Intretinerea sanatoasa a siluetei

Intretinerea sanatoasa a silueteiSper ca, citind articolele noastre referitoare la necesitatea de a efectua activitate fizica constanta, va convingem de utilitatea si eficacitatea programelor de exercitii fizice, in scopul mentinerii starii de sanatate si a obtinerii unei siluete demna de invidiat.

Sa ne amintim faptul ca activitatea fizica inclusa in notiunea de aerobic sau fitness aerobic se adreseaza consumului surplusului caloric aflat in tesutul adipos, asigura cresterea valorilor HDL colesterolului si amelioreaza functia inimii si a aparatului respirator.


Aerobic
Dupa cum bine stim, aerobicul utilizeaza aparate de fitness, precum banda de alergare (covorul rulant), stepperul, bicicleta ergometrica, cat si alte dispozitive care permit mobilizarea membrelor simultan (schiul fond, ramatul, elipsoidele etc). Tot antrenament aerobic se realizeaza si prin alergare in aer liber sau joggingul, mersul in mars fortat, ciclismul sau mersul pe bicicleta, mersul pe patine cu rotile sau practicarea unor sporturi precum inotul, voleiul, tenisul de camp etc. De asemenea, exercitiile complexe, efectuate prin saritura, care presupun antrenarea simultana a mai multor grupe musculare si un efort fizic deosebit si sustinut, sunt incluse in sfera programelor de aerobic. Antrenamentul care se adreseaza fortei si rezistentei musculare asigura cresterea masei musculare, creste gradul de mineralizare si rezistenta osului, activeaza metabolismul si scade LDL colesterolul. Dupa cum bine stim, antrenamentul de forta si rezistenta utilizeaza greutatile, benzile elastice si aparatele sau dispozitivele care opun rezistenta fata de miscarea efectuata.

Stretchingul
La randul sau, stretchingul asigura mentinerea flexibilitatii musculaturii si articulatiilor corpului, prevenirea incidentelor si accidentelor inerente practicarii unei activitati fizice, evitarea aparitiei durerilor sau a febrei musculare. Se recomanda incheierea oricarui antrenament prin stretching.
In cele ce urmeaza va vom prezenta o serie de modalitati de stretching:
• Spatele se intinde din pozitia stand cu picioarele usor indepartate din postura corectata (adica cu spatele drept). Se ridica bratele intinse deasupra capului, cu palmele fata in fata si degetele incrucisate. Se trage de brate in sus, pe verticala, cat se poate de mult, pana cand se simte o intindere la nivelul musculaturii spatelui. Se mentine aceasta pozitie cateva zeci de secunde.
• Centura scapulara si umerii se intind din pozitia stand in picioare, mainile unite la spate, genunchii indoiti, spatele drept dar care se apleaca in fata. Din aceasta pozitie se trag bratele in jos, cat se poate de mult, pana se simte o intindere la nivelul musculaturii umerilor.
• Gatul sau coloana cervicala se intinde prin aplicarea bratului drept (de exemplu) pe deasupra capului, palma mainii acoperind urechea stanga. Capul se va     impinge usor spre dreapta, pozitia mentinandu-se zece secunde, dupa care se schimba bratul. Apoi, bratele se pot aseza la ceafa si se preseaza barbia in piept.
• Membrul superior se intinde din pozitie sezand sau din picioare. Cu mana dreapta se prinde incheietura bratului stang si se trage usor dar ferm, spre in sus si lateral dreapta. Se mentine intinderea zece secunde. Invers, pentru celalalt membru superior.
• Centura pelvina se intinde din pozitia stand pe sol, cu picioarele extinse si spatele drept. Se indoaie genunchiul drept trecandu-l (incrucisat) peste cel stang si se aseaza piciorul drept cu talpa pe sol. Prin rasucirea trunchiului la dreapta, se duce mana stanga peste genunchiul drept si se aseaza palma pe sol. Capul se va intoarce spre dreapta, privirea indreptandu-se in spate, peste umarul drept, cat se poate de mult. Pozitia se mentine zece secunde, dupa care se revine si se executa miscarea de intindere in partea opusa.
• Membrele inferioare se intind din pozitia sezand pe sol, cu picioarele intinse si indepartate intr-un unghi cat mai mare. Cu spatele drept, se apleaca trunchiul deasupra piciorului drept si se mentine pozitia timp de zece secunde. Apoi, trunchiul se apleaca asupra piciorului stang.
• Coloana vertebrala se intinde si se repostureaza pornind din pozitia stand in genunchi, cu sprijin pe maini. In timpul inspiratiei se arcuieste spatele in sus, asemanator posturii pisicii incordate, gata de atac. In timpul expiratiei spatele se arcuieste in jos, asemanator ipostazei in care se afla un cal deselat. Miscarea este serpuitoare, pornind de la cap, spre umeri, spate si solduri. Se repeta de opt ori si se executa cate patru seturi.
• Centurile si coloana vertebrala se pot     intinde printr-o miscare globala, dupa cum urmeaza. Din pozitia culcat pe burta, cu bratele indoite si palmele aflate in sprijin pe sol, in dreptul toracelui, bratele se extind simultan cu ridicarea trunchiului de pe sol, bazinul ramanand drept punct de sprijin. Urmeaza apoi ridicarea in sprijin pe palme si genunchi, cu aducerea trunchiului spre spate, si coborarea sezutului pe calcaie, palmele ramanand in contact permanent cu solul.

Retineti!
Toate programele de gimnastica, fitness aerobic sau oricare alta activitate fizica si sportiva trebuie efectuate cu o frecventa de 3 sedinte saptamanal, pe o perioada de minim 6 luni, saupe o perioada de timp nedeterminata.

 

Text: Dr. Georgiana Ozana Tache
Doctor in stiinte medicale
Medic primar recuperare medicala,
Sef sectie Spital Clinic de Urgenta, Bucuresti
Sef lucrari univ.de Medicina si Farmacie “Carol Davila” Bucuresti,
Coordonator Centrul de Recuperare Medicala “Medical Care”