Intrebari de evitat la prima intalnire

prima intalnire-sursa shutterstockPrima conversatie cu oricare individ cu care nu am purtat niciodata un dialog trebuie sa tina cont de anumite mici legitati si aceasta mai ales daca acel individ este barbat, iar dumneavoastra femeie.

Studiile finalizate anul acesta de psihologii belgieni de la Universitatea Bruxelles, arata ca barbatii sunt foarte reactivi la intrebarile adresate de catre o femeie cu care nu a mai conversat pana atunci. Astfel, in functie de tipologia temperamentala, o intrebare bine pusa poate fi foarte bine primita de unii sau dimpotriva, considerata o agresiune de catre altii, aceasta din urma ingreunand sau blocand aproape total dialogul. Din acest motiv, exista o anumita categorie de intrebari care desi uneori sunt esentiale, se impun, ele trebuie evitate sau mascate de catre femeia care doreste acea conversatie.  Circumstantele in care are loc primul dialog impun micile restrictii legate de intrebarile ce ar trebui evitate.
 
Ne-am cunoscut din intamplare
Exista situatii uneori foarte inedite in care un el si o ea devin amici, iubiti, prieteni sau parteneri de afaceri, in urma unei intamplari banale de pe plaja, la cinema, la teatru, in autobuz, la biblioteca sau pe holul unei cladiri. In aceste situatii in care nici unul nu stie nimic despre celalalt, femeia este de regula cea mai curioasa punand intrebarile cele mai incomode. In aceasta situatie este important ca ea sa evite orice fel de intrebare indiscreta, directa, la primele 8-10 schimburi de replici. Aceasta impune un anumit control care poate fi pastrat prin a conversa, prin a descrie ceva legat de prezenta sa in acel loc, comentand sumar si neutru ceva legat de un eveniment larg mediatizat la TV, facand observatii asupra starii de spirit personale. Este bine ca ea sa astepte intrebarile lui pentru a permite returnarea aceleiasi intrebari. Intrebarile absolut interzise sunt: Ce ce te ocupi? De ce nu faci un anume lucru asa pentru ca e mai simplu? Cat te costa sa …? Ce salariu primesti? De ce ma intrebi…? De ce esti singur? Daca pentru o parte din barbati aceste intrebari sunt chiar dorite, pentru peste 50% intrebarile amintite pot declansa o reactie de inclestare ori disimulare a raspunsului, anuland practic valoarea dialogului si impiedicand implicit cunoasterea reciproca. Este de preferat ca raspunsurile la aceste intrebari ca si la alte intrebari indiscrete sa fie dedus indirect prin provocarea la anumite tipuri de descrieri ce implica si raspunsul la intrebarile dorite. Spre exemplu daca doriti sa aflati reala sa ocupatie, propuneti-i sa va descrie munca sa insa aceasta dupa ce-l asigurati ca nu va intereseaza profesia, ci caracterul omului!

Prima intalnire, posibil viitor iubit
In aceasta situatie lucrurile devin mult mai delicate, avand in vedere ca barbatii incearca sa-si impresioneze posibila iubita fie laudandu-se, fie etalandu-si modestia in mod fals. Din acest motiv trebuie evitate exact intrebarile care i-ar putea da ocazia sa se laude ori sa para modest. Aceasta presupune o sumara cunoastere a sa de la prieteni, amici sau testandu-i reactiile la scurte convorbiri telefonice. Intrebarile interzise in acest caz sunt cele de tipul: Ce vrei in realitate de la mine? Crezi ca m-ai putea iubi? Esti indragostit de mine? Esti fericit? Te-as putea face fericit? Te-ar supara daca la inceput am fi doar amici? Ce vezi tu la mine? Cum ma descrii pe mine? Ce-ti place la mine? Am putea fi prieteni chiar daca nu vom face dragoste niciodata? Toate aceste intrebari aparent foarte utile nu fac altceva decat sa creeze iluzia unei femei dominante, stapana pe tot ce ar insemna viitorul relatiei in cuplu. In plus, doza agresivitatii continute in aceste intrebari este perceputa foarte intens de barbati, indiferent de varsta, rezultatul fiind de cele mai multe ori retragerea din lupta de a cuceri acea femeie, complicata si greu de atins. Dimpotriva, barbatii superficiali si duri ori escroci sentimentali prefera acest gen de intrebari si trec usor testul, marindu-si palmaresul celor cu care s-au culcat si le-au parasit.

Cunostinta intamplatoare
In cazul cunostintei unui barbat ce poate deveni prieten de familie ori serviciu… Exista situatii in care este resimtita nevoia unui prieten de sex opus, prietenie ce nu implica dragoste erotica sau sexualitate. In acest caz, la primul contact verbal trebuie mentionat extrem de clar acest lucru, insa in contextul unor fraze (exprimarea directa poate fi luata drept un avans mascat). Intrebarile interzise in acest caz sunt in principiu legate de trecutul si viitorul sau, ori planurile sale de viitor. Este bine sa se evite intrebari ca: “De ce nu va cumparati…? Ce rost are sa faceti…? De unde obtineti (luati)…? Cine e domnul “X”? Va intelegeti cu…? Ce parere aveti de…? Cu cine ati votat? Aveti probleme cu…? De asemenea toate intrebarile ce tin de familie si rela?ia din interiorul familiei sunt neavenite si considerate extrem de agresive pentru 98% dintre barbati. In aceeasi masura ca si intrebarile intime legate de familie se recomanda a fi evitate la prima intalnire intrebarile legate de varsta, starea de sanatate ori posibilele boli chiar daca acesta aduce in discutie acest subiect.

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana