Iritatiile vaginale: cauze si metode de tratament

Ce tipuri de iritatii vaginale exista, din ce cauze apar si cum se pot trata, am aflat de la dr. Alina Sarbu, medic specialist obstetrica-ginecologie, la Spitalul “Regina Maria” Baneasa.



Cauzele iritatiilor vaginale

Iritatiile vaginale apar de cele mai multe ori din cauza vulvo-vaginitelor. Este vorba despre un proces inflamator la nivel vulvar si vaginal care se poate manifesta prin:

  • disconfort la urinare,
  • secretie vaginala modificata,
  • disconfort la contactul sexual,
  • durere in zona pelvina.

Tipuri de iritatii vaginale:

1.Vaginoza bacteriana se manifesta prin secretie vaginala extrem de abundenta, cu miros patrunzator, care de cele mai multe ori debuteaza dupa actul sexual. Aceasta este data de o modificare a pH-ului vaginal, provocata de microbul Gardnerella Vaginalis. Modificarea pH-ului poate fi provocata de o imunodepresie a organismului, poate aparea din cauza unui tratament cu antibiotice, din cauza sarcinii sau a diabetului. In aceste cazuri este nevoie de un examen al secretiei vaginale si se trateaza cu antibiotice. Tratamentul este necesar in cele mai multe cazuri pentru ambii parteneri, pentru a preveni aparitia recidivelor. Desi vaginoza bacteriana nu este o infectie transmisa pe cale sexuala, de cele mai multe ori ea coexista cu o alta infectie.

Trebuie retinut ca este foarte periculos sa facem dusuri vaginale atunci cand avem vaginoza bacteriana. Prin dusuri vaginale nu facem altceva decat sa spalam si flora bacteriana buna, care ne protejeaza. De altfel, studiile recente arata ca dusurile vaginale nu au in general efecte benefice, iar vulvo-vaginitele nu se trateaza niciodata cu dusuri vaginale!

2.Vaginita candidozica este data de ciuperca numita Candida si poate fi de mai multe feluri. Secretia vaginala este extrem de modificata, este abundenta si apare un prurit intens (mancarime in zona vulvo-vaginala). In astfel de cazuri este nevoie sa facem o cultura si o fungigrama. Vaginita candidozica poate fi transmisa pe cale sexuala sau poate aparea din cauza unui tratament cu antibiotice, din cauza sarcinii sau a diabetului.

3.Vulvo-vaginita data de herpes. Aceasta se manifesta prin vezicule numeroase la nivel vulvar. Herpes simplex se trateaza cu antivirale. In prima faza se fac analize de sange si examen clinic, pentru depistarea agentului patogen. Se trateaza ambii parteneri atat cu tratament oral antiviral cat si cu tratament local (crema). Herpesul ramane in organism, putem trata episodul acut de aparitie si putem preveni recidivele mentinand o imunitate buna a organismului. De cele mai multe ori, herpesul reapare atunci cand femeia trece printr-o perioada stresanta sua cand se expune la soare. Este indicat ca la orice contact sexual sa se foloseasca prezervativ.

4.Vaginita atrofica apare la femeia aflata la menopauza, din lipsa estrogenilor care sa mentina epiteliul vaginal bine hidratat. Se manifesta printr-un disconfort vulvar puternic, printr-o secretie abundenta si se trateaza cu formule locale pe baza de estrogeni si acid lactic. Acestea hranesc mediul vaginal si restabilesc pH-ul care s-a modificat.

Text: Bianca Badescu