe de alta parte, pana la varsta de cinci ani, aproape fiecare copil este infectat cu rotavirus, cel care se face vinovat de producerea bolii in 25% din cazuri, cel putin o data. In lume, el se estimeaza ca provoaca, anual, mai mult de 111 milioane de cazuri. In plus, infectia cu rotavirusuri e asociata cu aproximativ 25 de millioane de consultatii clinice si doua milioane de spitalizari. Mai grav este ca 18 milioane dintre aceste cazuri sunt considerate severe, ducand la 500.000 decese pe an.

Deshidratarea, cel mai mare pericol
In ceea ce priveste transmiterea afectiunii medicale, medicul pediatru Tereza Franciuk sustine ca “ea se transmite prin contaminarea mainilor, suprafetelor si obiectelor sau prin consum de apa contaminata. Rotavirusul produce gastroenterita de la forme severe, la usoare. Debutul e marcat de aparitia brusca a diareii si varsaturilor. Diareea este apoasa, insa, ocazional se poate insoti de sangerare intestinala”. In schimb, s-a demonstrat clinic ca, prin pierderea de fluide, deshidratarea este frecventa la infectiile cu rotavirus, mai mult decat in infectiile bacteriene. Deshidratarea este cauza principala de deces in aceste infectii. “Afectiunile chirurgicale, precum apendicita, inva¬ginatia si ocluzia intestinala pot mima initial o gastroenterita virala. Atentie asadar, mamicilor!”, avertizeaza pediatrul.

Vaccinarea, profilaxia primara
Pana la ora actuala nu s-au descoperit agenti antivirali eficienti fata de rotavirus, insa rehidratarea orala sau parenterala este principala masura terapeutica. Mentinerea statusului nutritional al pacientului este al doilea obiectiv in tratamentul acestei afectiuni. “Antibioticele nu sunt indicate, ele nu au nici un beneficiu”, recomanda Franciuk. Nu trebuie sa uiti si ca masurile de igiena personala si de alimentatie reduc riscul transmiterii bolii, precum si izolarea bolnavului, care o poate controla. In plus, alimentatia la san are un rol important in prevenirea si ameliorarea bolii datorita anticorpiilor transmisi. Totodata, vaccinarea este recunoscuta de medici drept singura masura de control si de profilaxie primara.

Angelina Jolie:
“Gemenii ne-au schimbat viata!”
Nopti nedormite, griji pentru sanatatea copiilor si stari emotionale contradictorii. Cu asta se confrunta Angelina Jolie si Brad Pitt, care s-au retras din viata publica, pentru o perioada, si stau alaturi de cei sase copii, la Castelul Miraval din Provence, Franta. „Ne-a socat sa aflam ca o sa avem sase copii. Dar ne plac provocarile! Cei doi, baiatul si fata, ne-au schimbat total viata. Acum trebuie sa am, cu Brad, grija de micuti!”, afirma, recent, in revista ”People”, Angelina.

Text: Cosmin Anghel
Consultant: Tereza Franciuk,
Pediatru la Policlinica “Nitu Vasile”
Tel: 021/332.1886