Importanta alimentatiei

shutterstock 8537074Din ce in ce mai multi medici sunt de parere ca alimentatia joaca un rol foarte important pentru sanatate, atat in planul prevenirii, cat si al tratarii bolilor. Studiile si publicatiile in acest domeniu sunt din ce in ce mai multe, insa trebuie facute eforturi importante. Pentru un nefumator care nu consuma nici alcool si care nu este expus nici in mod continuu la poluantii toxici, sursa cea mai importanta de poluare este, foarte probabil, alimentatia sa.

In lantul alimentar, acest lucru incepe cu produsele chimice si metalele grele care sunt absorbite de fructe si legume, dar si cu hrana consumata de animalele din ferme (recenta problema cu faina pentru animalele din Belgia, ce continea dioxina, este flagranta). Se continua cu transportul, prelucrarile agroalimentare, conservarea, ambalarea si, in final, gatitul, transformari care duc la producerea si ingerarea unor substante mutagene si cancerigene puternice.

In plus, dupa ghidul canadian de alimentatie, ar trebui sa mancam intre 5 si 10 portii de fructe si legume crude pe zi pentru a primi aportul zilnic minim de vitamine si minerale necesar pentru o functionare optima a organismului. Din nefericire, marea majoritate a oamenilor nu urmeaza acest sfat. Si nu intotdeauna din cauza ca nu ar vrea, ci pur si simplu pentru ca nu dispun de timp si de mijloace pentru a cumpara fructele si legumele proaspete, iar apoi pentru a le prepara. Totusi, cei care cunosc diferenta pe care o produce aceasta alimentatie in ceea ce priveste sanatatea stiu ca nu irosesc astfel timpul si banii, precum si ca, pe termen lung, acest plasament va aduce un plus important capitalului lor de sanatate. Din nefericire, suntem deseori legati de maini si de picioare din cauza lipsei de timp; de aceea, trebuie sa incercam sa ne largim orizontul de perceptie si sa privim ceva mai departe. In sfarsit, pentru cei care sunt constienti de importanta unei bune alimentatii, dar care nu au posibilitatea sau mijloacele de a respecta in fiecare zi regulile unei nutritii echilibrate, suplimentarea cu vitamine si minerale antioxidante poate fi un ajutor pretios pentru mentinerea unui organism viguros si sanatos.

 

Mijloacele de a incetini procesul de imbatranire si de a evita anumite boli

Unul dintre mijloacele privilegiate de a incetini imbatranirea si, mai ales, de a preveni in mod eficient anumite boli degenerative legate de imbatranire, cum ar fi maladiile cardiovasculare, anumite tipuri de cancer, cataracta, degenerescentele cerebrale, scaderea rezistentei sistemului imunitar etc. ar fi deci adoptarea unei alimentatii sanatoase, variata si bogata in antioxidanti. Numarul mereu in crestere al studiilor pe acest subiect arata, intr-un mod tot mai convingator, ca valorile ridicate ale antioxidantilor sunt asociate cu riscuri mai putin ridicate in privinta bolilor cardiovasculare, a cancerului si a anumitor boli degenerative ale ochiului (cataracta, degenerescenta maculei), precum si cu o mai buna intretinere a rezistentei sistemului imunitar impotriva infectiilor. Degenerescenta functiilor cognitive si maladia Parkinson ar putea fi, probabil, si ele prevenite.

Declaratia de la Saas Fee din 1992 si recomandarile Aliantei pentru cercetarea imbatranirii din 1994 sunt initiative de anvergura intreprinse de oameni de stiinta, specialisti in domeniul alimentatiei si al terapiei nutritionale, pentru a sensibiliza mai mult guvernantii si publicul in ceea ce priveste importanta alimentatiei si a suplimentarii cu vitamine si cu minerale, in general, si cu antioxidanti, in particular. Aceste interventii de sensibilizare din partea profesionistilor in nutritie sunt cu atat mai justificate cu cat, pe masura ce s-au dezvoltat cercetarile in privinta nutritiei si a imbatranirii, s-a descoperit ca decalajul dintre nevoi si aporturile de micronutrienti si antioxidanti continua sa creasca odata cu varsta.

Text: Alina Lupa