Issey Miyake: Cand Estul intalneste Vestul

-0a0shutterstock_17622000Issey Miyake s-a nascut in anul 1938 si este unul dintre cei mai inovatori designeri de moda, apreciat datorita amestecului creator bazat pe influente estice si vestice. De origine japoneza, Issey a studiat designul grafic la prestigioasa Tama Art University din Tokyo, iar dupa absolvire s-a mutat in anul 1965 la Paris, pentru a-si continua studiile la Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Cariera sa a debutat cu adevarat in anul 1966 cand a inceput sa lucreze in atelierele unor legende in domeniul fashion, precum Guy Laroche,  Hubert de Givenchy sau Geoffrey Beene.

Traditionalism si modernism

Nascut in Hiroshima, drumul pe care l-a avut de parcurs Issey nu a fost deloc usor, deoarece familia sa a cazut victima bombei atomice, insa talentul nativ si puterea de munca s-au dovedit a fi ceea ce conteaza cu adevarat. Se pare ca revistele de moda ale surorii sale l-au facut pe Miyake sa aleaga acest drum. Creatiile semnate Issey Miyake sunt diferite, unice, iesite din tipare, o abordare avangardista ce imbina cu succes traditionalismul, care se trage din kimonourile largi, cu modernismul.

In anul 1970, designerul japonez s-a stabilit in Tokyo unde a si pus bazele Studioului de Design Miyake, un loc dedicat modei, textilelor estice, noilor directii in ceea ce 7-0a0shutterstock_17621000priveste designul vestimentar. Ceea ce nu foarte multa lume stie este faptul ca designerul japonez a introdus noi directii, a creat adevarate bijuterii vestimentare din fibre naturale si sintetice. Trei ani mai tarziu, in anul 1973, Miyake si-a prezentat propria colectie independenta in cadrul unui show de moda de la Paris.

Magazinul Bloomingdale din New York a dedicat o intreaga sectiune vanzarii lookului „Cand Estul intalneste Vestul”, look ce a devenit reprezentativ pentru marca Issey Miyake. In cea mai mare parte, creatiile sale constau la acea vreme in tricouri cu modele japoneze, precum si haine bazate pe tehnica sashiko, o broderie japoneza care intareste materialul, broderie incorporata de obicei in imbracamintea muncitorilor.

Miyake a devenit un nume recunoscut la nivel international in 1980, impreuna cu designerii japonezi Rei Kawakubo si Yamamoto Yohji, care si-au prezentat creatiile colorate cu multa indrazneala. A fost plasat de catre ziarele franceze printre primii 10 designeri si s-a bucurat de foarte mult succes. Faima pe care a cunoscut-o l-a facut unul dinte cei mai iubiti si apreciati designeri, castigand numeroase premii de-a lungul carierei sale.

 

Revolutionar si functional

„Pleats Please” este linia de haine expusa astazi in Paris la Pompidou Centre, facand parte din expozitia BIG BANG: Destruction et Creation dans l’art du XX Siecle. Este vorba despre haine revolutionare, ce imbina functionalitatea, tehnologia, dar si frumusetea. O combinatie indrazneata… ar spune unii. Issey Miyake a devenit primul designer care a primit Premiul Kyoto in Arte si Filosofie pentru realizarile de-a lungul intregii vieti.

A-POC (A Piece of Cloth) este numele unui proiect ce presupunea crearea unor haine pornind de la un singur fir de ata, cu ajutorul unei tehnologii computerizate si al masinilor de tesut industriale, insa Issey a refuzat sa isi puna semnatura pe aceasta colectie. Miyake nu s-a oprit insa aici. Pe piata exista parfumuri, lenjerie intima si obiecte de decoratiune interioara ce-i poarta numele.

 

Text: Ruxandra Raica

Surse: www.biography.com; www.infomat.com

Credit foto: www.vogue.fr