Importanta alimentatiei sanatoase in viata copilului

shutterstock 121180483“Mananca-ti toate legumele din farfurie!”, “Sa nu mai vad nimic in farfurie!”, “Nu discut, mananci tot!” sunt doar cateva dintre replicile pe care si eu, si tu, si parintii, si bunicii nostri le-au auzit. Generatii intregi, parintii s-au folosit de aceste fraze pentru a-si obliga copiii sa manace sanatos. Astazi, poate dura mai mult sa-i determini pe cei mici sa manance sanatos.

Copiii vad nenumarate reclame, extrem de convingatoare, la produse alimentare cu un nivel foarte ridicat de zahar, pline de grasimi si cu valori nutritive mici. Iata cum poti face sa ajunga la copiii tai un mesaj sanatos legat de alegerile alimentare.

 



Pasul 1 in alimentatia sanatoasa a copiilor

Spune-le copiilor care sunt alimentele sanatoase si de ce. Iti va fi de mare ajutor piramida alimentara pentru copii, dezvoltata de Departamentul Agriculturii din SUA. Piramida, care poate fi colorata de catre cei mici, contine informatii specifice fiecarei grupe de varsta.

 

Pasul 2

Incurajeaza-ti copilul sa intocmeasca impreuna cu tine lista de cumparaturi. Explica-i de ce lista are mai multe fructe si legume si mai putine alimente bogate in zahar sau grasimi. Utilizeaza piramida alimentelor pentru a sublinia importanta alegerii alimentelor sarace in grasimi.

 

Pasul 3

Fa din vizita la magazinul alimentar o experienta de invatare. Cand copilul iti solicita un anumit aliment, cere-i sa clasifice acel aliment conform piramidei alimentare. In functie de raspunsul lui, stii ce ai de facut mai departe.

 

Pasul 4

In cazul in care copiii tai intreaba daca li se permite sa introduca mancare de tip fast-food in meniul lor, raspunsul vostru trebuie sa fie categoric nu. Atunci cand copiii care, in majoritatea timpului, au o alimentatie exemplara poftesc la o gustare dulce sau sarata, nu trebuie sa le interziceti s-o aiba pentru ca aceasta nu le va face rau daca nu va deveni o prezenta constanta in meniul lor. In orice caz, pastreaza unele fructe ca o alternativa mai sanatoasa la gustarile pe care si le doresc.

 

Pasul 5

Copiii vor deprinde mai usor obiceiurile sanatoase daca tu le vei fi model. Evita sa mananci mancare nesanatoasa, cel putin in prezenta lor.

 

Pasul 6

Fa din mancatul sanatos un obicei de familie. Asociatia Dietetica Americana (ADA) recomanda ca membrii familiei sa ia masa impreuna cel putin o data sau de doua ori pe saptamana. Cercetarile arata ca micutii care mananca cu familia lor tind sa aiba o alimentatie mai sanatoasa decat cei care mananca singuri.

 

Pasul 7

Ofera-i copilului tau alimente colorate! Copiii prefera, de multe ori, ceea ce ADA numeste Great American White Food Diet, si anume paine alba, cartofi, macaroane si lapte. Daca este cazul, da-i copilului tau unul dintre aceste alimente, dar adauga si alimente ceva mai colorate, cum ar fi legumele portocalii, verzi sau rosii.

Pasul 8

Ofera-i celui mic alternative! In loc sa insisti sa consume un aliment pe care il uraste, nu-ti pierde cumpatul si ofera-i mai multe optiuni sanatoase.

 

Pasul 9

Relax. Necesita timp sa-i determini pe copii sa deprinda obiceiurile alimentare sanatoase, asa ca invata sa ai rabdare.

 

Text: Andreea Popescu