Helicobacter Pylori: simptome si tratament

helicobacter-pyloriHelicobacter Pylori este o bacterie care traieste in stomac si care poate infecta atat oamenii, cat si animalele. In prezent, se crede ca jumatate din populatia globului are aceasta bacterie si, din pacate, cauzele care duc la infectare se afla inca sub semnul intrebarii, motiv pentru care preventia devine dificil de realizat. Desi simptomele sale sunt slab remarcate si nu sunt foarte deranjante, lasata netratata, infectia cu Helicobacter Pylori  poate duce la aparitia ulcerului gastric sau, mai grav, a cancerului de stomac.



Cum se transmite Helicobacter Pylori ?

Helicobacter Pylori  se poate transmite prin contact direct cu saliva unei persoane infectate sau prin materiile fecale. De asemenea, apa nepotabila poate fi o sursa de infectare, la fel si conditiile mizere de viata. Trebuie luat in calcul ca aceasta bacterie se adapteaza usor mediului din stomac, fiind rezistenta in fata sucului gastric.

Simptomele infectiei cu Helicobacter Pylori

In majoritatea cazurilor, aceasta bacterie este contractata in copilarie si mai putin la varsta adulta. Se manifesta diferit de la individ la individ, unele persoane neprezentand niciun simptom. Trebuie sa consultati medicul daca apar dureri abdominale intense, greata si varsaturi si scaun negru sau cu sange. Alte manifestari ale acestei bacterii se pot traduce prin balonare, dificultate la inghitire sau scadere in greutate.

Cum poate fi diagnosticata infectia cu Helicobacter Pylori ?

Exista mai multe modalitati de diagnosticare a infectiei cu Helicobacter Pylori , cea mai comuna si non-invaziva metoda fiind testul serologic al sangelui, salivei si scaunului. Aceasta poate fi descoperita si la testul respirator cu uree sau prin supunerea pacientului unei endoscopii in urma careia se pot vizualiza eventualele modificari ale tractului digestiv sau se pot preleva mostre de tesut.

Tratamentul alopat

Tratamentul infectiei cu Helicobacter Pylori  presupune administrarea mai multor tipuri de antibiotice cu rolul de a distruge bacteria, iar modul de administrare va fi recomandat doar de medicul gastroenterolog deoarece, in functie de fiecare individ in parte, este posibil ca schema de tratament sa difere, iar combinatiile de antibiotice sa fie diferite. Pe de alta parte, se va recurge la o medicatie speciala cu rolul de a scadea secretia gastrica acida ce consta in pastile inhibitoare ale pompei de protoni sau antihistaminice.

Tratamentul fitoterapeutic

Alaturi de tratamentul alopat, exista plante care, datorita actiunii antiinflamatorii si antiinfectioase, inhiba dezvoltarea bacteriei. Astfel, se recomanda a se consuma zilnic ceai de musetel sau de afine ori ulei esential din acestea. De asemenea, hameiul si gentiana fac minuni asupra mucoasei stomacale si sunt recomandate ca tratament alternativ. Daca va confruntati cu aceasta problema, tineti cont si de alimentatie. Evitati prajelile, grasimile, ciocolata, bauturile acidulate, condimentele si alimentele foarte sarate si acre care pot irita si mai mult stomacul. Hidratarea corespunzatoare a organismului si eliminarea stresului contribuie, de asemenea, la o mai mare eficacitate a tratamentului.

Text: Madalina Manole