Hipersensibilitatea dentară

Bei cafea, vrei să te încălzești cu o farfurie fierbinte de supă, mănânci înghețată sau bei o băutură rece, dar dintr-o dată durerea mistuitoare îți ia cheful de orice. Așa se manifestă hipersensibilitatea dentară.

Aceasta este o “afecțiune”, cu care se confruntă unul din patru adulți. Indispoziția apare cel mai frecvent la persoanele în jur de treizeci de ani, mai frecvent în cazul femeilor decât al bărbaților. Paradoxal, una din cauzele acestei stări, este grija prea mare pentru igiena cavității bucale.

Ce provoacă durerea acută?

  • factori externi precum alimentele și băuturile reci sau fierbinți, substanțele acre sau dulci.
  • factorii mecanici: de exemplu, perierea dinților cu o periuță prea tare.

Durerea acută se poate intensifica la contactul cu dispozitivele de prindere ale aparatelor ortodontice.



Cauzele hipersensibilității dentare

În cazul persoanelor adulte, cea mai frecventă cauză este dezvelirea rădăcinii dinților ca urmare a retragerii gingiilor. Acest proces este legat de vârstă. Baza dintelui, neprotejată de smalț, este mai sensibilă la acțiunea stimulilor externi și reacționează prin durere la cald, rece sau presiune. În plus, dinții devin mai vulnerabili la dezvoltarea cariilor, odată cu înaintarea în vârstă.

Alte cauze ale durerii pot fi perierea prea energică, incorectă a dinților, cu o periuță tare și folosirea pastelor cu substanțe abrazive, precum cele de albire. Abraziunea suprafeței smalțului poate fi cauzată și de scrâșnirea dinților (bruxism), încleștarea maxilarelor, roaderea unghiilor sau mușcarea obiectelor tari.

Alimentația

Joacă un rol important în apariția hipersensibilității dentare. De exemplu, compoziția alimentelor influențează aciditatea salivei. Citricele, carnea, băuturile carbogazoase dulci și dulciurile favoriează hipersensibilitatea.

Se pare că și sarcina poate duce la apariția acestei afecțiuni. Grețurile și vărsăturile, care sunt frecvent resimțite de femeile însărcinate, provoacă distrugerea smalțului de către sucurile gastrice. Un caz similar este cel al vărsăturilor provocate de persoanele bolnave de bulimie.

Profilaxia

Presupune, în principal, o igienă corectă a cavității bucale: spălarea zilnică, delicată a dinților, recomandat cu pastă cu fluor, care ajută la întărirea smalțului dentar și la „etanșeizarea” canaliculilor dentinari. Medicul stomatolog poate de asemenea să prescrie un gel cu fluor pentru aplicare pe dinți sau o soluție de clătire cu fluor.

Pentru igiena zilnică trebuie folosite paste cu un conținut redus de substanțe abrazive, destinate dinților hipersensibili și o periuță de dinți soft. Pe piață se găsesc periuțe speciale, cu peri deosebit de moi (atât tradiționale, cât și electrice). Deseori, din cauza durerii, pacientul își curăță sârguincios dinții și se expune suplimentar la dezvoltarea cariilor și a afecțiunilor gingivale.

Tratament

Lupta cu hipersensibilitatea dentară presupune: schimbarea alimentației, cumpărarea unei periuțe noi (moi) și a unei paste de dinți cu fluor pentru dinți hipersensibili (pasta ar trebui să conțină 1400 ppmF, adică fluorură de sodiu).

Să reținem că dinții nu sunt o suprafață pe care trebuie să o agresăm, ci să o curățăm cu mișcări de măturare, fără să uităm de gingii. Este recomandat să folosim în fiecare zi ața dentară și soluții profesionale pentru clătirea dinților sensibili. Cel puțin o dată la 6 luni dinții trebuie curățați de tartru și depuneri, la cabinetul stomatologic.

Medicul poate de asemenea acoperi smalțul deteriorat și dentina descoperită cu produse speciale pentru hipersensibilitate. Se poate folosi, de exemplu, fluorizarea cu spumă, geluri sau lacuri speciale, sau pot fi blocați canaliculii dentinari deschiși, aplicând pe ei rășină fotopolimerizabilă.

LACALUT sensitive whitening pastă de dinți – Efect reparator și albire delicată!

Albirea dinților este o alegere bună pentru persoanele care doresc să aibă un zâmbet mai strălucitor, dar este oare sigură pentru persoanele care se confruntă cu sensibilitate dentară? Sensibilitatea dinților poate fi o cauză a unor probleme ce afectează smalțul dentar – carii, alimente și băuturi acide sau utilizarea unei periuțe de dinți cu peri prea tari. Inclusiv anumite tratamente de albire a dinților pot provoca sensibilitate sau durere, mai ales la contactul cu stimuli cald/rece.

Cu ajutorul noii paste de dinți Lacalut sensitive whitening puteți restabili albul natural al dinților, dar protejând în același timp gingiile și smalțul dentar. Complexul Duo Enzym acționează blând asupra dinților sensibili, reduce sensibilitatea la durere, remineralizează smalțul dentar și îndepărtează ușor și eficient decolorările dentare. De asemenea, grație ingredientului arginină, dinții sensibili la durere sunt protejați împotriva factorilor externi, iar transmiterea stimulilor este inhibată.