Gingivita, prevenire si tratament

Gingivita, prevenire si tratament  Gingia este parte componenta a tesuturilor de sustinere a dintilor care acopera osul alveolar ce se constituie in parodontiu de invelis. Inflamatia gingiei cu incidenta ridicata atat la nivelul adultitor cat si la copii se numeste gingivita. In general oamenii ajung la medicul stomatolog numai in situatii de urgenta. Putine persoane si-au creeat obisnuinta de a se supune unor controale stomatologice periodice.
Gingivita este primul semn de imbolnavire a tesuturilor de sustinere a dintilor si principalul motiv de pierdere a acestora. Gingiile care in mod normal sunt colorate roz-pal ajung rosii-albastrii, sangereaza utor la atingere si periaj devenind sensibile. Gingivita este cauzata de tartru si placa dentara (bacteriana). Netratata gingivita se extinde in profunzime, afecteaza parodontiul de invelis, puroiul se acumuleaza in pungile gingivale, dintii devin sensibili la apasare, se misca si cad. Aceasta evolutie nefavorabila si chiar primele semne de inflamatie gingivala pot fi evitate daca se respecta urmatoarele reguli:
 
1. Igiena bucala riguroasa cu peria de dinti si pasta pentru a indeparta resturile alimentare dupa mesele principale, mai ales seara dupa cina. De mentionat importanta periajului insistent al marginii gingiei – zona in care se formeaza placa  bacteriana (dentara).
Resturile alimentare favorizeaza dezvoltarea bacteriilor, apar fenomenele fermentative cu scaderea pH-ului in cavitatea bucala, ceea ce duce la imbolnavirea atat a dintilor cat si a tesuturilor lor de sustinere.
Masajul gingiei este foarte important, el stimuland circulatia sangelui la acest nivel.
2. Alimentatia in special cea nerafinata (fructele si zarzavaturile crude) actioneaza producand o curatire mecanica a dintilor si gingiilor, stimuleaza fluxul salivar ducand la autocuratire si nu in ultimul rand stimuleaza circulatia sangvina la nivelul gingiei.
Importanta maxima o are vitamina C care in doza zilnica de 100-150 de mg poate preveni sangerarea gingiilor. Fructele si vegetalele proaspete sunt cele mai bune surse naturale de vitamina C cu conditia sa fie cat mai putin sau deloc prelucrate termic pentru a le pastra cat mai mult din continutul in vitamine.
De mentionat importanta sustinerii osoase  (osul alveolar) cu mult calciu care se gaseste in produsele lactate, peste, migdale, etc.
3. Stilul de viata al fiecarei persoane influenteaza starea de sanatate a intregului aparat dento-maxilar.
Se recomanda renuntarea la fumat, la consumul excesiv de bauturi alcoolice, evitarea pe cat posibil a noxelor la locul de munca, practicarea exercitiilor fizice si a mersului pe jos.
Toate aceste masuri conduc la mentinerea unei cavitati bucale sanatoase si in general a unui organism sanatos.

Text: Alexandra Popescu
Medic specialist stomatolog
CMI Galati
0723.69.57.49